Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

KAMIS777

budzic do karmienia?

Polecane posty

Witam doświadczone mamuski :) to wlasnie na wasza pomoc liczę. Otóż to nasza pierwsza noc w domu, corcia po kapieli i jedzonku po 21 poszla spac. No ja oczywiscie tez :-) spalo nam sie bardzo dobrze mianowicie corka przebudziła sie dopiero o 3 w nocy. Nakarmilam ja, przewinęłam i po 5 znowu Usnela i spi do tej pory. Nie wiem czy powinnam ja budzic do karmienia czy czekac az sama zglodnieje. Wiem ze przerwy między karmieniami nie powinny byc dluzsze niz 3-4 godziny, ale żal jest mi ja budzic. Dodam ze karmie piersia, mala wazy 3550 g

Gość nie nie 8877
nie budzić, nie czy chciałabyś być budzona na posiłek? to bardzo proste

ja bym nie budziła, niech śpi ile wlezie :) nie umrze z głodu jak zje troche później, ajak juz bedzie bardzo głodne to sie samo obudzi i rozkrzyczy...

No mala juz sie obudzila zaraz po tym jak napisałam, i pojadla :D Ale nie wiem mimo to co robic na przyszłość w takiej sytuacji

Gość mjkebhafkj
Możesz ją wziąć delikatnie i przystawić do piersi . Wg mnie u kilkudniowego dziecka przerwa od 21 do 3 w nocy to zdecydowanie za długo. Możesz też nic nie robić i obserwować przyrost wagi, jeżeli będzie ładnie przybierała to możesz spokojnie pospać razem z nią :)

Gość ale mamy, ja pier...
można być tak niekumatą matką, jak to za długo? uważasz że dziecko we śnie się zagłodzi? Co za matoły....

Gość mjkebhafkj
Nie wiem czy jesteś matką, jeśli tak to ty jesteś matoł!!! Jeżeli chcesz wiedzieć to u tak małych dzieci ważny jest teraz przyrost wagi i dostarczenie wszystkich składników potrzebnych do prawidłowego rozwoju!!! To nie jest nawet miesięczne dziecko tylko kilkudniowe!!! Także zastanów się zanim coś napiszesz..............

Gość abc:-)abc
widzisz mi lekarz powiedział cos bardzo ważnego, że dziecko należy budzic do karmienia, gdyż noworodek może mieć zaburzenia glikiemiczne związane z długimi odstępami w karmieniu i może dojść do tzw hipoglikemii, która może (nie daj Boże) doprowadzic np.do śmierci łożeczkowej

Gość etam etam bez przesady
a dzidzia ma żółtaczkę? Dzieci z żółtaczką to śpiochy i często przesypiają pory karmienia, dzieci te należy jednak budzić na karmienie jak za długo śpią bo może okazać się że przyrost wagi jest słaby a jak nie ma żółtaczki to może daj pospać no chyba że okaże sie ze nie przybiera...albo zadzwon do położnej

Gość dobra spacerówka
absolutnie nie budż dziecka!!!!!!!!!!!! to straszne być budzonym? nie sadzisz? ty lepeij ciesz się i odpoczywaj kiedy tylko mała daje ci pospać! po tygodniu czy dwóch idz do przychodni na ważenie i sama zaobaczysz jak bwedzie przybieac na wadze to nadal nie bedziesz budzić, jeśli zaś mało lu w ogóle jej masa ciałkA sie nie zwiększy to wtedy możesz ja budzić.......ale wątpię że tak sie stanie! na pewno jej masa o jakieś 0,5 kg się zwiększy! pozdrawiam!

tyle ze dostarczenie składników nie jest zależne wprost od ilości posiłków i ich rozkładu w czasie. dziecko moze mniej jesc w nocy, a wiecej w dzien. moze jesc ogólnie mniejsze porcje a częsciej. moze jesc rzadko a dużo... no nie ma co panikowac, naprawde.

