Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fircyk w zalotach.

Panstwowe przedszkole - mialo byc takie tanie!!! Zdzierstwo wszedzie jest!

Polecane posty

Gość fircyk w zalotach.

Coreczka dostala sie do panstwowego przedszkola. Na poczatek mowiono, ze oplata za przedszkole wynosi 180 zlotych, plus zywienie 7 razy 20 dni. Razem ponad 300 zlotych. Chcielismy tez poslac mala na 3 zajecia dodatkowe, po 70 zlotych kazde, ale ze odbywaja sie po lezakowaniu a ona jest tylko do obiadu, wiec nie idzie. Niemniej jednak do tych kosztow po zebraniu doszly jeszcze: fluoryzacja - 40 zl na miesiac rada rodzicow - 30 zlotych na miesiac (po cholere to???) ksiazka cwiczen (40 zlotych, niby jednorazowo, ale po co, mala ma mnistwo takich ksiazek w domu, wszystkie w kacie leza, woli normalne czytanie niz zeszyty cwiczen) ubezpieczenie - 30 zlotych rytmika - jako zajecie dodatkowe, ale OBOWIAZKOWE! 70 zlotych (my nie placimy, bo jak pisalam, corka po obiedzie wybywa). No to podliczamy: 320 - jadlo plus oplata stala 210 - zajecia dodatkowe wedlug pierwotnego planu 40 - fluoryzacja 30 - rada rodzicow 30 + 40 - ubezpieczenie plus ksiazka jednorazowo. Wychodzi 600!!!! zlotych w panstwowym przedszkolu, plus 70 (do tej pory) oplat jednorazowyc, plus wyprawka ze 200 zl. Zeby nie bylo, ze zaluje dziecku. Mnie akurat odpukac stac na to, ale wiem, ze sa rodziny, gdzie sie nie przelewa i 600 zotych wybulic co miesiac to nie jest taki pikus... zalamka! :-O

Gość ja mam córke w panstwowym
150 zł czesne 5zł dziennie jedzenie 30 zł rada rodziców na pół roku 30 zł ubezpieczenie na rok 7 zł misiecznie rytmika 50 zł semestralnie tance ty na jakieś dziwne przedszkole trafiłaś, albo ci się 7 z 70 pomyliło. u nas rytmika tez obowiązkowa.

Gość kijevna
fluoryzacja jest niezdrowa!

wczoraj na onecie bodajże był artykuł. Zdzierają po całości, szczególnie w dużych miastach. Jakiś kurator tłumaczył, że np. rada rodziców to składka ustalana przez rodziców, ale prawda jest taka, że narzucają ją z góry

Gość gdzie jechać
drogo U nas za każdą dodzinę dodatkową 1.70 zł (od 8 - 13 jest przedszkole za darmo). Ubezpieczenie na rok 30zł Rada rodziców (dla chętnych) 15 zł/mies Teatrzyk 3 zł co 2 mies, co 2-gi miesiąc jest płacone z pieniędzy na radę rodziców. Rytmika 10zł/mies Jedzenie 4,50 / dzień Angielski nie wiem ile, bo jest po południu a córka zostaje do 13, ale chyba też 10zł/mies. Z rady rodziców są dofinansowania do teatrzyków, wycieczek, kupowane zabawki itp.

a wyprawka mnie wyszła 50 zł: tenisówki 11 zł reczniczek 4 zł worek na buty 12 zł koc 6 zł poszwa na koc 20 zł bo cały komplet musiałam kupić. zaniosłam jeszcze paczkę papieru ksero żeby było do rysowania, ale we własnym zakresie. to nie był wymóg. za te 30 zł z komitetu mamy kupią farbki, kredki i plastelinę. Cos ty na wyprawkę za 200 zł kupowała?

przedszkole od 6.30 do 17. Moje dziecko nieraz siedzi do tej 17 i nie jest jedyna. cała grupka dzieci jest.

Rok temu mój synek chodził na 8 godzin. 200 zł opłata stała 5.50 zł 3 posiłki 20 zł ubezpieczenie -raz na rok 20 zł komitet - raz na rok ok 100 - wyprawka Teraz chodzi na 5 godzin.Bez posiłków(śniadanie każde dziecko przynosi swoje) 8 zł herbata - co miesiąc 30 zł ubezpieczenie -raz na rok 30 zł komitet - raz na rok 5 zł - co miesiąc na środki czystości 80 zł -ćwiczenia i ksiązki,raz na rok ok 200 zł -wyprawka.

