Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czerwona pomadka

Ile kosztuje was???????

Polecane posty

tak, co miesiac kupujemy ubrania. nie co miesiac kurtki, ale różne ubrania. w tym roku 3 wesela - moze nie "nieprzewidziane" wydatki ale DODATKOWE do tego trzeba doliczyc stomatolga raz w miesiacu. teraz musze jeszcze iść do gina 130 zł z cytologią, na usg tarczycy - 50 zł, usg dopplera - 100 zł mój mąż je na miescie a potem w domu o 18 jada normalny obiad, dziecko je u babci ale gotuję jej ja, wiec ja wydaje na to kasę, babci co jakiś czas wciskam jakis pieniądz na soczki duperele jakoś tak wychodzi, ze co miesiac znika 6,5 koła (+- 500 zł)

Gość ja wydaję tyle
dodam jeszcze, ze codzienne zakupy robię w biedronce, lidlu, mięso najtańsze, chemia też z niższej pułki, warzywa przywożę od mamy, ubrania głównie używane

meaaa ciesz się że cię na taką rozrzutność stać bo większości polskich rodzin nie większość rodzin 2+1 jak ma 4000zł na miesiąc to max a na takie wesela to tez nie trzeba dawać w kopertę 500zł zawsze można np kupic ładny komplet pościeli (około 80-100zł) i do tego dołozyć kopertę z powiedzmy 200zł i już zamiast 500 masz 300 a jak mieliście 3 wesela to przecież eleganckie ciuchy już macie i nie musicie co wesele mieć nowej kreacji ehhh ciesz się że możesz tyle wydawać co miesiąc bo są rodziny które mają tyle na pół roku i nie żartuję w tym momencie bo znam takie rodziny gdzie tylko jedno z rodziców pracuje i zarabia około 1000zł/miesiąc i jakoś sobie radzą

Gość meaa to Ty bogata jesteś
w dziwnym kraju żyjemy, ze niektórzy zarabiają 1500 na rękę i za to musza główkować jak przezyć miesiąc a taka meaa wydaje 600zł na ubrania...ale nie bierz tego do siebie, nie mam o to pretensji, tak tylko głośno myślę

mami jej nie tłumacz bo nie zrozumie...jak ktos ma tyle kasy to sie z nią nie liczy. a najbardziej mnie rozwalił tekst, ze ona nie wie jak to zmienić:D

dokładnie nie przetłumaczę a zmieni to tylko w sytuacji jak mąż jej obetnie dostęp do konta i będzie musiała za 4000zł utrzymać rodzinę :) jak przeciętna polka :)

meaaa, o matko ! Ile wy kasy przepuszczacie :O i to tylko na 3 osoby. Mam nadzieje ze sobie cos odkaladacie na czarna godzine bo wtedy przy takich wydatkach moze byc roznie. U nas jest tak ubezpieczenie meza 320zl/kwartal internet+telefon 150zl jedzenie 400zl woda 120zl raz na 3 mies (tak malo bo u nas woda jest bardzo tania z wodociagu) ;) piluchy 200zl kosmetyki, chemia, ubrania, paliwo, 500zl chyba ze trzeba kupic np kurtki , na zime lub nowy rozm dla dziecko to wtedy niestety wiecej. My jemy obiady u mojeje Mamy czasami to co zostaje z obiadu Mama nam daje i jemy sobie na kolacje wiec na jedzenie nie wychodzi duzo. Staramy sie osczedzac przez lato bo w zimie maz nie pracuje na budowie z wiadoych przyczyn ale i tak zawsze sie boje nadchodzacej zimy i tak jak teraz ze strachem ogladam prognozy pogody bo widomo im dluzej bedzie cieplo tym dluzej maz bedzie pracowal. :) Pozdrawiam :)

prawda jest taka ze im ktoś więcej ma tym więcej wydaje. my mieliśmy mniej wydawaliśmy mniej, mieliśmy więcej niby to samo kupowaliśmy a pieniędzy więcej szło. zawsze tak jest.

