Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

vera icona

Apel do wszystkich! Ustawa o powrocie do Polski wysiedleńców

Polecane posty

Gość werkaszerka
Państwo zapewni środki finansowe pozwalające repatriantom w pierwszych latach pobytu, między innymi na naukę języka polskiego i wydatki mieszkaniowe. Autorzy proponują świadczenie w wysokości 1175 zł (tyle otrzymują dziś cudzoziemcy na podstawie ustawy z o pomocy społecznej) przez trzy lata.

Gość po co nam oni........
repatrianci mają przyjeżdżać a co zrobią z tymi którzy, chcą wyjeżdżać bo tu nie mają żadnych widoków na lepsze życie ? może im ktoś zapłaci żeby zostali?

No dociera. Poki co same wyzwiska od Rusów i nierobów :O Kto mówią, ze nagle wszyscy tu wpadają na pełnej kurrwie i ściagają kafla za nic nie robienie? Chyba zdaja sobie sprawę, z tego ze nie są tu chciani i będa traktowani jako ludzie gorszej kategorii. Kazachstan stał się ich domem z przymusu, bo raczej do bydlecych wagonów nikt z usmiechem nie biegl. Znam wysiedlonych do Kazachstanu, Do Mateczki rasiji, do Kazachstanu. Troche ogarniam ich sytuację i ból. To wszystko co mam do powiedzenia.

Gość no ja znam takich, ze
to jak nie dociera to naucz się czytac ze zrozumieniem

vera icona - ile ty masz lat w ogóle?

Gość vera....a moze Wiera hęęę ??

vera icona - jakbyś sama charowała na to, zeby otrzymac 1000zł wypłaty, to tez byłabys przeciwna takiemu rozdawaniu. Jeszcze raz mówie - nie mam nic przeciwko temu, zeby przyjeżdzali, jestem nawet z tego zadowolona jeśli przyjadą. Ale nie powinni dostawa kasy za darmo.

Gość porcelanowa lalka
a dlaczego oni maja uczyc sie polskiego? To w koncu polacy czy nie?:P I co oni sobie nie wybrali zycia w Kazachstanie a polak to sobie wybral zycie w Polsce?:D Ale pewnie niech sprowadzaja im, rozdaja kase, a mlodzi ludzie niech spieprzaja z tego kraju za granice, bo nie ma pracy i warunkow do zycia

Gość sa dzieci okropne i opetane
No dociera. Poki co same wyzwiska od Rusów i nierobów/zapalczywe polaczki" puknij sie w leb pizdo:-O sama wyzywasz tu od szmat i roznych juz na powitanie, wiec sie odpierdol:-Osama lepsza nie jestes. chyba jakiegos kochasia z kasachstanu chcesz sprowadzic bo bys sie tak nie palila debilko:-O ludzie ktorzy urodzili sie na obczyznie a nawet ci ktorzy wyemigrowali zadnego bolu i tesknoty za polska nie odczuwaja i nie pierdol!!!! rozumiem czlowieka ktory jako dorosly zostal gdzies wypchniety, ale ludzie pochodzenia polskiego,ktorzy urodzili sie w innym kraju albo wyjechali jako dzieci,napewno zadnego bolu nie odczuwaja. idz sie leczyc:-)

Gość po co nam oni........
jeśli już chciałaś zbierać podpisy na wyjątkowo według ciebie szczytny cel to zrobiłaś to w wyjątkowo chamski sposób i nie dziw się teraz że wszyscy na ciebie napadli

😴 bo debilka to nie przezwisko :D nikogo tu nie chce sprowadzać. ani chlopaka, ani babci, ani cioci. :D Dajcie se na wstrzymanie zawistne Polaczki.i z tematu ktory miał być poważny zrobił sie temat o moim imieniu, wieku i potencjalnym ukochanym :D

Gość pomyliłaś się bo
to wszystko akurat gó....o nas obchodzi

Gość porcelanowa lalka
autorko ja sobie wezme powaznie twoj temat i nawet podpisze, ale jesli podasz mi choc jeden rozsadny argument za ich powrotem do kraju. Tylko nie pisz o tesknocie bo to samo mozna napisac o ludziach, ktorzy emigrowali w ostatnich latach za granice z powodu braku pracy, szkoda ze im rzad nie pomagal.

jak wolasz do lasu to tak... zaczelas temat juz od szmat a wiec sama jestes sobie winna. moze rozwiazalby sie jakas fajna dyskusja z tego,jakbys innaczej sie do ludzi odniosla.

