Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

moniaa666

studia oplacalne?

Polecane posty

Wiem ze to moze dla niektorych absurd ale coraz bardziej zastanawiam sie nad sensem studiowania. 20 lat temu jak ktos studiowal to wiadomo ze po skonczeniu ich znajdzie odpowiednia prace w swoim zawodzie za odpowiednie pieniadze. Dzis pewnie tacy ludzie maja kilunasoletnie dowiedczenie i zarabiaja dobre pieniadze .moze nie w kazdym przypadku ale w wiekszosci. A w dziesiejszych czasach ? duzo ludzi po studiach jest bezrobotnycyh albo pracuja za marne grosze .Po dziennych studiach czesto sie slyszy brak doswiadczenia. A studentowi zaocznemu nikt nie da super pracy,zazwyczaj sa to prace w sklepach ,call center itp.bo nie ma wyksztalcenia .a jak jeszcze nie ma bogatych rodzicow musi sie sam utrzymac w wielkim miescie to jest bardzo ciezko . Ile tam zarobi ? wiadomo niewiele a mieszkanie szkola oplaty wszystko jest bardzo drogie! Troche to smutne .. Znam ludzi po zawodowkach technikach ktorzy zarabiaja o niebo lepsze pieniadze . Moj kolega skonczyl kucharza zawodowke pracuje teraz w niezlym hotelu jako szef kuchni I zarabia spore pieniadze..Wiadomo ze to nie reguła roznie w zyciu sie uklada.Lepiej jak czlowiek jest po studiach i ma tego mgr niz nie ma nic . Ale w dzisiejszych czasach z tym studiowaniem troche dziwnie sprawa wyglada.. Sama jest mloda mam 21 studiuje zaoczniei czasem zaluje ze nie urodzilam sie 20 lat temu moze teraz bylabym jakims dyrektorem czy cos w kazdym badz razie moze po studiach znalazlabym super prace:)

Gość bo937s29s
dorabiaj sobie do studiów w agencji towarzyskiej

ale może też 20 lat nie dostalabyś się wcale na studia;) teraz jest większa dostępność, ale i mniejsza "wartość rynkowa" dyplomu magistra; na pewno same studia nie są gwarancją dobrej pracy i zarobków; dobrze jest mieć jakiś pomysl na siebie, wizję tego, co by się chcialo w życiu robić - i dopiero wtedy się zastanawiać, czy mi do tego studia potrzebne, czy nie

Studia są opłacalne ale nie pod tymi kryteriami o których wspominasz. Dla mnie studia są opłacalne ponieważ studiuje z Super Wspaniałymi Uczciwymi ludźmi :)))))) to dla mnie WIELKIE SZCZĘŚCIE że spotkałam tak Wspaniałych Ludzi :))))) którzy akceptują mnie taką jaką jestem. Nie mówię tu tylko o imprezowaniu ale także o rozmowy o życiu i o tym że można liczyć na ich pomoc w każdej sprawie. Dla możliwości spotkania z takimi ludźmi warto iść na studia.

Zgadzam się ze trzeba miec swoja wizje tego co chce sie sie w zyciu robic i do czego te studia są nam potrzebne tez tak uwazam. i wiem ze kiedys ciezko bylo sie na studia dostac. Niektorzy maja taka wizje i co z tego jak na wizji tylko pozostaje wiadomo jednym wychodzi w zyciu drugim nie .nie mowie teraz o sobie tylko ogolnie o swoich znajomych bo uwazam ze to troche niesprawiedliwe ale czo takie zycie

Gość fgjgfvjkukcguklfuylfyul
polska to kraj wolnych ludzi? czy bydła? odpowiedz mi na to pytanie!