Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kociczkaa maturzystka

pomóżcie jaki temat wybrać na prezentację ustną ?

Polecane posty

widzę że opinie są podzielone.. wziełabym ten 5 ale to wymaga dużo pracy,więc wybiore chyba ten prostszy czyli chyba wybiore ten o miłości? jak myślicie? jakie lektury mogę tu wykorzystać ?

Gość pastuszek znajomy tego pastusz
Wybierz miłość albo cierpienie.

Gość goska19
Do tematu 4 mogą być takie lektury jak: "Cierpienia młodego Wertera", "Kordian", "Dziady" cz IV, wiersze Mickiewicza i Slowackiego.

Gość helppppppppp

Gość krucafuks
Wybrałabym 5, bo lektury beda krotkie(malo czytania) i jest bardzo duzo opracowan, ktore prace napisza praktycznie za Ciebie.

Gość może ktoś się jeszcze wypowie?

Gość Maggdziaaa
Słuchajcie a ja mam mały problem. Też musiałm wybrać jakiś temat, ale nie w tym rzecz. Dostalismy prace domową żeby napisac przykladowa biliografie do tematu jaki ona podala. Czyli motyw konia. Cala klasa ma zrobic biliografie. I literature przedmiotu znalazlam bez problemu. Ale czy mozecie mi podac co ja moe wpisac w literature podmiotu?? Nie wiem z jakich pomocniczych ksiazek moglabym korzystac, bo prezentacji na ten temat nie musimy pisac tylko biliografie zrobic i plan ramowy. Wszystko mam oprocz literatury podmiotu nie wiem co tam wpisac zeby mialo cos wspolnego z koniem pomozecie?

Gość kkkkkkkkkkkkkkkkk

Wszystkie dość oklepane, Twoja praca może być porównywana z innymi. Ale jeśli chcesz coś łatwego, wybierz temat o cierpieniu lub miłości. Jednak tematy związane ze śmiercią są najlepsze :) duże pole do popisu. Jeśli jest taki temat do wyboru, pomyśl o nim.

ze śmiercią to mam taki temat do wyboru: 6.Przedstawienie śmierci w literaturze i sztuce. Omów na wybranych przykładach z różnych epok. mam jeszcze takie w miarę normalne: 7.Codzienność szarego człowieka jako temat i problem w literaturze. Przedstaw zagadnienie na podstawie wybranych utworów. 8.Różne sposoby przedstawiania rozstań w literaturze. Omów zagadnienie na przykładach utworów z różnych epok. 9.Trud, dylematy i pułapki władzy. Omów na przykładzie wybranych utworów literackich. pomóżcie mi się na któryś zdecydować. chodzi mi o łatwy temat, żeby nie wymagał długich i ciężkich lektur

Gość Callinessa
sama jestem w tym roku maturzystą i wybrałam cierpienia Można napisać o różnych rodzajach cierpienia np. motyw cierpiącej matki, cierpienia młodego Wertera Bułka z masłem Polecam i się nawet nie trzeba bardzo napracować

Gość upupupupupupu