Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość popopopi

Niezaplacone OC i niezarejestrowane auto - co mi grozi gdy zatrzyma mnie policja

Polecane posty

Gość popopopi

Witam, rok temu kupiłam auto z komisu, do tej pory go nie zarejestrowałam... jakoś udało mi się jeździć, policja mnie nie zatrzymała szczęśliwym trafem ani razu. Teraz jeszcze 22 sierpnia skończyło mi się OC, a nie mam kasy teraz zeby zaplacic 500zl bo tyle mam na pol roku, ubezpieczenie w PZU (nie posiadam znizek), wiec jeszcze ok 3 tyg musze pojezdzic bez OC. W związku z tym mam pytanie, w przypadku gdyby zatrzymala mnie policja, co mi grozi za jazde autem niezarejestrowanym oraz jazdę bez oc. Czy mogą zabrać mi dowód rejestracyjny, bądź auto na lawetę?

Gość skryty normalny facet
o ile wiem, w razie braku wypowiedzenia oc niejako automatycznie odnawia się na kolejny rok a za brak rejestracji wozu to chyba 500 stów i hol na aprking

Gość rudy777777
... a co ci grozi jak pukniesz bentleya ?

Gość rudy777777
..albo jakąś staruszkę ?

5000 zł za brak oc, 1000 za brak przeglądu...1000 od każdej osoby co z toba pojedzie...auto na lawete 45 za kilometr plus 30 złotych za dobę...a więc niewarto... sam tak jeździłem i to bez prawka i o mało co bym nie skończył źle...bo mnie miejscy złapali na parkingu ale mam gadane i się wybroniłem...

Gość panna zmotorryzowanna
No, za brak OC to nawet 5000 zł. Jeśli spowodujesz wypadek i np. będzie trzeba płacić rentę poszkodowanemu, to do końća życia się nie wygrzebiesz. Lepiej zapłać i zarejestruj wóz, nawet pożycz kasę czy coś. Poza tym warto się pospieszyć, bo rejestracja mo podrożeć, nawet 2-3-krotnie...

bentley nie bentley to jeden chooj...ma oc i zapewne ac...a w sumie takie auta jak jadą po drodze to rzadkość...

ale jedno mnie dziwi...skoro kupiłaś auto w komisie na pewno za kilka patyków conajmniej to niestać się zapłacić oc kilka stówek???bo ja jeździłem maluchem za którego dałem 30 złotych na flaszkę...a więc bogaty nie byłem wówczas...teraz też nie mam prawka ale mam 3 auta i każde ma oc i przeglądy...

Gość popopopi
To auto kupiłam za 1000zł :) 20 letni VW Jetta... wiadomo, że nikt nie lubi wydawac pieniedzy na przeglady, Oc, rejestracje... jezdzilam tak ile sie dalo... A znajomy, ktory jest policjantem, powiedzial mi ze policja nic nie ma do tego, ze mam niezarejestrowane auto, ze nawet mandatu za to nie dostane, bo to nie ich działka, tylko Urzędu Skarbowego. Powiedzial tez ze za OC juz tez nie ma takiej wysokiej kary, ze jakies nowe przepisy weszly, ale jakos ich znalezc nie moge.

Gość no ale oc jest
obowiazkowe,moj ubezpieczyciel dzwoni zawsze do mnie jak zbliza mi sie termin kolejnej oplaty.Wiem ze za brak przegladu moga zatrzymac dowod rejestracyjny.

ten twój znajomy policjant albo się w tobie zakochał i cię broni...bo drogówka to ci za brak oc wejdzie w dupe bez pardonu...

Gość skrajna nieodpowiedzialność
jak kogoś stukniesz, to ponosisz cale koszty naprawy swojego i jego auta, rehabilitacji i leczenia rannych itd, Jak cię złapie policja bez ważnego OC i przeglądu to biorą z miejsca auto na parking policyjny, za który ty płacisz. Za holowanie auta na ten parking tez ty płacisz.

Gość skrajna nieodpowiedzialność
>A znajomy, ktory jest policjantem, powiedzial mi ze policja nic nie ma do tego, ze mam niezarejestrowane auto, ze nawet mandatu za to nie dostane, Masz nieco niedoinformowanego znajomego. Albo cię nie lubi i celowo wprowadza cię w błąd.

Gość Proszeoooo
za nieprzerejestrowane auto ci nic nie grozi , nawet mandatu nie mogą ci wystawić Brak oc jak dobrze pamiętam i platforma przepchnęła tą ustawę też nie będzie groził wielkimi konsekwencjami w postaci holowania itp

Jak Cie złapią bez ważnych papierów zabieraja auto na lawete i idziesz pieszo

Gość gość
takie pytania to nie na portalach typu kafeteria, zapytaj itd ahaha

Gość gość 581979
witam, pomóżcie co robić. kupiłem auto od sąsiada, spisaliśmy odpowiednią umowę. tydzień przed kupnem, sprzedający wypowiedział umowę ubezpieczycielowi ( na koniec umowy moze to zrobić chociażby po to by zmienić ubezpieczyciela) i nie podpisał żadnej nowej, więc polisa nie przeszła na kupującego czyli na mnie. po czym z umową wyrejestrował auto. pech chciał że miałem wypadek ( poruszam sie na wózku) i nigdy tym autem już nie pojadę. auto nie jest ubezpieczone i zarejestrowane, stoi na podwórzu jako ozdoba. czy grożą mi za to jakieś konsekwencje?

Gość Maniek

Ja się zastanawiam co mi grozi jak mnie zatrzymają z prawem jazdy z deluxe dokumenty kolekcjonerskie xD 

Gość dfdsafdsa
46 minut temu, Gość Maniek napisał:

Ja się zastanawiam co mi grozi jak mnie zatrzymają z prawem jazdy z deluxe dokumenty kolekcjonerskie xD 

5 lat w mamrze.