Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Justys47

WOS matura 2011

Polecane posty

Gość Justys47

Witam! :) zastanawiam się czy jest ktoś na forum kto również będzie zdawał teraz maturę z wosu? Założyłam ten wątek bo chciałabym poznać wasze opinie na temat tego przedmiotu, czy wymaga on naprawdę wiele nauki i przygotowań, żeby zdać go dobrze? Chodzi o to, że muszę zdać ten przedmiot, a nigdy tak naprawdę się go nie uczyłam, miałam zawsze po jednej godzinie tygodniowo, na której tak naprawdę nie robiliśmy nic. Polityką też zbytnio się nie interesuje, wiem tylko podstawowe rzeczy... Wiele osób mówi, że matura z wosu jest jedną z prościejszych do zdania, inni zaś twierdzą, że jest bardzo trudnym przedmiotem. A wy jak na to patrzycie? :)

Gość Zdawalem wos teraz...
Kurwa nie massz szans trafic w teamt...wiec przygotuj sie na cos nowego:P Ja mialem obkutych sporo temtow a dali temat rzeka wiec za wiele wiedzy nie mozna bylo wykorzystac Co do testu to przydaje sie wiedza , z vademecum:)

Gość Justys47
A jeśli nie intereswałam się tym do tej pory to konstytucja i vademecum z operona mi wystarczy, żeby zdać na przyzwoitym poziomie? :)

Gość Justys47
up :)

Gość Zdawalem wos teraz...
Jesli masz troche pojecia o swiecie,dobra pamiec, lubisz cieakostki dotyczace swiata ustrojow polityki to jasne:) Jesli zdajesz Wos bo musisz zdawac cos dodatkowego to polegniesz.

Gość Justys47
up ;)

Gość Justys47
Naprawde nie wierze, że nikt nie zdaje wosu, nie zdawał, ani nie ma pojęcia jak on wygląda na maturze, bardzo zależy mi na opiniach :) nie wiem czy się deklarować, czy jestem w stanie do maja przerobić cały materiał od gimnazjum, gdyż lekcje wosu w mojej szkole tak naprawdę nie wiele dały :(

Gość AnnaMariaJ.
Na stronie http://www.akademiapwn.pl znalazłam sporo informacji i pomocy naukowych, które na co dzień wykorzystuję do nauki. :-)

Gość wosista
Jeśli chcesz zdać wos dobrze a ja przez dobrze rozumiem 80-90 to po pierwsze: a) czytasz wszystkie podstawowe kodeksy tj. cywil, rodzinny itp. 2) czytasz najważniejsze ustawy okołokonstytucyjne 3) codziennie info plus tygodnik polityka 4) znasz perfekt Konstytucje 5) i na końcu możesz wkuć vademecum

Gość croppa
Nie dajmy sie zwariowac. Na probnej maturze z WOSu rozszerzonego bez wiekszych przygotowan zdobylma 70%. Druga czesc matury jest o tyle łatwiejsza, że odpowiedasza na pytania, analizujesz wykresy itp. Na wypracowania zapewne tez zdobedzie sie kilka punktow. Wiec jesli ogarniasz polityke, (geografia tez sie przydaje), czaisz o co chodzi w konstytucji to mysle ze ni ebedzie tak zle ;) Wydaje mi się, że może byc cos o Katyniu... wiec te wydarzenia tez sobie powtorzylam... POWODZENIA! ;)

Gość marianowa
Ja też zdaje WOS, powiem szczerze na spokojnie, im więcej się uczę tym mniej zapamiętuje, też mam vademecum z operona i jest tam zawarta wystarczająca ilość wiedzy. Codziennie rozwiązuje testy od 2005 roku. Ludzie stawiają na temat dotyczący prezydentury Polski w UE. Zobaczymy. 3majmy kciuki, jak zawalimy w sierpniu stawimy czoła...

Gość Maturzystka 2008
Matura z WOSu wbrew pozorom nie jest wcale taka latwa. Ja pisalam mature 3 lata temu i przejechalam sie troche. Zdawalam WOS rozszerzony i mimo, ze wczesniej startowalam nawet w konkursie wiedzy o Polsce i swiecie wspolczesnym, to sama mature uwazam za trudna. Juz lepiej geografie zdawac.

Gość Ogr89
Ja zdaje maturę z WOSu. Nie ma szans byś trafiła z wypracowaniem. Nastawiaj się na wydarzenia sprzed roku, 2 lat. Mogą być zagadnienia administracyjne i konstytucyjne (katastrofa smoleńska). Ale rok temu było sporo prawa więc w sumie to takie strzelanie w ślepo. Przedmiot łatwy. Wg mnie. Kolega wosista coś tam mówi o kodeksach. Jestem na 2 roku prawa więc myślę ze kodeksy to przesada. To są tysiące artykułów! Nie powinno być prawa wyborczego. Dopiero co weszły zmiany. Uchwalono kodeks wyborczy i poprzednie ustawy straciły moc. Więc same ogólniki pewnie. Wielkich zmian nie ma ale mimo wszystko. Kodeksy postępowań też są zbędne. W vademecum masz urywki kpc i kpk. Do tego powiem Ci szczerze że to co piszę operon na temat prawa średnio ma się do tego czego uczą mnie na studiach (od kiedy to BEZPOŚREDNIE wybory nie są przejawem demokracji BEZPOŚREDNIEJ?). Naucz się tego co pisze operon bo jak będziesz za mądra to też źle. konstytucja na pewno. Szczególnie I i II rozdział. Rozdziały od IX do XIII możesz sobie darować. No i wykuć Rzecznika Praw Obywatelskich. Zarówno polskiego jak i unijnego. Prezydentura Polski w UE. Może być kilka pytań o integracje europejską i organizacje międzynarodowe. Ja osobiście nastawiam się na organizacje i prawa człowieka.