Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ajkjkdjkad

jak to jest ze słoiczkami - zdrowsze od przyrządzanych samodzielnie?

Polecane posty

Gość nie sa zdrowsze
http://www.bild.de/BILD/ratgeber/gesund-fit/2 009/04/23/oeko-test/benzol-furan-im-babybrei-krebserregende- stoffe.html tutaj wkleilam stronke na ktorej pisze dlaczego to sie wydziela .kto umie niemiecki niehc poszuka wiecej w necie jest pelno na ten temat bo tutaj testuja zywnosc dla dzieci, co do pasteryzowania w domu nie osiagamy takich temperatur co przy pasteryzowaniu sloiczkow stad roznica moje drogie

jak ma byc z pasteryzacją - gotuje sie te słoiki zamknięte, w odpowiedni sposób, dzieki czemu unieczynnia sie enzymy i zabija drobnoustroje. sa różne techniki, dostosowane do form zywnosci. pasteryzacja domowa to proces najbardziej podstawowy, stosowany własnie wyłącznie na skalę domową. w przemyśle stosowane sa o wiele bardziej wyrafinowane ;) metody. produkt pasteryzowany zamkniety nieszczelnie mozna przechowywac w warunkach pokojowych kilka dni bez obaw o zepsucie, produkt zamkniety hermetycznie - o wiele dłuzej. dlatego słoiczki moga stac rok - a nie że chemia:D nie zepsują się, bo nie moga - zeby sie zepsuc musiałoby dojsc do jakiejs formy fermentacji, a do tego musialyby byc w zawartości bakterie. bakterii nie ma bo pasteryzacja je zabija, a hermetyczne zamkniecie nie pozwala na ponowne zainfekowanie produktu. jakbyscie mogly sobie w domu popakowac gotowe jedzenie hermetycznie to mogłyyscie uzyskac taką samą trwałość co słoiczki... co do wartości odzywczych - to zalezy od techniki pasteryzacji i produktu pasteryzowanego. poniewaz generalnie pasteryzacja jest procesem zachodzącym w podwyższonej temperaturze - częśc substancji odżywczych typu witamina C jest rozkładana. dlatego np o wiele bardziej wartosciowe jest mleko UHT niz zwykłe pasteryzowane - mleko UHT zagrzewa sie do wysokiej temperatury w ciągu sekundy i rownie błyskawicznie ochładza - bakterie padają, składniki odzywcze nie. technikę pasteryzacji dobiera sie do obrabianego produktu. zapytajcie sie mam czy nie robiły kiedys weków i czy same nic z tych weków nie jadłyście. wekowanie to tez technicznie pewien rodzaj pasteryzacji :D

MIS M- inteligencją to ty nie powalasz...masz wypowiedz wyżej, mam nadzieje ze wkoncu zrozumiesz dlaczego Gerber może stać na parapecie rok a twoja pasteryzowana zupa nie

Gość nocny gosc11
jesli juz sloiczki to tylko ekologiczne, np Holle. nie boje sie ich podawac przede wszystkim ze wzgledu na to ze nie zawieraja cukru i powstaja z upraw ekologicznych. w sumie jest to marka, ktorej najbardziej ufam.

Gość gość
Byla afera z kaszkami holle ktore mialy pestycydy...ja bym sie bala

Gość gość
moja koleżanka jest w domu ma czas na ugotowanie zupy ale ona właśnie daje te słoiczki swojej córce która ma 3 lata zasłania się tym że zajmuje się cały dzień dzieckiem małą wsadzi do kojca i włączy jej TV i mała cały dzień bajki ogląda z przerwą na mleko mm i słoiczki lub parówki sokołów 1 kg za 5 zł a mama jara się FB i internetem. Kiedyś jak były u nas poczęstowałam je zupą jarzynową mała dokładkę chciała jej smakowała sądzę że jak ugotujesz swoje wiesz co jesz.

Gość gość
Samodzielne gotowanie jest do wypracowania. Warto postawić na zdrowe odżywianie bo to się na nas odbija w wielu sferach. Można też kupować przecież zdrowe produkty na http://organicmarket.pl/stale-w-niskiej-cenie/ i bez problemu wieczorami gotować na drugi dzień.