wiedziałam że zostane zjechana ale szczerze mam to gdzieś ;) naprawde nie wiem jak to zmienic, bo juz nie raz próbowałam zbierać rachunki i kombinowac gdzie taniej - jakoś nie wyszło ;) mami - 3 wesela w tym samym towarzystwie - trzeba zmienic kreacje nie? a w tym towarzystwie nie daje sie do koprty 200 zł :o nawet 500 to mało, ale stwierdzilismy ze mamy to gdzies i owszem, ciesze sie ze mnie stac wydac 6,5 koła miesiecznie - jednakze zdaje sobie z tego sprawe, ze raz na wozie raz pod wozem i chciałabym sie nauczyc oszczedzac bo kto wie co czeka mnie w przyszłosci? byc moze duuuzo duzo mniej, wiec nie smiejcie sie ze chciałabym nauczyc sie osczedzac aa grudzien wcale mam nie weselszy finansowo :o urodziny córki, urodziny męża, święta :o i coś czuje, ze wydamy wiecej niz 6,5 :o

mami mąż mi nie musi obcinac dostępu do konta :D bo ja również zarabiam na tę rodzinę i nie będzie decydował o tym ile mam wydać a ile zostawić jagoda, na szczescie udaje nam sie odłożyć miesiecznie pewną sumę

Gość ja wydaję tyle
Jagoda to ty rolniczka jesteś

a prawda jest taka, ze co miesiac siadamy z mężem i zastanawiamy sie na co ta kasa poszła :o ale z drugiej strony, maż ma swoje hobby, na które tez kasa niemała idzie. no przynajmniej na początku poszła eh

Gość Zizu zu
Kredyt na mieszkanie 2200zł czynsz 400zł z ogrzewaniem i ciepłą wodą prad ok 30zł paliwo 1000zł przedszkole za dwoje dzieci 1500zł jedzenie, kosmetyki, środki czystości ok 1500zł ubrania, zwykle najwięcej wydajemy na początku sezonu ok 1000zł niespodziewane wydatki typu: naprawa auta, dentysta, leki- średnio 500zł m-c raz w roku wakacje ok 7-8 tysiecy.

Gość Mar.
W naszym małżeńśtwie tylko ja pracuję i zarabiam niecałe 1500 zł. Mąż jest inwalidą i ma rentę oraz zasiłek pielęgnacyjny - w sumie jakieś 650 zł. Mamy pięcioletnie dziecko, które chodzi do przedszkola. Ja odkąd pracuję (11 lat), wciąż "jadę" na pożyczce z kasy zapomogowo pożyczkowej, więć 1500 mam tylko na papierze - z tego dwie-trzy stóki muszę co miesiąć oddać kasie. I co? Żyjemy, z głodu nie umieramy. Dziecko nasze bywa czasem w kinie i na lodach. Na codzień nie rozpieszczam go słodyczami, ale nie żałuję na imprezy kulturalne, wesołe miasteczko czy coś w tym stylu - to przecież nie zdarza się co dzień ani co tydzień. Zdarzyło się być na wakacjach nad morzem. A że zamiast kiełbasy wiejskiej kupuję zwyczajną, ciuchy przeważnie ze szmateksu - to co? Bieda to była przed wojną, kiedy ludzie nie mieli na zwykły chleb. Tak krawiec kraje jak materii staje, moi drodzy! Też miewam marzenia o lepszym i łatwiejszym życiu, ale cieszmy się tym, co mamy.

w tym towarzystwie mniej dac nie wypada...rozumiem, ze to miała być taka delikatna sugestia, ze jesteś z wyższych sfer....:D no tak, w grudniu 2 razy urodziny + święta to taka masakra, ze trzeba wydac 10 ty...no przecież każdy musi dostać prezent za 500 zł bo pewnie w Twojej rodzinie tez nie uchodzi kupić za mniej. snobka z Ciebie:O

Gość Mar.
P.S. Przeczytałam swój post i wyłapałam kilka błędów, "zjedzone" litery. Przepraszam!

