Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

łe rety...

Ślub cywilny i problem z dowodem osobistym.

Polecane posty

Przeprowadziłam się do Chłopaka i zameldowałam się już u Niego, dostałam pismo które jest ważne 2 miesiące (odnośnie zameldowania w nowym miejscu) poinformowano mnie również, że dowód powinnam wymienić w ciągu dwóch tygodni i tutaj moje pytanie za jakiś miesiąc planujemy ślub cywilny i chciałam to załatwić za jedną wymianą dowodu osobistego i jedym kosztem ale co w sytuacji kiedy w zasadzie mój dowód będzie już nieważny? Nie chciałabym tego odkładać, bo urodzi nam się Maleństwo w grudniu i jeśli nie uda się do listopada to potem dopiero w nowym roku.

spokojnie możesz poczekać :) ja ślub brałam 30 stycznia 2009, meldunek zmieniałam ok 20 lutego 2009 a dowód wymieniłam 20 maja 2009 :P

Sam fakt, że dowodu nie wymienie w ciągu tych dwóch tygodni to mnie nie martwi :D Ale martwi mnie, to że w urzędzie będą robili problemy, a znając polskich urzędników może się okazać, że przy zapisywaniu nie będzie problemu ale jak przyjdzie co do czego to się okaże, że coś im nie pasuje :o Dlatego pytam, bo może któraś z Was miała taką sytuację.

Aaa, no to może nie będzie tak źle :) W poniedziałek pojedziemy do Urzędu to się dowiem czy coś im przy formalnościach nie pasuje. Dzięki :)

Gość wfef
Nie ma już obowiązku meldunkowego i znam osoby nawet bez wpisu w dowodzie o zamieszkaniu. Nie pamiętam też żeby w szpitalu ktoś prosił mnie o dowód osobisty, chociaż miałam ze sobą na wszelki wypadek.

wfef - obowiązek meldunkowy jeszcze jest i zniknie najwcześniej w 2014 roku. Ja byłam w szpitalu w zeszłym tygodniu i nie dość, że prosili o dowód osobisty to się Panie zdziwiły, że nie mam legitymacji ubezpieczeniowej i powiedziały, że w zasadzie powinnam im przynieść jakiś papier, że jestem ubezpieczona! A ponoć w Polsce kobieta w ciąży tak czy inaczej podlega bezpłatnej opiece zdrowotnej :o

A ponoć w Polsce kobieta w ciąży tak czy inaczej podlega bezpłatnej opiece zdrowotnej tak jest tylko teoretycznie a w praktyce wychodzi inaczej:) moj facet musiał mi ubezpieczenie przywiezc bo by mnie na oddział chyba nie przyjeli:)

Jeszcze lepiej :D Ja co prawda zaświadczenia zanosić im nie zamierzam, wystarczy już, że naczekałam się naczczo w Izbie Przyjęć :o Swoją drogą jak rodzące czekają tam równie długo to im naprawdę współczuje!

Gość a ja w Polsce
w ogole meldunku nie mam zadnego,bo mieszkam za granica a dowod bez problemu w sierpniu tego roku wyrobilam przez ostatnie 6 lat mialam caly czas stary :P

Gość a ja w Polsce
a jesli wychodzisz za maz i dowod chcesz odrazu wymienic bo nazwosko meza bedziesz nosic to i tak dwa tyg.musi minac bo wszystko musi sie uprawomocnic

a ja w Polsce - skąd masz informacje o tych dwóch tygodniach i uprawomocnieniu? Pytam, bo ja słyszałam, że powinno się to zrobić - przynajmniej wedlug prawa - do 14 dni po zmianie czy to adresu, czy stanu cywilnego, a akt dostaje się przecież zaraz po ślubie.

najlepiej będzie jak pójdziesz i spytasz się w urzędzie co masz zrobić i już. A odnośnie wydatków na dowód to od 01.01.2010 jest zniesiona opłata za dowód osobisty. No i ja w tamtym roku brałam ślub wiadomo w sobote a we wtorek już składałam wniosek o nowy dowód i paszport:) Także nie było żadnego problemu, a jedyne co to na wniosku o paszport musiałam napisać, że wstawie się po niego z nowym dowodem:)