Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dhfhfjghjj

Jak to jest z tą opieką medyczną kobiet w ciąży w Polsce?

Polecane posty

Gość dhfhfjghjj

Ostatnio przeczytałam, że kobiety w ciąży nie mające ubezpieczenia też mogą bezpłatnie chodzić do ginekologa a nawet przebywać w szpitalu i rodzić. Natomiast gdziekolwiek bym nie czytała co trzeba zabrać ze sobą do szpitala, to piszą że dowód ubezpieczenia.

Gość lepiej mieć dowód
ubezpieczenia bo inaczej będziesz się musiała po prostu wykłócać. Oczywiście wyjdzie na twoje, ale szkoda nerwów.

Gość dhfhfjghjj
Jestem w 4 miesiacu, byłam zatrudniona na zlecenie i oczywiście umowy mi nie przedłużono. Aktualnie nie mam żadnego ubezpieczenia, do ginekologa chodzę i tak prywatnie. Do UP mnie nie zarejestrują, bo już widać. Dlatego się tak dowiaduję gdzie tylko można.

Gość dhfhfjghjj
up

Gość wnioskuje....
musza cie w UP zarejstrowac! Ew dadza kilka ofert pracy gdzie pracodawca i tak cie nie przyjmie i tyle a ubezp bedziesz miec!

Gość wnioskuje....
ciaza to nie choroba im powiedz :-)

Ja jak byłam w szpitalu i dostalam skierowanie do szpitala to nie prosili o ubezpieczenie ani nic a do lekarza tez chodzilam prywatnie.

Gość jak się żuje palenie?
nawet widoczna ciąża nie jest przeciwwskazaniem do podjęcia pracy - muszą Cię zarejestrować

Kobiet w ciązy i dzieci do lat 18 są objęte objęte opieką medyczną na mocy ustawy. Szpitale pomijają ten fakt bo porpostu nie jest dla nich wygodny. po za tym jesli kobieta jest ubezpieczona łatwiej im załatwiić formalności. Dla spokoju można sobie wydrukować ustawe i nosić ją przy sobie. Wtedy muszą Cie przyjąć

jest dokładnie tak jak rybki-trzy pisze :) według naszego prawa łaski nie robią i kobiete w ciąży muszą przyjąć a piszą o tym dowodzie ubezpieczenia bo im tak łatwiej :) a co do UP jeśli nie ma przeciwwskazań medycznych do pracy (ciąża nie jest zagrożona) to muszą zarejestrować, mnie by nie zarejestrowali bo na leżącym L4 jestem więc to że muszą też oczywiste nie jest