Gość mjkebhafkj
do taajasne A właśnie że jest zależne wprost, ponieważ w nocy mleko jest bardziej wartościowe i bardziej kaloryczne od tego w dzień. Po twoich wypowiedziach sądzę że raczej mało wiesz na ten temat ;)

ja nie budziłam. w szpitalu położna też nie kazała budzić a pytałam kilka razy bo mi mały spał i spał, nawet 6-7 godzin bez jedzenia! ale lekarka i położna mówiły ze był po prostu wykończony porodem i musiał odpocząć. co ciekawe urodził się z masą 3340 a jego najniższa waga to 3200 i wychodził do domu po 5 dniach ważąc już 3400, pomimo tego ze rzadko jadł :P później sam sobie ustalił rytm pobudek - co 1,5 godziny :P co do mleka to w nocy ma więcej tłuszczu a w dzień więcej białka i od tego co dziecko potrzebuje w danej chwili będzie zależałą ilość pobudek i długość przerw w jedzeniu.

własnie dlatego ze mleko jest bardziej odzywcze dziecko moze sie nim bardziej najadac i po prostu nie chciec wiecej ;) jak Ty zjesz solidny sycący posiłek to raczej nieprędko masz ochotę na dokładkę, nie?...jak sie dziecko najadło przed snem do wypęku to moze mu po prostu starcza. równie dobrze moze sie okazać ze dziecko sie rozbudzi, a jesc nie bedzie chiało albo possie piers pół minuty i strzeli focha, bo ono chce spac a nie jesc. i co, to takie dobre dla niego bedzie, wybudzanie bez sensu?... jesli autorke niepokoją takie długie przerwy miedzy karmieniami i chciałaby karmic czesciej to moze dziecko po prostu trzymac wieczorem krocej przy piersi. wtedy czestsze budzenie - jak w banku :) na kontroli sie okaże czy dziecko dobrze przybiera i wtedy bedzie wiadomo czy budzic czy nie budzic.

Mala nie ma i nie miala żółtaczki. Chyba jednak poczekam i zobaczę jak bedzie dalej, wkoncu to byla pierwsza noc. W piatek idziemy na badania wiec znaczymy czy mala przybiera na wadze

ja mieszkam w Niemczech i tutaj polozna mi mowila ze jak dziecko nie urodzilo sie jako wczesniak i dobrze przybiera to nie ma potrzeby budzenia.Samo wie kiedy chce jesc

mi w szpitalu powiedzieli, że w nocy nie budzić. w dzień po 5 godzinach. tak tez robiłam :)

Gość akrylik
ja osobiście robię tak: 19.30 - ostatnie karmienie przed snem nocnym, 23.00 - karmienie przez sen (dziecko się wcale nie budzi!) 3-4 w nocy- samo się budzi z głodu, czasem zasypia od razu po karmieniu, czasem po godzinie 7-8 rano - budzi się roześmiane:) synek nie spi ze mna w luzku, ma 2 m-ce. moim zdaniem nakarm dziecko zanim sama idziesz spac. po prostu przystawiasz je do piersi spiace, a ona jesli bedzie glodne to za suta zlapie.

Gość mamaiga
W nocy pokarm jest najbardziej wartościowy więc może wartałoby maleństwo nakarmić póki takie malusie jeszcze jest.

Ja mam dwójkę dzieci i żadnego nie wybudzałam na karmienie (starszy syn ma 10 lat, a młodszy prawie 4 miesiące). Doradca laktacyjna powiedziała, że normalnie noworodek powinien jeść nie rzadziej niż co 3-4 godziny, ale jedna przerwa na dobę może wynieść około 6 godzin. Osobiście uważam, że dziecko jak jest głodne to samo się budzi i płacze :)

No teraz mala pieknie spi :) ciekawa jestem kiedy sie obudzi, jadla o 9, poczekam gora do 13 i bede najwyzej karmic ja na spiocha :)

Gość akrylik
takie małe dziecko nie zawsze się budzi i płacze, czasem nie ma siły i zaczyna być coraz bardziej ospałe właśnie z niedoźywienia. moim zdaniem karmić w nocy, bo to zdrowe dla noworodka

Gość akrylik
takie małe do 13-tej?!? 12ta optymalnie i właśnie w dzień nie na śpiocha. im szybciej dziecko zauwazy roznice pomiedzy dniem a noca tym szybciej zacznie przesypiac noce

"im szybciej dziecko zauwazy roznice pomiedzy dniem a noca tym szybciej zacznie przesypiac noce" omawiane dziecko własnie przesypia noce ;)