Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kukurydziana kukurydza

Mamusie napiszcie mi prosze jak gotować kukurydzę?

Polecane posty

Gość kukurydziana kukurydza

Taką w kolbach? Szukam w google i znalazłam już 10 różnych wersji. Jedni mówią żeby wodę solić, inni żeby słodzić. Jedni gotują 10 minut, inni 1,5 godziny. Napiszcie mi, proszę, jak to zrobić żeby była miękka i dzieciom smakowała? Wrzuca się na wrzątek czy zalewa zimną wodą i gotuje? Ile się gotuje i co z tą solą/ cukrem?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość *stokrotka*
Ja kukurydzę zalewam wrzątkiem, dodaję łyżkę cukru i gotuje 15-20 min. Czasami do wody dodaję mleko. Wychodzi naprawdę dobra. Słodziutka i miękka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kukurydziana kukurydza
Dziękuje. To tak spróbuję, a napisz mi proszę, czy jak mam 3 kolby to też gotować 20 minut czy wydłużyć ten czas gotowania?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Podnoszę ponieważ sama chciała bym wiedzieć. Mój synek i mąż uwielbiają kukurydzę jak kupią np na festynie . Jak faktycznie w domu ją ugotować by była równie smaczna ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Przede wszystkim należy dać cukier, nie sól, bo wtedy jest miękka. A gotować z 15 min, trzeba samemu sprawdzić, czy już, bo różne są kolby :) A potem posolić, dać masełko, ach...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja choc nie jestem mama tez kukurydze gotuję:P Wrzucam do ciepłej osolonej wody. Dodaje troche masła roslinnego. Gotuje ok. 30 minut. Im dłużej gotujesz tym bardziej twarda Ci wyjdzie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość zależy jaką kupisz kukurydzę
jak cukrową, to wystarczy 30 minut gotowania... smaczniejsza wychodzi, jak nie osoli się wody ale jak Ci się trafi pastewna, to możesz gotować i 2 godziny, nic z niej nie będzie :O poznasz to po tym, że będzie twarda i będzie smakowała jak surowy ziemniak :O taką to tylko do kosza

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość *stokrotka*
# kolby gotujesz tak samo długo, czau nie wydłużaj. Im dłużej gotujesz tym kukurydza robi się twardsza. Ważne jest też dodanie cukru a nie soli. Dzieciom możesz dać bez soli , a sobie ew. posolić po ugotowaniu, ale nie jest to konieczne. Bo taka kukurydza ugotowana w mleku i z dodatkiem cukru jest naprawdę smaczna. PO ugotowaniu możesz posmarować kolby masłem. I nie gotuj dłużej niż 20 min.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość *stokrotka*
* 3 kolby

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość *stokrotka*
w sklepach, na bazarze nigdy nie natknęłam się na pastewną. Chyba, że kupuje się od chłopa, bacbi pod sklepem, to może się zdarzyć i pastewna. Ale tu zasad jest podobna im dłużej tym twardsza

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Kukurydza jest to roślina, która stanowi bardzo ciekawy surowiec z którego wytwarzane jest wiele innych produktów spożywczych. Kukurydza odznacza się bardzo niską zawartością glutenu, dzięki czemu uznaję się ją jako bezglutenową, dzięki czemu stanowi ona posiłek wielu osób, które na takiej diecie są. http://spartanwear.pl/czego-potrzebuje-kukurydza-podczas-wzrostu/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×