Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zagubiona w dzisiejszym swieci

Czy niskie poczucie własnej wartości można wyleczyć

Polecane posty

Zatem jakie narzędzia proponujesz? Pytam poważnie, wszak możesz znać lepsze.

Ostatnio bardziej niż wcześniej zainteresowałem się NLP. Tak, tak wiem "pseudonauka" Ale mnie chuj obchodzi co myslą o tym ludzie którzy nie mają o tym zielonego pojęcia. Ważne, że dla mnie działa. Polecam dwie książki na początek: Nowa Psychocybernetyka M. Maltz oraz TyMyśl - Mateusza Grzesiaka.

"poszedłeś tak bo uważasz że jesteś na takim dnie że nic już ci nie zaszkodzi." Dobra motywacja aby mieć ciuch z firmową metką.

Gość kup sobie kamuflaż
turkusku - ja w tej chwili jestem na etapie rozróżniania mojej opinii od faktów i uczę się widzieć nie tylko same negatywy. Już widzę postępy, bo na początku kiedy dostawałam od terapeutki kartkę i długopis i mialam za zadanie wypisanie + i - danej sytuacji - w ciągu kilku minut konczyło mi się miejsce na minusy, plusów zaś bez pomocy terapeuty nie dostrzegałam. teraz umiem je sama odnajdywać. A minusy wynikały z braku wiary w siebie i niskiego poczucia wł. wartości właśnie. To wymaga czasu, ale wierzę, że będzie dobrze. Pozdrawiam i smacznego ! :)

Gość wszystko, co złe
Głównym przykazaniem naszego społeczeństwa jest dopie**olić drugiemu (słabszemu) To jest , Darker, Twój największy problem, zresztą innych z niskim poczuciem wartości też. Nie żyjesz wśród wilków. Popadasz w alienację, bo jesteś nieufny i podejrzliwy. Skupiasz się na sobie, a innym przypisujesz wrogość wobec Ciebie. Ludzie są różni, znajdują się wśród nich wrodzy wobec innych, i, z czym na pewno się nie zgadzasz, Ty do nich należysz, obojętni na los bliżniego, a także ci z natury światu życzliwi. Problem w tym, że Ty nie potrafisz odczytywać inntencji innych wobec Ciebie, robisz wszystko, by ludzi do siebie zniechęcić. Jeśli w realu jesteś tak zarozumiały, cyniczny i arogancki jak na tym forum, to nie powinieneś się dziwić, że jesteś samotny.

Gość wszystko, co złe
I po co interesujesz się psychologią, jeś takich oczywistych zależności międzyludzkich nie potrafisz zauważyć?

Gość miła zagubiona
padło tu dużo mądrych słów i porad, a ja proponuję zacząć od siebie i to w bardzo prostych czynnościach. Jeśli mam nadwagę, to zrzucić pare kg. A może fryzjer, kino, wypadsamej do kawiarni na kawe,, kupić sobie jakąś pierdułkę z której bedziesz zadowolona i ktorej nogdy byś nie kupiła.Teraz czas różnych festynów - może tam się wybierzesz. Nie po to żeby kogoś znależć, ale żeby popatrzeć i uśmiechnąć sie sama do siebie. Wiem z doświadczenia ze fajny ciuch i choć minimalny makijaż też poprawia samopoczucie i samoocenę. Jesteś młoda i wszystko przed tobą

Gość miła zagubiona
na pewno masz jakieś koleżanki czy choćby jedną. Umów sie cociaż 2 razy w miesiącu na pogaduchy. Jak zmienisz nastawienie do siebie, to i świat będzie ciekawszy i weselszy. Jeśli mieszkasz w dużym mieście do masz duże pole do popisu, jeśli to mieścina to masz i więcej znajomych. Nie uciekaj od nich. Niedługo andrzejki i sylwester - może zorganizujesz coś u siebie, a jeśli to nierealne, to już teraz pomyśl gdzie chciałabyś je spędzić. Planuj wszystko i to zdużym wyprzedzeniem. Zapisuj co zrobiłaś i co masz ciekawego do zrobienia, a zobaczysz że otworzysz się na ludzi i do ludzi

Gość turkus i offerma
oboje macie racje. offerma z teorią 'zewnętrza' turkus - neutralności. wydaje mi sie, że pacjent, który ma niskie poczucie własnej wartości i przychodzi do spec. ktory mówi mu wprost, ze ów pacjent jest wartościowym człowiekiem, jest madry, dobry i takie tam inne, jakby nie wierzy w to do końca. Odbiera to jako słowa rzucone specjalnie, nie jest ufny wszelkim pochwałom itp. Kiedy dostaje czasem niejasne wskazowki -polegajace na tym np. zeby skupic sie na sukcesach z przeszlosci, ktore jednak mialy miejsce - sam odkrywa swoja wartośc, w która zaczyna wierzyc.