Mar. mądre słowa:) większości rodzin się nie przelewa w tym kraju, ale grunt to optymizm i cieszyć się ze ciężkich chorób nie ma a nie tam jakieś bzdety;)

meaa nie o krytykę chodzi tylko o to że jak kogoś stać na wydawanie 6,5 tysiaka miesięcznie i pisze że nie wie jak oszczędzać to mi się słabo robi jak pomyślę ile rodzin ma tyle na pół roku a że w tym samym towarzystwie wesela to nowe kreacje :/ hmmm podejrzewam że przez te lata kupowania co miesiąc ciuchów to masz już ich tyle że spokojnie możesz coś nowego wykombinować łącząc jakieś bluzki z spódnicami czy skukienki z żakietami ale ty po prostu nie masz takiej potrzeby bo cię na to stać i wierz mi że póki masz dostęp do takiej kasy to się nie nauczysz oszczędzać :) ja kiedyś strasznie kasę na pierdoły rozpuszczałam bo mogłam sobie na to pozwolić wydatki w domu wynosiły nas jakieś 500zł miesięcznie max a mąż zarabiał koło 3000zł więc miałam 2500 na swoje wydatki i dla męża na fajki i na pieluchy dla małej więc szalałam, ale niestety jak pisałaś raz na wozie raz pod wozem :/ mąż zachorował i półtorej roku wogóle nie mógł pracować, ja znalazłam pracę ale za max 1200 miesięcznie a do tego mojej mamie obcieli w pracy godziny i co za tym idzie poszły koszty utrzymania w górę i z 2500 okazało się że mam jakieś 300zł i wtedy dopiero się nauczyłam żyć oszczędnie :)

meaaa no, lepiej nauczyć się oszczędzać, bo wierz mi czasy są nieprzewidywalne i może się okazać, że stracicie pracę i pójdzie Wam żyć za 1.500zł miesięcznie i nawet na samo jedzenie Wam nie starczy

meaaa a zaoszczedzić idzie choćby na lekarzach - zamiast prywatnie, to iść na NFZ. A dentysta co m-c - bojku, przecież chodzi się co 1/2 roku na kontrolę.. a dziury to i tak nie za każdym razem są.

u nas w grudniu to tak: -moje urodziny -mikołaj -imieniny małej -święta i hmmm co tez mam liczyć że na prezenty po 500zł :/ no i fakt meaa to Ty bogata jesteś ma rację hasło "w towarzystwie" wygląda tak jakbyś się uważała za coś lepszego :/

wiesz mami snobizmu się nie da ukryć, niestety kasa zmienia człowieka i nawet nie wiem kiedy zaczyna sie zachowywać na zasadzie " wyżej sra niż du.pę ma". taka prawda, ale życie ja nauczy oszczędności, niestety nigdy nie jest tak, ze się nieustannie powodzi. życie jest sinusoidą...

z tym "towarzystwem" nie chodzi o to, że ja z tego towarzystwa :D tylko to są znajomi mojego męża, którzy mają po 3 razy tyle kasy co my, wiec nie wypada przyjsc z 200 zł w kopercie!!! ale i tak już okrzyknęłyscie mnie snobką :D a ja jak słusznie zauwazyłyscie (co niektóre) zdaje sobie z tego sprawe, ze nic nie trwa wiecznie i moze byc nam w zyciu różnie, dlatego mysle o tym jak tu zaoszczedzic. proste nie? ale najłatwiej jadem splunać bo ktos ma lepiej :o

Gość Zizu zu
Dobra dziewczyny dajcie spokój... Kolezanka pytała o rade jak oszczedzić a wy juz jedziecie po niej:-)