Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytanie do wyborccow PO

powiedzcie w czym pomnik by przeszkadzał??

Polecane posty

"i to prawnicze. niestety im częściej komiczne bierze udział w jakichkolwiek dyskusjach poda dyskusjami o d**ach to tym bardziej wątpię w to jego wykształcenie no ale różne rzeczy są możliwe" offermo nie wkraczaj na grunt, na którym jak widzę po tej wypowiedzi, nie czujesz się zbyt pewnie... system prawno-etyczny, który u nas obowiązuje wywodzi się tak jak pisałem wcześniej z kultury starożytnego rzymu i grecji (przejętych przez rzymian) nawet niewolnictwo, teoretycznie tak powszechne w rzymie, było w zasadzie uznawane jako nienaturalne, gdyż najwięksi prawnicy rzymscy uznawali, że wg prawa naturalnego wszyscy ludzie są równi... nie chce mi się robić tutaj wykładów na temat różnych systemów prawa (i powiązanych z tym systemów etycznych) obowiązujących w starożytnym rzymie, ale nie ośmieszaj się...

ale ciemnota ogranicza chrzescijaństwo tylko do katolicyzmu , spotkałem sie też ze stwierdzeniem ze jezus był opolakiem bo jak brał chrzest to sie przechrzcił a matka polka to juz standard porażjąca niewiedza oparta na górnolotnych nieprawdziwych twierdzeniach i hasłach, i to jest chrzescijaństwo?? to jest prawdziwy patriotyzm??

Skąd więc Twoje i ofermusia pretensje do Tuska??? a przypomnij mi o co mam pretensję ? bo albo ja czegoś nie wiem albo ty nie rozumiesz

pikny czarny - merytoryczności ci od tego zaczernienia nie przybyło. A szkoda...

"historia polski to historia chrześcijaństwa, wcześniej nie nasze państwo nie istniało. czy takie rzeczy trzeba dorosłym ludziom tłumaczyć!!!!" i co z tego? ale chrześcijanie zaczerpnęli swoje wartości (niektóre dość wątpliwe) z wcześniejszych kultur...

wla snie na to zwracają uwagę wyborcy PO - na formę znow jestes w błędzie - szablon za szablonem i nic sie nie zgadza nie jestem wyborcą PO

ike mam teraz wretować na nowo cały topik o mapecinym szole??? Litości :D :D :D

Gość offerma sprawdz sobie
dlaczego swieta BN sa akurat 24 grudnia, to moze zmienisz nieco zdanie. Chcrzescijanstwo bylo tak dopasowane by ludziom bylo latwo przejsc z dawnych obrzedow i wierzen do nowych.

"o ja pier.... jakie bzdety. człowieku!!!!! chrześcijaństwo wywodzi się wprost z judaizmu a nie z jakiegokolwiek rzymskiego panteony, co ty k**wa bredzisz!!!!!" w czym się wywodzi? w tym, że przyjęli nowy testament jako kontynuację starego? uznali, że ich bóg to ten sam, który jest bogiem żydów... resztę dopracowali sobie sami... trójcę właśnie i kult świętych nawet przykazanie, które im nie pasowało - to o nie tworzeniu obrazów i posążków Boga usunięto, bo nie pasowało... i teraz mamy 10 przykazań, z których ostatnie samodzielnie nie ma żadnego sensu :D

komik chyba musisz spasować... on i tak nie wie o czym do niego piszesz :(

ofermus masz dziure w wiedzy chrzescijanstwo wywodzi sie z judaizmu a kosciół zachodni w zmienionej formie podporzadkowanej rzymskim pogladom został zalegalizowany jako religia państwowa dopiero 325 nie majac juz wiele wspólnego z pierwotnym chrzescijaństwem oczywiscie pojawiali sie reforamatorzy kombinujac jak tu przywrócic to co utracone i wynikiem tego sa inne chrzescijańskie odłamy ale offermus nie mając dokładnej wiedzy nie dyskutuj głupio z komisiem

Gość offermus przestan bawic sie
slowami tylko zarzuc linka czy cos na poparcie swoi tez w innym przypadku idz popolemizowac z mamusia i tatusiem

Gość To dobrze że polska jest
chrześcijańska bo gdyby była państwem muzułmańskim to obrońcy krzyża juz by biegli do komorowskiego/tuska w kamizelkach z trotylu :classic_cool:

"ty się lepiej nie ośmieszaj. to co napisałeś o początkach chrześcijaństwa jako wywodzącego się z wierzeń starożytnego rzymu jest tak kompromitujące że bardziej już się skompromitować nie możesz." :D:D:D odpowiedziałem Ci już wyżej... chrześcijanie przyjęli sobie, że jest kontynuacją judaizmu, wszelkie gadżety i oprawę przejmując z panteonu rzymskiego...