"Popadasz w alienację, bo jesteś nieufny i podejrzliwy. Skupiasz się na sobie, a innym przypisujesz wrogość wobec Ciebie (...) Ty nie potrafisz odczytywać inntencji innych wobec Ciebie, robisz wszystko, by ludzi do siebie zniechęcić." Patrzcie go jaką instalację chce mi wkręcić :D Nie na mojej zmianie. "Jeśli w realu jesteś tak zarozumiały, cyniczny i arogancki jak na tym forum, to nie powinieneś się dziwić, że jesteś samotny." Pudło terapeuto od siedmiu boleści. W prawdziwym życiu jestem cichy i małomówny a nie są to pożądane cechy jeśli chodzi o faceta (tak, tak, wiem sa różne gusta) Do tego dochodzi, że nie promieniuję urokiem osobistym bo jak kiedys oferma napisał: atrakcyjny nieśmiały facet bywa uroczy a nieatrakcyjny nieśmiały jest tylko śmieciem. Kwestia czemu ciągle jestem sam jest rozwiazana.

Oczywiście, że mam zjechany, Cream :D Przecież to facet ma adorować, uwodzić itp. Jesteś cichy i małomówny? ... oj to coś z tobą nie tak. Może terapia ci pomoże. Taka dłuuuga gdzie będziesz wspominał swoje dzieciństwo i sny.

ja zawsze myslałem ze nie wazne ile sie mówi ale wazne co sie mówi akle ja sie tam nie znam ale skoro jestes przystojny to jest plus chyba ze jest cos czego nie napisałes moze sie dziwnie ubierasz moze sprawiasz ze laski sie ciebie boją

Gość darker weź i sobie
poczytaj czym jest terapia behawioralna.. gdzie tam sny lub dzieciństwo? ;-o

Gość TH is IT DE
Jak jesteś brzydka to musisz czekać co da Ci los

Gość daj sobie spokoj turkusek
jego nie przekonasz , on jest najmadrzejszy wszystko wie najlepiej , kazdy na tym forum to wie .

Gość TH is IT DE
Niech czeka co da jej los Ja mam dobre serce i wiem, że w 2015 bedę miał dziewczynę, a może to być wcześniej Zobaczymy co się wydarzy w lecie za rok

Gość TH is IT DE
Trzeba czekać Idę do lasu

Gość do zagubiona w dzisiejszym swi
Jak za wszystko zabierasz sie tak, jak za ten topik,to nic dziwnego ze nic ci nie wychodzi. Zakladajac temat, powinnas siedziec tu do wieczora i odpowiadac na pytania anie miec to w dupie. :D:classic_cool:

Gość przemądrzała turkusek
odeszła od tematu i pierniczy coś na swoją cześć

Gość Często tutaj pokazują jak to
znają wspaniale inne języki poza polskim. Gdy argumentów brak szapo ba hahaha:D

Brawo Oferma!!!!!

Gość turkusek to uczennica zawsze
szczerego ;) :):P

nie widzi,że nie słucha innych że udaje wszechwiedzącą a teraz się obraża

Gość turkus przeczytaj se
stopke komicznego zobaczysz z kim masz do czynienia

Gość idz juz gupia babo

Gość sama jestes jedna wielka trage
dia

Gość Z niskim poczuciem wartości
Też mam niskie poczucie wartości, bardzo łatwo tracę resztki pewności siebie. W sytuacjach gdy to ja powinnam być ''górą'' bo ewidentnie to ja lepiej wiem o co chodzi, lepiej znam się ( np praca) nawet ktoś mało obeznany jest w stanie mnie ''uciszyć''. Wystarczy, że podniesie głos, zacznie wymądrzać się, powie coś w stylu '' nie znasz się''.

Gość Blogowa Grupa Samorozwoju
http://akcja-realizacja.blogspot.com/ Blogowa Grupa Samorozwoju to zestawienie blogów o tematyce motywacyjnej i samorealizacyjnej. Stawiamy na edukację, rozwój zawodowy, naukę języków, spełnianie marzeń i wiele wiele innych. Jednocześnie walczymy z wadami, lenistwem i słomianym zapałem. Jeśli opisujesz (lub chcesz zacząć) sposób realizacji swoich marzeń i planów na blogu - dołącz do nas :) Masz DOŚĆ bezmyślnego gapienia się w ekran telewizora lub komputera? Chcesz ZMIENIĆ COŚ w swoim życiu? Masz MNÓSTWO marzeń i pomysłów, ale jednocześnie brak Ci sił, motywacji i planu aby je zrealizować? PRZESTAŃ narzekać, że inni mają "zawsze lepiej i łatwiej"! Swoją pracowitością i zapałem też możesz zajść bardzo daleko! http://akcja-realizacja.blogspot.com/