Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chory fifi

czy są tu mamy zmagajace sie z ZESPOŁEM ASPARGERA u dziecka?

Polecane posty

Gość Ana1313
Czesc. mam znajomą której syn ma Zespól aspergera.bardzo dobrze znam to dziecko.

Gość chory fifi
temat tez nie dotyczy mojego dziecka jednak potrzebuje info-nie takiego z google ale bardziej "na żywo" ile lat ma dziecko? jest w jakis sposób prowadzone przez specjalistów (jakich) czy mieszka w polsce? co umie/potrafi/jak jest uspołecznione?

Gość ja podejrzewam u mojego
syna to schorzenie... wlasciwie jedynie na podstawie 2 rzeczy: nie lubi rowiesnikow, unika ich i jest bardzo inteligentny, wczesnie zaczal mowic, liczyc itd...

Gość Ana1313
Opowiem historię dziecka który ma zespół aspergera. chłopiec urodził sie jako wczesniak.W wieku ok 2 - 3 lat mozna było zauwazyc pewne objawy ktore z kazdym rokiem sa wyraxniejsze. Chłopiec ma obecnie 7 lat i rozpoczął naucze w szkole. wyróżnia sie niesamowitą pamiecią (wrecz fotograficzna!) odtwarza zdania bardzo skomplikowane i niezrozumiałe dla niejednego dorosłego. bardzo szybko nauczył sie czytac (sam!) i liczyc. chłonie wiedze niesamowicie. niestety nie potrafi jej wykorzystac w praktyce. żyje w takim swoim swiecie. nie potrzebuje kolegów, wogóle nie ma potrzeby kontaktu z rówiesnikami. ale on jest szczesliwy sam ze soba. w grupie jest czesto odrzucany przez swoją innosc. np zna zasady gier i zabaw ale nie potrafi ich wykorzystac podczas zabawy przez co inni go odrzucaja. ma problemy ruchowe, długo chodził niepewnie, przewracał się. jest bardzo kochany i uczuciowy. jest tez bardzo głosny. cięzko mu dostosowac ton mówienia do sytuacji. jest tez nadpobudliwy. juz teraz widac ze bedzie miał wielki problem w funkcjonowaniu w społ.wszystko na pamiec. jest mało samodzielny jak na 7 latka. W razie pytań słuze pomoca.

Gość Ana1313
To od rodziców zależy czy dziecko otrzyma pomoc od specjalistów. niestety niektórzy nie widza problemu i uważaja ze dziecko jest bardzo madre i na tym koniec. a dziecko takie bez pomocy nie poradzi sobie w normalnym zyciu. Chłopiec ten mieszkam w Polsce. jest pod opieka neurologa. był badany w poradni pedag - psych. moim zdaniem takie badanie jest bez sensu. psycholog nie zna dziecka, widzi je 3 godz u siebie w gabinecie i wystawia opinie. trzeba widziec dziecko w grupie, w rodzinie itp

Gość naszej sąsiadki syn
ma Aspargera. Obecnie ma 10 lat i podobnie jak we wcześniejszej historii-ma dużą wiedzę zawsze na urodziny sąsiadka prosi rodzinę o książki dla niego. Jak zawsze w spektrum autystycznym, chłopak izoluje się od społeczeństwa. Ma niesamowicie podzielną uwagę (mieszkamy na wsi i pracuję jako nauczycielka w miejscowej szkole więc wiem jak się uczy) jego wychowawczyni była zdumiona tym że przez całą lekcję albo rysował albo układał kredki na różne sposoby a jak go zapytała o czym był temat to bez zastanowienia odpowiedział. Ma talent muzyczny i lingwistyczny.Gorzej z przedmiotami ścisłymi. Jak już zacznie np o 8 w sobotę grać na trąbce to potrafi tak BEZ PRZERWY na toaletę i jedzenie do 18. Jak się już czymś zajmie to trudno go od tego oderwać. Nie jest zbyt aktywny sportowo (ale teorię skoku w dal i zdobywców złotych medali olimpijskich w tej dziedzinie w przeciągu ostatnich 10 Igrzysk potrafi wymienić z pamięci). Chłopak jest kochany ale nieśmiały.

Gość -=oj,oj
nauczycielka a pisze w przeciągu 10 lat???poprawna forma to w ciągu 10 lat.