Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Flashback86

Konsekwencje dźwigania ciężarów

Polecane posty

Gość Flashback86

Witam wszystkich. Mam 24 lata. Od ponad 3 lat pracuje w firmie okiennej na stanowisku szklenie. Jest to ciężka praca tym bardziej, że jestem jedynym człowiekiem w tej firmie, który tym zajmuje się (na hali jest 16stu pracowników). Szklenie polega na osadzaniu szyb w oknach. Są one różne. Ostatnio szkliłem dwa balkony dwuskrzydłowe o wym. 1700x2100 z grubego profilu i z szybami 3pakietowymi (szyba-ramka szyba-ramka-szyba, a w tym przypadku antywłamaniowa) Waga całości to co coś około 1650kg - 1 sztuka. Bywają również cięższe bo większe :) Potem załadunek na magazyn i jak się trafi to dochodzi ładowanie transportu. Z pomocą jest rożnie bo ludziom nie chce się dźwigać. Wykonuje to zajęcie przez 7 godzin. Zastanawiam się często jakie konsekwencje poniesie mój organizm za te ciężary... Czy powinienem przejść jakieś testy obciążeniowe? Słyszałem o takich. Wypowiedzcie się...

Gość konsekwencja tego jest taka że
Może dotknąć Ciebie tzw. cieśń nadgarstka.

Gość Flashback86
Brzmi to poważnie... A co z kręgosłupem?

Jeśli już teraz o tym myslisz, proponuje zmienić pracę. Nie pisze o kręgosłupie bo przy tych ciężarach jest to oczywiste, że któregoś dnia zacznie dawać o sobie znać. A kręgosłup to nie przelewki.

Gość Flashback86
Hmmm Chyba już daję o sobie znać bo tak po 6-7 godzinie czuje czasem ból w plecach w części lędźwiowej. Prace chciałbym zmienić, ale kto daje dzisiaj młodym prace na czas nieokreślony ?

Przyznam że mało kto daje tak od razu prace na czas nieokreślony. Wiem, że ten rodzaj umowy daje Ci szanse na otrzymanie kredytu ale jeśli siądzie Ci kręgosłup bedziesz miał problem z jakąkolwiek pracą. Więc albo zmiana albo....ciężka orka. Jeśli wykażesz się dobrymi chęciami u innego pracodawcy to na pewno to doceni i kto wie... Swoją drogą Twój pracodawca nie przestrzega chyba przepisów bhp i chyba nie zdaje sobie sprawy z powagi sytuacji. W takich warunkach wszystko jest ok ale do czasu.

Tabela Dopuszczalna masa podnoszonych ładunków Płeć rodzaj pracy wiek 16-18 l. powyżej 18 l. Kobiety stała 8 12 dorywcza 14 20 Mężczyźni stała 12 30 dorywcza 20 50 Zdaniem eksperta DAWID BARAN, rzecznik prasowy Okręgowego Inspektoratu Pracy w Rzeszowie: - Jeśli mężczyzna wykonuje prace dorywczą, może dziwgać dopuszczalny ciężar 50 kilogramów cztery razy na godzinę. W przypadku kobiety ciężar trn wynosi 20 kilogramów, a zasady dźwigania są te same. Kobiety w ciąży mogą dziwgać ciężar o wadze 3 kg gdy są zatrudnione na stałe, a przy pracy dorywczej 5 kilogramów. Źródło: strefabiznesu.pl

Gość Flashback86
Z tej tabelki wynika, że BHP jest naginane... A jak jest z tymi badaniami ciężarowymi o których pisałem wcześniej? Czy ja takie badania powinienem mieć?

Gość dvghhjjkjl
Zmień pracę,zdrowie jest ważniejsze. Wiem co mówię,od lat cierpię na kręgosłup.Jedynym ratunkiem dla mnie są ćwiczenia typu pilates(wcześniej środki przeciwbólowe) Pomyśl co będziesz miał za parę lat,problemy nieuniknione.

Ja nie słyszałam o takich badaniach. Jednak sam widzisz o ile dźwigasz na wyrost. Twój pracodawca znalazł sobie niezłego "białego murzyna". Uciekaj stamtąd dopóki możesz.

Gość Flashback86
:(

Gość Flashback86
A co Wy na to jeśli dodam, że to wszystko za 1350 zł netto ??

Dla pocieszenia "powiem' tak: ze stylu Twojego pisania wnioskuje że nie będziesz miał problemu ze znalexieniem Sobie lepszej i godziwej pracy.

No to pomyśl sam. Czy kiedyś bedzie stać Cię na długą i żmudną rehabilitację za te 1350 zł. Pytanie oczywiście retoryczne.

Gość Flashback86
Musze o tym pomyśleć... Tylko żeby nie skończyło się to tylko na myśleniu...

Gość Flashback86
A kto kryje się ajko " konsekwencja tego jest taka że" ? :)

Kobitka :-) Ciut starsza od Ciebie ;-)

Gość Flashback86
A jak kobitka ma na imię?

Gość lepiej rozglądaj się
powoli za jakąś inną lżejszą pracą na przyszłość, bo taka ciężka praca fizyczna jest dobra na jakiś czas ale nie na całe życie.

Gość Anna G.
Witajcie, jestem studentką fizjoterapii, sama mam problemy z kręgosłupem dlatego postanowiłam pisać pracę magisterską własnie na ten temat. Zamierzam zbadać które zabiegi są najskuteczniejsze w leczeniu bólu krzyża. Bardzo proszę wszystkich "obolałych" internautów o pomoc i wypełnienie ankiety. Jest ona anonimowa i posłuży tylko do celów mojej pracy magisterskiej. Poniżej zamieszczam link" http://www.ankietka.pl/ankieta/51959/skuteczn osci-poszczegolnych-zabiegow-rehabilitacyjnych-w-leczeniu-do legliwosci-bolowych-odcinka-ledzwiowo-krzyzowego-kre Pozdrawiam i życzę zdrowia!