Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kochana mama

Od kiedy zostawiacie dziecko samo w domu?

Polecane posty

Gość anooo
Głupie pomysły często zaczynają się, jak dziecko, dzieci już dłużej siedzą same...

Gość gh-(r(a
wlasnie anoo, co innego jak matka wyskoczy na pol godziny na zakupy a co innego jak wychodzi wieczorem na kilka godzin

kochana mama mieszkamy we wschodnim londynie. wiesz nie mamy tu zadnch znajomyh tzn bliskich przyjaciol i rodziny itd zeby dzieci podrzucic itd albo komus tez pomoc, Jak rodzilam mojego mlodszego synka starszy cala noc przesiedzial na poczekalni spal na krzesle, panie polozne go dogladaly daly mu tosty, herbatke itd biedak nie wyspany musial isc do szkoly ale nie bylo innego wyjscia bo chcialam meza przy sobie a dzieckiem nie mial sie kto zajac, pol nocy przegadal z ludzmi, maz co chwila chodzil do niego, przynajmniej mial okazje spotkac sie z braciszkiem 5 minut po urodzeniu, panie polozne wpuscily go na sale porodowa, nastpnym razem trzeba bedzie babcie sprowadzc bo inaczej sie nie da.

Gość gh-(r(a
"przesiedzial na poczekalni spal na krzesle, panie polozne go dogladaly daly mu tosty, herbatke itd biedak nie wyspany musial isc do szkoly ale nie bylo innego wyjscia bo chcialam meza przy sobie a dzieckiem nie mial sie kto zajac," to " nie bylo innego wyjscia , bo chcialam meza przy sobie" mnie troche przeraza wspolczuje dziecku :( egoistycznej mamuski

na poczatku dziecko bylo ze mna ale jak zaczely sie skorcze i wylam z bolu panie go zabraly zeby sie nie przestraszyl, poradzil sobie swietnie, nie narzekal wrecz przeciwnie byl bardzo podekscytowany tym ze byl w szpitalu na 2 dzien wszystkim opowiadal jak super bylo

Elcia, a ile mial starszy synek gdy rodzilas mlodszego? Mysle, ze dobrze zrobilas zabierajac go ze soba do szpitala. Nie powienien sam wtedy czekac w domu i sie stresowac. No, maz przeciez mogl z nim zostac w domu, troche egoistycznie mysle, ze zrobilas, ale nie wiem jak ja bym sie zachowala w takiej sytuacji. My tez mieszkamy w Londynie!! :)

Gość xssdss
mnie mama sama zostawiala jak mialam 5 lat i nie szlam do przedszkola bo np bylam chora. przynosila mi nocnik, platki, mleko i sok i kazala siedziec przed telewizorem, i siedzialam grzecznie. jak mialam 7 lat to juz sama wracalam do domu i siedzialam np od 14 do 18 sama w domu albo szlam do kolezanki sie bawic. wtedy juz sama sobie nawet pierogi odgrzewalam. 0 problemu

niestety w 2 miejscach w tym samym czasie nie mozna byc, inaczej bylo by gdybym rodzila w czasie jego szkoly ale samego zostawic go nie moglismy dodam ze 2 osoby ktore zaoferowaly pomoc nas wystawily mial 5 lat wtedy, potem oczywiscie po fakcie ludzie mowili moglas do mnie zadzwonic itd,inaczej w polsce gdzie ma sie duzo rodziny i znajomych a tu nikogo

Ojej, 5 lat mial. :( Myslalam, ze byl starszy. To mysle, ze maz powinien z nim wtedy w domu zostac i przyjsc do Ciebie gdyby go zaprowadzil do szkoly. Biedaczek, w poczekalni spal, a rano do szkoly... :(

teraz spodziewamy sie 3 dziecka na kwiecien , tesciowa przyjedzie na 6 miesiecy zeby pomoc juz jakies 1 miesiac przed porodem tu bedzie wiec opieka nad dziecmi, pomoc w sprzataniu i gotowaniu itd bedzie z glowy

porod zaczol sie o 19 kiedy syn wracal ze szkoly maz siedzial z nim w domu i kombinowali kogos do opiekii w koncu o 23 przyszli do szpitala,

Gość anooo
elcia nie ma co się tłumaczyć, to była wyjątkowa sytuacja, a już też takim maluszkiem nie był, przecież nic mu się nie stało :)

Elcia, to biedni Ci Twoi panowie, wyobrazam sobie ich w domu, a Ty biedna tez pewnie zdenerwowana bylas. No, teraz Ci bedzie latwiej. I tesciowa bedziesz miala. Mam nadzieje, ze sie lubicie, bo z tesciowymi to wiesz jak jest, he he.

Gość lans na Facebooku
Dla niego to była atrakcja w tym szpitalu, a nie męczarnia :)

Tak pobyt tesciowej to bedzie duza pomoc, nie wiem czy sie cieszyc czy obawiac jeszcze sie z nia nigdy nie spotkalam ona mieszka w USA, maz mowi ze jest spoko ze bardo odczujemy jej pomoc i ze ja sie bede opierdzielac :) co bedzie zbaczymy.

tak:) on sam mamy nie widzal juz 5 lat, moze nie bedzie tak zle, na moja mame to nie mozna wogole liczyc za bardzo zajeta soba nawet nie smiala bym poprosic ja o pomoc itd