Gość fircyk w zalotach.
jejku, my w wyprawce mielismy wszystko: kredki, farby, plasteline, kilka rodzajow blokow: techniczny duzy/maly, rysunkowy duzy/maly, kolorowy duzy/maly.... teczki, smeczki, woreczki.... Jestem z Warszawy :-O

Gość mama 35l
Komitet plus klasowe 9+2 zł m-c wyżywienie ok. 85zł (śniadania+obiady) coś gmina dopłaca ubezp 35zł/rok czesne - przedszkole wiejskie - dzieci zwolnione

Mój syn chodził do prywatnego przedszkola. Czesne miesięczne 530 zł, w tym: 4 posiłki, raz w miesiącu wycieczka (kino, muzeum, teatrzyk, itp.), raz w tygodniu przedstawienie w przedszkolu, 3 razy w tygodniu angielski, 2 razy w tygodniu rytmika, raz w tygodniu basen, raz w tygodniu nauka jazdy na koniach, ubezpieczenie, książki, kredki, bloki, itp., wszystkie dodatkowe imprezy typu gwiazdka, dzień dziecka, itp. (z prezentami dla dzieci) + zdjęcia z tych imprez. Przez 4 lata przedszkola nie dopłaciłam do czesnego ani złotówki. Przedszkole generalnie czynne od 7 do 17, ale można było przywieźć dziecko wcześniej i odebrać później bez dodatkowych opłat.

Gość standardowa kwota na duże mias
W Warszawie są takie ceny niestety. Publiczne przedszkole- 600 zł, a opiekunka 1000-2000 niestety, ale to warszawka

Gość ja w państwowym
płacę 180 pln za wszystko tzn opłata stała , jedzenie i komitet rodzicielski

drogo ja płace 330 zł 106 zł wyzywienie plus 224 opłata za pobyt dziecka od 13-17 ( za 1 h 2,55)

standardowa kwota na duże mias ----To gdzie Twoje dziecko chodzi do przedszkola?? Ma jakies dodatkowe zajęcia??? Moja kuzynka mieszka Wawie i płaci 180 zł opłata stała +7zł posiłek za dzień.Była 3-4 przedszkolach i stawka zbliżona.Dlatego jestem w szoku z tak dużym wahaniem.

to baardzo duzo :( Syn chodzi do państwowego przedszkola i płace - średnio 180zł/msc czesne + wyzywienie (śniadanie, obiad 2 dania, podwieczorek) - zależy ile dni w msc - kazdy dzień nieobecności zwracany w kolejnym miesiącu - rytmika 6zł/msc - pasta do zębów - 2 zł/msc - godz niemieckiego dziennie - finansuje przedszkole + mniejszość niemiecka - 5zł/msc na zabawki razem ok 195 zł za paczki na mikołaja/zajączka nie płace - to juz Panie organizuja z opłaty za wyżywienie dodatkowo, płatne tylko we wrześniu: - ubezpieczenie 38zł - wyprawka (kredki farby na rok) 45zł - książka dla 4 latka - 44zł (placilismy w czerwcu aby we wrześniu opłat było mniej dodatkowo w 5/6 latkach jest jeszcze angielski - 1 zajęcia w tygodniu - 5zł za tydz. i raz do roku w czerwcu Panie zbierają fanty (zabawki, kredki, kolorowank) i robią losy i organizuje Festyn Rodzinny - i co roku za kase z tego festynu Panie kupuja zbawki ogrodowe

Gość piwonkaa
W tym roku jak nietrudno jest sie domyslec bedzie jeszcze drozej w państwowych przedszkolach.Wiec tak sobie mysle ze jednak jesli ma to byc zerówka i mamy płacic podobna cene za prywatne to my wybralismy ta druga opcje i do zerówki posłalismy synka do Ciuchci PuchPuch.Mysle ze opieka i sam program bedzie znacznie lepszy.

dzieci sa od 8 do 13 wiec nie płace nic- podstawa programowa, wyżywienie 5 zl za dzień dla 2 dzieci, zajęcia dodatkowe od 30 do 70 zl zalezy za co (cena ZA SEMESTR!) najtańszy angielski najdroższe tance, na zebraniu 30 zł na materiały dla dzieci- książeczki, kredki, plastelinę itd, ubezpieczenie (nie wiem ile) i 30 zl na komitet jednorazowo z tego są opłacane akcje typu mikołajki, dzień dziecka. To wszystko. Drogo to to nie jest. Miałam porównanie z prywatnym klubem malucha, uhhhh. Inna sprawa że moje dzieci w zeszłym roku były w przedszkolu- 4 ni! Za to w szpitalu chyba ze 2 miesiące jakby ich pobyty razem zsumować. Tak więc ja więcej pieniędzy wydaje na opłacenie sobie łóżka w szpitalu niż na przedszkole dla dzieci...

Gość ajm kasia
No własnie,dlatego ja wolałam dołożyc juz te 200 zł i zapisac dziecko do przedszkola prywatnego do Ciuchci Puch Puch.Tu przynajmniej wiem ze bedzie lepsza opieka i wielośc zajec dodatkowych.Mnie te z te ceny państwowego przedszkola strasznie przeraziły.