Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość obecna i przyszła mama

kiedy powiedzieć dziecku że będzie mieć rodzeństwo?

Polecane posty

córka ma 5 lat

Gość my zaczeliśmy mowic
o rodzeństwie około 12-15 tyg ciąży.Syn ma 3,5 roku :)

też myślę że lepiej wcześniej, żeby się czasem od kogoś innego nie dowiedziała. Ale mi tu odradzają, bo w pierwszym trymestrze to wszystko się może zdażyć

Gość niebezpieczenstwa wszedzie
najlpiej wtedy,gdy zacznie ci sie zaokraglac brzuszek. wczesniej nie ma sensu. dla dziecka te 9 miesiecy oczekiwania to i tak jak wiecznosc.

Gość my rozmawialiśmy z dziećmi
od początku, czyli od chwili planowania ciąży. Kiedy tylko dowiedziałam się o ciąży to od razu powiedziałam dzieciom. Są jeszcze mali więc wyjaśniłam przy okazji jak to się dzieje że dziecko przychodzi na świat. Obejrzeliśmy film o życiu płodowym, odpowiedziałam na pytania jakie padły, a teraz razem przezywamy ciążę. Ostatnio kupujemy powolutku wyprawkę i zastanawiamy się kto tam w brzuchu mieszka.

Tez myślałam o tym, ze wszystko może się zdarzyć, ale wyszłam z założenia, ze nawet jeśli coś się temu dziecku stanie to rodzeństwo powinno wiedzieć, że ono było. U nas nie ma tematów tabu i często rozmawiamy o śmierci, również dzieci bo takie przypadki w rodzinie też są, odwiedzamy bliskich na cmentarzach. Śmierć jest częścią naszej egzystencji i nie widzę powodu dla którego miałabym chronić dzieci przed taką informacją. 9 miesięcy to długo, ale to piękne oczekiwanie i uczy miłości nie tylko macierzyńskiej ale i tej siostrzanej/ braterskiej. Ten czas jest po to żeby się przygotować na pojawienie się malucha. A przygotować powinna się cała rodzina. Dlatego tez dałam ten czas też moim dzieciom. Często rozmawiamy o tym co się zmieni kiedy maluszek się pojawi, a oni mają czas żeby te zmiany zaakceptować.

Gość mama sama w domu...
NIEBEZPIECZEŃSTWA WSZĘDZIE MA RACJĘ TAKIE 5 LETNIE DZIECKO NIE BĘDZIE SIĘ MOGŁO DOCZEKAĆ I CO DZIEŃ BĘDZIE PYTAŁO KIEDY WRESZCIE BĘDZIE SIOSTRA CZY BRAT

Mój maluch ma obecnie prawie 2,5 roku. Wie od początku, że zimą będzie miał rodzeństwo. Chodzi z nami na badania USG, odwiedzamy czasem moje koleżanki, które mają maleńkie dzieci, setki razy kazał mi już oglądać zswoje zdjęcia - z okresu ciąży z nim, na porodówce i potem, oczywiście wszystko muszę opowiadać i wyjaśniać. Zaplanował już, gdzie będzie stało w jego pokoiku łóżeczko, często gada do mojego brzucha i nawet każe mi rysować naszą rodzinkę już razem z dzidziusiem :D NA początku tego roku poroniłam w 7 tygodniu, wtedy też maluszek wiedział o wszystkim, razem poszliśmy do kościoła zapalić światełko dla dzidziusia, BArtuś sam wybrał kwiatuszek dla dzidzi na pożegnanie. ŁAtwiej było nam też potem wyjaśnić mu, dlaczego mama była smutna i płakała. Uważam, że nie powinno się odsuwać dziecka od takich spraw, przecież one dotyczą też jego! Wszystko, oczywiście, należy dostosować do wieku, ale tak jest naprawdę łatwiej.

I to jest doskonała okazja do tego żeby kupić kalendarz, zaznaczyć czerwonym kółeczkiem datę (umowną) kiedy ma się siostra czy brat pojawić i co dzień odliczać dni. Każdego tygodnia pokazywać dziecku animację z rozwojem płodu. Opowiadać co w danym tygodniu u dzidziusia się rozwija i rośnie, ile wazy (dziś dzidziuś waży tyle co kromka chleba i ma taką długość jak ta czerwona kredka). Cierpliwości warto uczyć od najmłodszych lat.

Bogdanko mój synek jest trochę młodszy od twojego. Też czuje, ze ta coąża jest dla nas wszystkich wyjątkowa i nas umacnia jako rodzinę. Mały co wieczór przed pójściem spać pyta czy muzę pogłaskać brzuch z dzidziusiem na dobranoc. To cudowne uczucie.

tez tak sądzę, dlatego jak tylko będę mieć potwierdzenie od lekarza to jej powiem. Przecież nie będę przed znajomymi robić tajemnicy, a chcę żeby ona wiedziała wcześniej niż inni

Gość Najlepiej powtarzaj mu to
codziennie, to się po czasie oswoi z tą myślą. :P