"chrzescijanstwo wywodzi sie z judaizmu a kosciół zachodni w zmienionej formie podporzadkowanej rzymskim pogladom został zalegalizowany jako religia państwowa dopiero 325 nie majac juz wiele wspólnego z pierwotnym chrzescijaństwem oczywiscie pojawiali sie reforamatorzy kombinujac jak tu przywrócic to co utracone i wynikiem tego sa inne chrzescijańskie odłamy" ale to już nawet nie o to chodzi... teoria jednego Boga jest z judaizmu, cała oprawa - reszta, z religii wyznawanych w st. rzymie

Gość perfect harmony
BN z takiego samego powodu jak noc kupały, czyli wigilia św. Jana

ofermuś toż to nawet Kriszna miał swój epizod w rodzinie pasterskiej i złym królem, który chciał go zabić.

ja próbuję przestrzegać przykazań... bo moje zasady etyczne wywodzą się z chrześcijaństwa :D:D:D i tam mam jako pierwsze zdanie na nowej stronie takie coś: 10.Ani żadnej rzeczy, która jego jest jak tego przestrzegać? :P:P

mam teraz wretować na nowo cały topik o mapecinym szole??? Litości niii nie musisz wertować skoro pamiętasz, że mam o coś pretensję to do cholery chyba pamiętasz i o co ?:D możesz własnym słowami :)

dogmat 3cy swietej wlasnie stamtad najprawdopodobniej pochodzi. W sumie jakby na to nie patrzec to wiara w 3ce swieta to wlasciwie wielobostwo ;)

Gość perfect harmony
komiczne po prostu nie pożądaj telewizora sąsiada

oki ale co wspólnego dywagacje na ile katolicyzm czerpał z pogaństwa ma znaczenie w sprawie lecha i krzyza na jego pamiatkę?? ja uwazam ze to ten sam mechanizm, który uformował odstepcze chrzescijaństwo nadal działa w umysłach motłochu by nadal bluznic Bogu i Plugawić to co naprawde swiete pod pozorem religijnosci i patriotyzmu i na to maja isc pieniadze z podatków stanowczo sie sprzeciwiam!!

Gość nie tłumaczcie offermie
o pożądaniu "żony bliźniego" ani żadnej rzeczy która jego jest bo offerma nie ma dośwaidczeń z kobietami

Gość komizne jak tam w rzymie
tacy byli tolerancyjni to czemu zabujali chrzescijan debilu

"Formułując naukę o Trójcy Świętej, Kościół uległ po prostu wpływowi religii pogańskich, w których okazywano cześć setkom boskich trójc. Albowiem, jak pisał już Arystoteles, „;trójca to liczba całości, gdyż obejmuje początek, środek i koniec. W świętym obrządku nabożeństw posługujemy się właśnie tą liczbą, tak jakbyśmy z rąk natury otrzymali jej prawa". Już Ksenokrates (IV w. p.n.e.) twierdził, że ponad wszechświatem istnieje postać trójjedyna, i wszystkie wielkie religie hellenistyczne posiadały trójce. Głoszono naukę o trójpostaciowości Apisa i trójpostaciowości Serapisa, którą tworzyli Izyda, Serapis (=Ozyrys), Horus. Trójca występowała też w religii dionizyjskiej, gdzie stanowili ją Zagreus, Fanes i Dionizos. W Italii wciąż powracano do idei triady kapitolińskiej: Jowisza, Junony i Minerwy. Istniała teologia Hermesa Trisemgistosa, Hermesa trzykroć wielkiego, trójjedynego Boga świata, o którym twierdzono, że jest „jako jedyny całością i trzykroć jeden", by wspomnieć choćby o kilku trójcach z ich antycznej obfitości" (Deschner ) A teraz powrot do krzyza :D

"tak, z pewnością każdy kto choć trochę zna wierzenia starożytnego rzymu uwierzy w to że stamtąd mogła pochodzić koncepcja syna bożego który zstępuje na ziemie po to żeby umrzeć za grzechy ludzi." zmodyfikowany mit o prometeuszu (tak wiem, że nie był synem Zeusa :P) na dodatek... z czego to prometeusz stworzył ludzi?? z gliny???? gdzie to było? :P