Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość perlotti

kiedy wasze dzieci zaczely samodzielnie jesc?

Polecane posty

Gość perlotti

wyczytalam ze w 7 miesiacu jak dla mnie to troche nie mozliwe ja bym sie bala dac lyzeczke mojej corci .... co wy na to mamy?

Gość jhudhcvushuhuashcf
mój ma 9 miesiecy, mleczko, kaszke i herbatke z butelki pije sam, ale obiadki z łyżeczki to nie wyobrazam sobie ze sam moze jesc.......

Moj zaczął jeść jak miał niedużo ponad roczek..Ale tylko widelcem,łyżeczką nauczył się niedawno jeść.

Gość MAMA 8 MIESIĘCZNEJ WIKTORI
moja ma 8 miesięcy i też nie wyobrażam sobie żeby sama jadła.trochę za szybko

Gość etam etam bez przesady
sam to sobie trzyma butle od 5 m-ca życia, jakby dostał łyżeczke do ręki to predzej wsadziłby ja sobie do oka niż jadł;) pewnie zależy od dziecka...

Gość perlotti
ja juz nie raz sie spodkalam z tym ze niby 7 miesieczne dziecko samo je nawet w mojej ksiazce Poradnik dla mlodych rodzicow pisza ze dziecko samo je.... a od kiedy zaczelyscie dawac chrupki czy cos w tym stylu do raczki ja sie boje strasznie ze zuza za gleboko wsadzi i sie zakrztusi ....

Nie wierze w to..Moj maluch ma 8miesiecy i gdybym pozwolila mu samodzielnie jesc to zapewne rozsmarowalby caly obiad na krzeselku i wszedzie dookola.Jesli cos by zjadl to raczej przypadkiem... Chrupki daje mu odkad skonczyl 6miesiecy.Od paru dni daje mu tez biszkopty i nie ma problemu z ich jedzeniem.Sa tak mieciutkie i do tego latwo sie rozpuszczaja,ze chyba nie ma sie co martwic.Oczywiscie nie zostawiam go samego

no moja gwiazda nie pamietam ale juz przed roczkiem cwiczylam ja zeby samodzielnie jadla troche przy tym balagan byl ale dzis je super :p :)

Gość Mamiiii
butelke sa sobie trzymal (mialam od avent z tymi raczkami) jak mial polroku sam zaczol jesc lyzeczka jak mial juz skonczony rok ale wiecej ladowalo na podlodze niz w buzi chodz warto uczyc moj ma juz 19 miesiecy i sam je zupke,obiadek,kaszke,jogurt gesty lyzeczka lub widelcem tez mu jeszcze spada ale jest juz ok.mysle ze od poltorej roku dziecko w miare samo zje

mój synek pierwszy raz dostał łyżeczkę do ręki jak miał 8,5 miesiąca :) siedział już stabilnie więc mu dałam :) wszystko było rozsmarowane na nim, na podłodze, ale 3 łyzeczki do buzi trafiły :D a zabawy przy tym bardzo dużo miał :D i właśnie na początku jako zabawę to traktował :P jak miał ok 10 miesięcy to jadł ślicznie sam łyżeczką pokarmy półpłynne (kaszka, warzywa z odrobiną zupy, makaron z warzywami). około roczku włączyłam widelec. obecnie je bardzo ładnie łyżeczką, widelcem i paluszkami :) coraz częściej domaga się też noża, więc dostaje zwykły plastikowy nóż i próbuje kroić :P

Gość mamuska racjonalna
dzicko w 7 mcu zycia moze samo jesc, ale raczkami Mozna mu dac rozgotowane wrzywa, dojrzale owoce, chrupki, kawalek chleba do raczki i powinien sobie ztym poradzic. na tomisat lyzeczka dzeicko uczy sie jest ok 1 roku zycia i raczej przed drugimi urodzinami potrzebujue pomocy w celowaniu sztuccami do buzi.

Gość perlotti
bzdury wypisuja w tym internecie a co do chrupek powoli musze zaczac zuze przyzwyczajac ale jednak boje sie jak cholera .............

hmmm moja miała jakieś 7 miesięcy jak sama jadła takie rzeczy jak chrupki czy biszkopty, banany. natomiast łyżeczkę wprowadziłam jakoś około roku wiadomo że wszystko było upaprane i więcej pies miał do zlizania z podłogi niż ona zjadła ale się nauczyła i jak miała 1,5 roku to już sama ładnie wszystko i łyżeczką i widelcem jadła :) a co do butelki to u nas butla poszła w odstawkę jak mała miała jakieś właśnie te 7 miesięcy bo się na mleko pogniewała ale tak gdzieś od 5 miesiąca sama sobie taką z uszami trzymała a niekapka (wprowadzonego w 6 miesiącu) to nigdy jej nie trzymałam od początku sama picie z kubeczka samodzielne to jak miała około 1,5 roku i szybko załapała jak się to robi może raz sie oblała

Moje dziecko pierwszy raz "operowało" łyżeczką jak miał 10 miesięcy.I to nie dlatego że chciałam pokazać innym jakie to mam dziecko mądre :D Po prostu kiedy ja jego karmiłam to wyrywał mi łyżeczkę i był tylko jeden krzyk i pisk....którego miałam dosyć :P Więc powiedziałam sobie "Ok.Chcesz jeść to jedź sam.Ile zjesz to twoje ;)" I tak się właśnie zaczęło.I myślę że dorbze się stało po od tamtej pory nigdy już nie karmiłam dziecka :) .Oczywiście początki były takie że wiecej syfu niż porządku -ale posprzątać czy wybrać ciuszki to nie problem ;) I wszystkie chwile kiedy dziecko samo jadło to byłam przy nim cały czas! -To jest bardzo ważne,gdyby się coś działo szybko zaaragujecie :)

Wiesz z tymi poradnikami, to ja bym się tak za bardzo nie przejmowała, co w nich piszą... Moja córa zaczęła jeść sama jak miała rok, nie było problemu z trafieniem do buzi, ale przy okazji zobaczyła, że z łyżeczki ja się zrzuci to leci dalej niż z rączki, więc niektóre plamy na ścianie mam do tej pory :)

Gość qwemn
Mój kawaler ma 9,5 miesiąca i nawet butli sobie nie potrafi trzymać. Woli szarpać się za uszy czy włosy w trakcie picia, niż trzymać butelkę:( O samodzielnym jedzeniu...nawet nie chce myśleć:(