Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fghjkljh

Suche, czerwone placki na skórze - co to może być?

Polecane posty

Gość fghjkljh

Od jakiegoś tygodnia zauważam, że pojawiają mi się suche, delikatnie swędzące, czerwone "placki" na skórze - jeden pod pachą, na brzuchu, na udzie. Lekko zaczęła mi się też łuszczyć skóra na brzuchu, ale podejrzewam, że to akurat ma związek ze schodzącą opalenizną ;) Jeśli nie znikną, wybiorę się do dermatologa, ale może wy podpowiecie co to może być?

Gość 1 z 10 kto mnie zaczernił
raczej nie łuszczyca bo ona nie swędzi, raczej nie grzybica bo ona raczej boli, kłuje niż swędzi. być może uczulenie albo przesuszenie.

Gość mircia576567
łuszczyca swędzi jak już... i to może być to

Gość to moga być liszaje

Gość fghjkljh
Delikatnie boli mnie też przy dotyku, ale bardziej swędzi i schodzi ta wierzchnia warstwa naskórka... To wygląda jakby pod skórą zrobił mi się delikatny wylew i się łuszczył, jest bardziej bordowe niż czerwone - słowem, nie za ciekawie :(

mircia, nie miałam łuszczycy ale znam osoby które ją mają i one mówią, że ona nie swędzi... nie wiem, ale łuszczyca ma bardzo charakterystyczne objawy, takie jakby łuski jasne na zaczerwienionych plamkach, a ona pisze tylko o czerwonych plackach

Gość fghjkljh
Aha - to jest płaskie, nie wystaje ponad powierzchnię skóry.

Gość tez mialam takie cos
pod pacha mi sie kiedys zrobilo. nie wiem, chyba od dezodorantu, albo mydla :o smarowalam to wtedy epikremem i przeszlo. poki co nie mialam nawrotow. to nie musi byc epikrem, jak nie masz w domu, to uzyj jakiejkolwiek tlustej masci

takie jakby bąble rozlane? kurcze, to musi zobaczyć lekarz w takim razie :(

Gość fghjkljh
Nie, to nie jest rozlane! Wygląda jak siniak, tyle że czerwono-bordowy i skóra się na tym złuszcza. Mój facet to oglądnął i twierdzi, że to pewnie jakaś reakcja alergiczna, i że przesadzam, bo wcale nie jest tak źle i pewnie mi przejdzie, no ale co on wie :P

Gość fghjkljh
A jak myślisz, może być tribiotic?

a sorry, u mnie nie wygladalo to jak wylew, wiec nie bede radzic. lepiej dmuchac na zimne i isc do lekarza...

wiesz, z braku laku uzyj czegokolwiek, tribiotic jest dosc delikatny i leczniczy, wiec na pewno nie zaszkodzi ;) posmaruj dzisiaj ze dwa razy jeszcze i jutro, ale lepiej zapytaj jeszcze lekarza o zdanie

Zapewne "Łupież różowy Giberta" pojawia sie ze stresu. Nie zniknie od lekow, tylko musisz sie relaksowac, smarowac tlustym kremem i spokoj :) Tak mi polecil dermatolog :) --> http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81upie%C5%BC_r%C3%B3%C5%BCowy_Giberta

Gość fghjkljh
Tak chyba zrobię :) Ale nie chcę wyjść na histeryczkę :P Dzięki za rady :)

Gość fghjkljh
Czarna, to nie jest takie chropowate, ma jednolicie bordowy kolor i łuszczy się tylko jedna, najbardziej zewnętrzna warstwa naskórka, więc to chyba nie to. Ech.

To moze byc luszczyca. Moj maz ma takie plamki, czasem troche zniknaa potem sie pojawiaja i tez wlasnie stres powoduje ich pokazanie sie. Sa ciemnoczerwone, gladkie i czasem sie tez luszcza. Idz do dermatologa i sie nie martw :)