mnie 20 lat temu przesiedlono do de. rodzice tak postanowlili, nie mialam jak zostac w pl i nie bylo z kim. bylam dzieckiem. no to tez wroce bo ja za to nic nie moge i bede kosic 1000 na miesiac:-) puknij sie w leb babo, jakby kazdy tak robil :-O chryste Panie:-O

nie pozostaje mi nic inne tylko zyczyc ci droga pomaranczo doswiadczenia takiej sytuacji. ciekawe jakbys sie odnalazla :) pewnie znakomicie jako wredna, szachrajska polka :) temat byl skierowany do tych, ktorzy są w stanie podpisać sie na listach, fla tych ktorzy zapomnieli. dyskusja była zbędna. dywagacje o potencjalnych złych uczynkach swiadczą wyłacznie o zaściankowosci drących ryje :) Buziak!

a prawo do teskonoty mam bo sie urodzilam w Polsce. tylko nie znam nikogo pochodzenia polskiego ( rodzice,dzaidki itp) urodzonego w de, ktory placze za Polska i z bolu wracac chce. smiech na sali:-)

Gość porcelanowa lalka
jestes autorko bezdennie glupia, piszesz do ludzi "szmaty", a potem odwolujesz sie do ich sumienia:D Nie pograzaj sie juz

Gość pomyliłaś się bo
skutek jest odwrotny do zamierzonego i wzbudziłaś tylko ogólną niechęć traktując wszystkich jak potencjalne szmaty i narzucając im swoje zdanie

nie pozostaje mi nic inne tylko zyczyc ci droga pomaranczo doswiadczenia takiej sytuacji. ciekawe jakbys sie odnalazla pewnie znakomicie jako wredna, szachrajska polka nie umiesz czytac? znalazlam sie w takiej sytuacji bo bylam dzieckiem keidy mnie przesiedlono. i co? i zyje! A CZY JESTEM WREDNA CZY NIE TO CHUJ CI DO TEGO:-) przynajmniej po polsku umiem jeszcze.

gdybym wrocila do Polski to z wlasnej sily i nikt by mi nie musial placic za nauke polskiego.

Nie bede miła dla tępych, zawistnych ludzi, którzy maja problem z okazwaniem pomocy. Caly czas i wszyscy mowia tylko o pieniadzach. Jak ktos pisze "ja bede na nich pracowac?" Błagam was :O wszystko co mozna dostac za pieniadze jest tanie, jak napisał Remarque. Z gory mowie, ze nie pochodze z bogatej rodziny. typowaklasa srednia za to nauczono mnie okazywac wspolczucie, zainteresowanie i pomoc potrzebującym. Nie oczekuje od nikogo, ze podpisze. Wyjasnilam wczesniej po co ten temat. I takie badziewne teksty, ze przyjezdzają do Polski i ciagną z budżetu państwa są zenujace. Polacy w jukiejowie tez ciągną ze skarbu. Troche popracują a potem jakies tęgie zasiłki wyciskają. Na wszystko. Świadoma emigracja a wysiedlenie to dwa rozne swiaty. Zdupiam podpisać see ya.

Nie pisałam do ciebie niemiaszko :D A jakie to wysiedlenie? Na zbieranie truskawek? :D Miłego dnia! Muah

Gość przecież
ty już od razu na wstępie nie byłaś miła,potrafisz obrażać i z góry zakładasz że wszyscy tu piszący są"tępymi polaczkami" szmatami i egoistami :( a skąd kuźwa możesz wiedzieć czy komuś nie pomagają ?może po prostu wolą inny szczytny cel? każdy ma swoje zdanie i prawo do innej niż twoja wypowiedzi

Miło, że się angażujesz, tylko, że to nie jest „ustawa o powrocie do Polski WYSIEDLEŃCÓW". Jeżeli już chcesz pomóc, to przynajmniej nie rób zamieszania i naucz się czytać.

vera- jak jestes typowa klasa średnia, to tylko Ci pozazdroscic Większosc osób w polsce zarabia najniższą krajową, czyli mniej niz wynosi ta pomoc,czy to jest sprawiedliwe? poza tym jest wiele osób w Polsce potrzebujących pomocy, nimi się nie przejmujesz?

nauczono mnie okazywac wspolczucie, zainteresowanie i pomoc potrzebującym. :-)DOBRE TO:-) a najbardziej nauczono sie chamstwa i prostactwa:-) jestes durna i tyle.