Gość _maly_geniusz_
http://allegro.pl/alfabet-litery-literki-naklejki-polskie-litery-i1272108722.html Pomoce naukowe do stymulacji dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym Mam do zaoferowania zestaw edukacyjny składający się z 32 liter o wysokości 10,5 cm., w pięciu żywych kolorach: czerwony wpływa stymulująco i energetycznie, niebieski działa kojąco i wyciszająco pomarańczowy pobudza, motywuje do działania, zielony działa uspakajająco, odstresowująco żółty ma działanie antydepresyjne, stymuluje na układ nerwowy, rozwesela. Produkty naszej firmy wspomagają wszechstronny rozwój dziecka, przygotowując do poznania i pojmowania wiedzy. Sprawią, że Wasze pociechy szybciej i pełniej rozwiną się poprzez zabawę. Litery wykonane są z najwyższej jakości miękkiej samoprzylepnej folii. W zestawie znajdują się polskie litery!!!!!!! Do sprzedania posiadam również cyferki oraz zestawy o wysokości 19,5 pytania na maila maly.geniusz@wp.pl http://allegro.pl/cyferki-naklejki-zestaw-edukacyjny-i1272108956.html

Gość taka aga aga ga
jak mialam 8lat to pamietam ze sama sie zajmowalam mlodszymi siostrami:P sasiedzi nas dogladali, przewijalam je, usypialam,przygotowywalam mleko i takie tam, pamietam jeszcze ze czesto chodzilam z nimi na dlugie spacery nie byl to problem dla mnie, siostry mialam grzeczna w miare i sie mnie sluchaly:P takie aniolki :) czasami na noce sama z nimi zostawalam jak rodzice oboje pracowali, ale to tak od ok 10lat

Gość zeebi
a 13-sto lttnia dziewczyna może zostac na noc

Gość oliiiwiiia
Nigdy nie zostawiłabym swojego dziecka ( 5lat) samego w domu.Po to sa własnie takie miejsca w centrach handlowych http://bawialniaczarymary.pl/ zebyśmy mogli robiąc zakupy pozostawiac je w nich. Jakbym zostawiła dziecko w domu to nie mogłabym sie skupic na zakupach i nic by z tego nie wyszło.

Gość nie wiem jak Ci pomoc autorko
chyba przesadzacie ja mam 3 corki - starsza w 1 klasie podtsawowki ma 7 lat, mlodsze blizniaczki maja 5 i zostają we 3 same na kilka godzin. Starsza sie opiekuje mlodszymi, bawia sie, nie ma problemu. Same wracaja ze szkoly (przedszkole jest obok szkoly, wsiadaja sobie do autobusu i wysiadaja pod domem). Mnie rodzice tez od najmlodszych lat zostawiali sama, byłam i jestem dzieki temu samodzielna. Nie bójcie sie tak o swoje dzieci - bo bedą życiowymi niedorajdami

Gość gość
swoją córeczkę od pierwszych miesięcy przyzwyczajałam. gdy miała kilka miesięcy, chodziłam powiesić pranie na strych, zostawiając ją w kojcu. Zawsze mogłam ją spokojnie zostawić w kojcu, gdy szłam się wykąpać, gdy pryszedł pan z gazowni, gdy musiałam zejść do piwnicy po koks. gdy miała 2-3 latka pozwalałam sobie wyjść do sklepu pod domem, zawsze uwazając z zegarkiem na ręku, by okres mojej nieobecnosci nie przekroczyl kwadransa. Przyełam, ze rok zycia dziecka to 10 min naszej nieobecnosci. Dziecko zawsze wiedziało, ze nie wolno mu opuszczac pokoju (w ktorym nie było kontaktów - kontakty schowane za meblami, okno bardzo wysoko, nie było nic na co mogłaby sie wspiac - krzeseł ani stołu - jedynie meble, łózko i zabawki). gdyby nawert opuscilo pokoj wiedzialo ze nie wolno ruszac kontaktow oraz kuchenki - od malego rteagowalam na wszelkie proby bardzo g***townie, raz nawet pozwolilam zeby oparzyla sie bardzo lekko w paluszek goracym garnkiem aby zobaczyla ze to nie zarty -dziecko wrecz omijalo kuchenke szerokim lukiem). jednak moja corka jest bardzo ostrozna flegmatyczna wrecz kazdy musi sam ocenic mozliwosci swojego dzieka i dostosowac czas nieobecnosci. ja jestem zdania ze wychodzac do toalety nieraz zostawisz dziecko na dluzej samo niz gdy wyskoczysz do sklepu 10m od drzwi:)

Gość xxanna
Co za czasy... Jeszcze 20 lat temu rodzice zostawiali nas samych w domu, wysyłali do sklepu po drobne zakupy, do szkoły chodziliśmy sami z kluczem na szyi itd. A teraz hodujemy kaleki, które umieją obsługiwać komputer i tablet, a o życiu nic nie wiedzą i nie umieją odnaleźć się w najprostszych sytacjach. 6-latek to już duże dziecko, powinien wedzieć, jak się zachować, czego nie wolno. A coś złego może stać się zawsze - jak się matka na chwilę odwróci, to dziecko może wypaść przez okno albo się zadławić. Trzeba dzieci wychowywać mądrze, uczyć odpowiedzialności i samodzielności, a nie traktować je jak niemowlęta, kiedy mają po 8, 10 czy 13 lat...

Gość gość
Moja corka w wieku 8lat zostawala sama w domu na noc gdy ja bylam w pracy. Teraz jest nastolatka i jest bardzo samodzielna

Gość RemigiaFarel
Dziecko można zostawić samo w domu, ale trzeba zapewnić mu bezpieczeństwo, pochować wszystkie niebezpieczne przedmioty, zablokować gniazda od prądu, no i powiedzieć żeby nikogo nie wpuszczało. Proszę na ten temat przeczytać artykuł http://meblezbali.pl/2015/03/16/dziecko-samo-w-domu/