Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość świezo upieczony kierowca

Kierowcy na drogach

Polecane posty

Czy wam też przeszkadza brak kultury na drodze? Czy może sami jesteście zirytowani i zdenerwowani na innych kierowców i najchętniej wjechalibyście im w kuper ze złości? ;) Ja przyznam, jestem początkującym i świeżo upieczonym kierowcą, dlatego interesuje mnie ten temat. Na razie jeżdżę samochodem rodziców (wysłużony ford escord) i zawsze towarzyszy mi tata, ale strasznie mnie smuci ten brak kultury i chyba zacznę się uczyć tej szkoły przetrwania ;). Np w tym fordzie ciężko idzie kierownica, auto ma szersze gabaryty niż punto grande, jest dłuższy nieco, chociaż aż tak duże auto to to nie jest :D i ma nieco zjechane sprzęgło i hamulec i czasem muszę przygazować, żeby ruszyć ;) Ale np na ostrych zakrętach wrzucam jedynkę i się nie spieszę, wolno sobie wchodzę w zakręt, szczególnie przy dużym ruchu i uważam to za słuszne, a taki pajac który ma zielone światło w tym samym momencie co ja (ale mimo tego to ja mam pierwszeństwo), trąbi na mnie, bo gdzieś mu się spieszy. Widzi, że wjeżdzam na to skrzyżowanie, wolno i ostrożnie, bo kąt 90 stopni ma ten zakręt to ten mi się wpycha przed maskę :/ Na złość mu potem nie spieszyłam się z kolejnych świateł, tylko spokojnie sobie ruszyłam. Jechałam chyba z 60 chociaż to i tak za dużo, ale i tak mnie wyprzedził :P Wy też macie takie przygody za kółkiem?

Gość o jacie ale masz problemy
jak się tak będziesz pierdolić to kierowca z ciebie żaden:O

Gość od kiedy to skręca się na
jedynce?

Właśnie tacy jak ty mnie wkurwiają i jak nabiorę wprawy to takiemu w kuper wjadę ;O Nie no, dziwne, że nie lubie chamskiego zachowania na drogach? Właśnie to mnie przeraża, że jak nabiorę wprawy i dostanę parę razy po dupie, to sama będę taka wredna za kierownicą, bo inaczej mnie zjedzą! Tak nie powinno być i już :O nie mamy szacunku dla siebie i potem są wypadki i nieporozumienia. I mam to w dupie, co kto myśli o takich jak ja, dopóki nie nabiorę wprawy, będę jeździć po swojemu, a przede wszystkim ostrożnie, bo jestem bez doświadczenia.

Gość pytam, od kiedy to skręca się
na jedynce?

Może mnie nie zrozumieliście - stoję na skrzyżowaniu, na światłach. Skręcając ostro w prawo, nie widzę samochodów z tamtej strony, zasłaniają mi budynki. Ogólnie duży ruch. Rusza się z jedynki przecież, co mam dwójkę wrzucać na tym ostrym zakręcie? żeby mnie zarzuciło na stojący na przeciwko autobus? Jak wyprostuję koła, to przyśpieszam, normalne. Nawet na kursie tak mnie uczyli :O

Trzeba twardym być, a nie miętkim! :P Ja tam sie stresowałam na początku bardzo- co, jeśli stanę tak, ze ktoś nie przejedzie, co jak mi auto zgaśnie na swiatłach, co jeśli jadę zbyt wolno, co jak ...... A jak ktoś zatrąbił, to nie umiałam się pozbierać i trauma na tydzień :D Jedziesz sobie jak chcesz, jak sie czujesz na siłach jako początkujący kierowca! Inni Cię wyprzedzaja/ wjezdzają przed Ciebie/ trąbią- a niech robią co chcą, spowodują wypadek to ich sprawa :o Ale z tą jedynką na zakrętach to chyba troche przesadzasz ;)

mnie wkurzają tacy, że kupują samochody z niebotycznymi pojemnościami a zapierdalają 40 km/h po mieście :o jak stać na konia to stać na wóz, nie? :o wiem, że oszczędzają na benzynie, ale bez przesady..i ciągniesz się za patałachami :o

Gość asdasdasdqqqqq
przeginasz. na osdtrych zakretach jedziesz 5km/h?:/ btw ostry to 180stopni...

na kursie Cie uczyli różnych bzdurnych rzeczy :) łuk na "skrety i pachołki" tez robilas?:D haha.. dziewczyno.. tez nie jestem z doswiadczeniem.. auto mam od miesie cy.. od prawka mialam miesiace przerwy i jezdzilam normlanie..:/ a po miescie jezdzisz 50 km/h??

Gość o jacie ale masz problemy
wątpie czy nabierzesz wprawy za kółkiem z takim podejściem może cie zaskoczę ale najbardziej bezpieczni kierowcy na drogach to tzw według ciebie piraci drogowi (wypadki drogowe powodują niedzielni kierowcy) którzy sa zdecydowani i pewni siebie a nie kluch z rosołem:O

Mam prawko od paru dni! :O stres mnie jeszcze zżera i niepewność, że właśnie zrobię coś nie tak i najgorsze - że mi zgaśnie i nie ruszę. A gdybyście zobaczyli ten zakręt, też poczekalibyście z wrzuceniem dwójki, jak macie samochód bez wspomagania - bo z jednej strony przy tym zakręcie stoją samochody, a z drugiej krawężnik, gdybym za szybko wjechała, to mną zarzuci, wiem co piszę, bo uczę się na błędach - raz tam wrzuciłam dwójkę i dostałam ochrzan, bo zahaczyłam kołem o krawężnik właśnie, bo było za szybko.

Co do chamstwa na drogach... Cóż, przyznaję, przystosowałam się tak, ze się dostosowałam do ogółu ;) Jak jedzie ktoś przede mna 20 na godzinę to mimo że sobie powtarzam, ze też sie kiedys uczyłam, to jak tu się nie wkurwić! :D albo jak Ci baba jakaś wyjedzie, albo jak Ci wyjdzie taki stary moher na pasach i się prosi zeby poczuć smak mojej przedniej szyby :P

Nie, nie jeżdzę 50 km/h, chociaż się powinno. Spoko, odstawiam to prawko, nie nadaję się ;).

I dobrze robisz... Ja ostatnio się chciałam popisać i wjechałam na 3, a mokro było i wpadłam w taki poślizg, że Boże zrządzenie, że nikt nie jechał z przeciwka i nie szedł... Obróciło mnie, a ja się nawet nie zdążyłam wystraszyć, ale na szczęście zatrzymałam się metr przed ogrodzeniem :O Pierwszy raz w życiu mi się to zdarzyło, bo do tej pory uważałam, że żeby nie wpaść w poślizg na zakręcie trzeba... dodać gazu... :O

Mam wrażenie, że ludzie piszący tutaj o mojej beznadziejności w dziedzinie kierowania :P jeżdzą właśnie brawurowo i bezmyślnie. No bo kto tutaj napisał, że jestem niedzielnym kierowcą? Że jestem ślamazarą na drogach? Mam prawko parę dni i już parę razy byłam na drodze. Po prostu nie spieszę się na zakrętach czy skrzyżowaniach - wolę sobie spokojnie ruszyć i łagodnie wykonać manewr, a nie się spieszyć bez sensu. Wam też przydałoby się trochę pokory i uprzejmości.