Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maders

Kiedy wreszcie ktos zlikwiduje KRUS - mam dosc utrzymywania leniwych rolnikow

Polecane posty

Gość maders

Jak im sie nie podoba, to niech zmienia zawod

Gość RomanoSexmacher
Wtedy zapłacisz 15 zł za litr serwatki, 30 zł za 0,25l śmietany i 100 zł za kg szynki. + VAT oczywiście.

Gość maders
Wtedy jedzenie stanieje - w mysl zasad ekonomii skali rolnikow bedzie mniej, beda produkowac taniej i przelozy sie to na ceny jedzenia

Romano- ale chrzanisz aż słuchac nie mogę przez takich właśnie ludzi jak ty taka w polsce sprawiedliwośc że jedni muszą zapierdzielać i płacić 800 zł zusu mies a rolnicy się rozbijają drogimi furami ale płaca raz na kwartał jakies smieszne pieniądze! hańba! prawdziwy rolnik który np dostaracza surowce do przesiębiorstw żyje jak król i taka jest prawda , a na boku sie śmieje że takie barany muszą bulic co miesiąc taka kasę a on ma to gdzieś!

do tego dotacje unijne, dopłaty i inne pierdoły! a jak ktoś się odwazy powiedzieć że zlikwidują krus to nie daj boże bo rolnik taki biedny!

Gość ghdtrhdtr
To potem sami pójdziecie zapierdzielać w pole miastowe świnie :O gdyby nie rolnicy to byscie pozdychali z głody śmierdzące kutasy :O

Rolnik który sprzedaje swoje towary do marketów, hurtowni rozlicza się normalnie z US, prowadzi księgowośc w biurze rachunkowym, podatek od przychodów płaci, ...więc nie wiem w czym problem? A rolników którzy płacą 300 zł na kwartał nie stać na więcej, bo za produkty na skupie płaca im marne grosze...a eksport idzie jakby chciał a nie mogł.. dopłaty? 500 zł za ha na rok, dla wielohektarowców może i fajne, dla małych gospodarstw których jest większośc w nasyzm kraju kropla w morzu... a ile kosztują maszyny wiecie? a ile dniówki? utrzymanie chłodni?

Ależ rzecz w tym że krus płacą też nie rolnicy, np Korwin Mikke. Wystarczy kupić sobie ileś tam ziemi i już w myśl ustawy jesteśmy rolnikiem i możemy płacić krus.

Już 1 ha wystarczy. Tylko wtedy trzeba pracowac na czarno... I do 60-65 roku życia, aby dostać emeryturę 500 zł;/

Gość tuyeruiwre
Wypowiadacie się o czyms o czym nie macie w ogóle najmniejszego pojęcia... Ile płacicie w sklepie za kg wołowiny? 20zł? 30 zł? A rolnik sprzedając byka na kiełbaski dla was dostanie zajebiście wysoką i zwalającą z nóg cenę - 3- 4zł za kg. Czyli za przeciętnie wazącą krówkę czy byka dostanie jakieś 2-3 tys zł. A żeby taką kwotę uzyskać musi ją hodować ok. 2 lat. To co wy dostajecie co miesiac, pensję na posadkach w miastach, rolnik dostanie dopiero po 2 latach pracy w niedziele i święta. Rolnik nie ma urlopów, niedziel, świąt - jak nie pójdzie do swojej roboty to jego 'praca' po prostu zdechnie z głodu.

Gość najlepiej jakby ZUS
zlikwidowali jeszcze!

Gość praca na roli to na prawdę
ciężki kawałek chleba. Mamy 9 hektarów. Moja babcia od dziecka pracowała teraz ma 600 zł emerytury. Mój tata parcuje codziennie! nie mozna, zabrac się i pojechac na urlop całą rodziną bo przecież zwierzęta muszą jeść! Żniwa, opryski - wiecie ile to kosztuje? A dochód z tego żaden, Tyle, żeby starczylo na prąd, podatek itd. Na moje studia już nie starcza...gdyby tak moi rodzice mieliby z tego co zarobią oddac co miesiąc 800zł to umarlibyśmy z głodu. Wy w telewizji widzicie wielkie gospodarstwa, nowe maszyny, kombajny i drogie samochody, weżcie lepiej wybierzcie się na prawdziwą wieś gdzie nie jest już tak kolorowo, a każdy zarobiony grosz, kosztuje wiele pracy, potu i łez...

Gość milenka lenka misia
ja jestem w Krusie, narazie nie płacę składek ponieważ mam rentę rodzinną, w ogóle nie wiecie jak jest naprawdę na gospodarstwie, autorze kto tu kogo utrzymuje??????jak by nie rolnik umarł byś z głodu, tak że nie pieprz głupot tylko się weź za porządną robotę.

chrzanicie aż słuchać się nie da! tak zlikwidują krus i z głodu poumieramy! śmieszni jesteście! znam tylu ludzi którzy w życiu rąk w ziemi nie mieli a są na krusie, prowadzą restauracje, sklepy i inne interesy, mają wielkie posiadłości, po kilka aut na podwórku i co? śmieją się z naiwniaków co muszą płacić ZUS? bo oni dostali w spadku kawałek pola albo co sprytniejsi kiedy można było kupili i teraz lezy odłogiem a ani płaca sobie krus! i to jest według was ok?

Gość RomanoSexmacher
dziubasek 25 ludzie o których piszesz nie są rolnikami. Wystarczy więc "uszczelnić" ustawę o KRUS. Nie jestem rolnikiem, nie pochodzę z rolniczej rodziny ani nie pracuję w KRUSie. Pomysł likwidacji KRUS uważam za chybiony.