Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fsdhshjnsj

do kobiet które daja mleko krowie -prosze o odpowiedz

Polecane posty

Gość fsdhshjnsj

z jakiej firmy kupujecie mleko czy zawsze przegotujecie je? czy lekko podgrzewacie w podgrzewaczu jak dziecko w nocy chce mleka to co robicie? czy takie mleko moze byc w podgrzewaczu jakis czas?

nie mieszkam w Polsce, wiec co do firmy nie podpowiem, ale podaje pelne, swieze tzn z krotka data przydatnosci (od produkcji zdatne ok 2 tygodnie do spozycia). mleko podgrzewam, nie gotuje go wczesniej i nie radze przetrzymywac w podgrzewaczu mleka, bo szybko dobieraja sie do niego bakterie. wypije ile chce i wylewam. bez ponowneo podgrzewania etc. co do karmien w nocy, moj syn sie nie budzi, wiec nie mam tego problemu.

więc tak najlepiej miec mleko od "znanej" krowy znaczy takie ze sprawdzonej obory świeże, ale wiadomo rzadko która z nas ma do takiego dostęp :) ja mojej małej kupowałam Łaciate 3,2% rozcieńczałam je gorącą wodą (mleka jako takiego nie gotowałam, bo po co jak to UHT) tak w proporcji 2mleka :1wody i dosładzałam 1 łyżeczką glukozy w sumie robiłam jej około 120-150ml bo więcej nie była w stanie wypić w nocy robiłam dokładnie tak samo :)

Ja własnie 2 dni temu pytałam o to moją Pediatre i powiedzial ,ze absolutnie zadne z kartonu uht ,tylko albo stare sprawdzone mleko w woreczkach ,albo mleko w szklanych butelkach o nazie zimne

"Ja własnie 2 dni temu pytałam o to moją Pediatre i powiedzial ,ze absolutnie zadne z kartonu uht ,tylko albo stare sprawdzone mleko w woreczkach ,albo mleko w szklanych butelkach o nazie zimne" bo?... mleko UHT jest dla dziecka bezpieczniejsze bo jest sterylniejsze niż zwykłe pasteryzowane (o niepasteryzowanym nie wspominam całkiem). UHT wystarczy dziecku podgrzać, a tylko pasteryzowane jednak lepiej zagotowac. w efekcie mleko raz juz zagotowane trzeba gotowac kolejny raz, a jak działa gotowanie na produkty mleczne to wiadomo (wiadomo, prawda?...). jak chcesz dawac dziecku mniej wartościową rzecz to czemu nie, prosze bardzo.

Gość bleklable
jeśli chodzi o łaciate, to podobno najlepsze dla dziecka nie jest to pełnotłuste 3,2 proc, ale właśnie to 2 proc - ma najwięcej wapnia.

Myślałam że chodzi o mleko z szklanej butelki UHT. Ja mieszkam zagranicą i tu takie jest więc chyba autorce tekstu o takie chodziło.

Gość Witam! Wczoraj byłam
Ja najczęściej kupuję mleko Mazowieckie (jestem z Warszawy). Ono nie jest UHT, tylko zwykłe z chłodni. Nie, dla siebie nie zawsze je przegotowuję, ale dla małego dziecka TAK owszem i to zawsze. Podgrzewacza nie posiadam, ale mleko by się zagotowało musi być podgrzane do temp 100 stopni C (wtedy giną drobnoustroje). Podgrzewacz nie gotuje tylko lekko podgrzewa, więc mija się z celem. Mleko z chłodni musi być przechowywane w lodówce bo się skwasi (chyba że chcesz zrobić zsiadłe), a mleko UHT (to które nie jest z chłodni) musi być przechowywane w lodówce po otwarciu (a jak nie było otwierane to w temp. pomieszczenia).