Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marzenkaBOBAS1

ciaza a umowa na czas okreslony

Polecane posty

Gość marzenkaBOBAS1

hej dziewczyny! jestem w ciazy i mam umowe na czas okreslony,umowa mi sie konczy ostatniego pazdziernika 2010r,do konaca porodu zostało mi 3 miesiace bo mam termin na poczatek stycznia czyli jestem w 6miesiacu ciazy....czy szef musi mi przedłuzyc umowe do dnia porodu... a jak wyglada urlop macierzynski w moim pzrypadku...pieniazki dostaje z zusu.... umowe miałam na 8miesiecy ale juz w tej firmie pracuje ok.2lata tylko cały czas mam przedłuzana umowe na czas okreslony...jesli sie znacie na tym odpiszcie ...z gory wam dziekuje i pozdrawiam serdecznie

już kilka dni temu pytałaś o to. Umowę musi przedłużyć do dnia porodu. Urlopu jako takiego nie masz, ale dostajesz normalnie zasiłek przez te 22tyg.(wszystko sama załatwiasz w zus). Wychowawczego nie masz

Gość mjbkhbk
konczy sie umowa odchodzisz , jak nie przedłuzy , a nie przedłuzy tak mysle , bo to niekorzysc dla niego

Gość tam jest przedsstawiona
a swoją drogą 3 umowa powinna być już na czas nieokreslony..tylko 2 mogą być na określony

Gość fdvfdvfvs
twoja uwmowa z automatu jest przedłuzona do dnia porodu potem 20 tygogni macierzyńskiego z zus a zasada, że 3 umowa powinna byc na nieokreslony - uż nie obowiązuje

Gość tam jest przedsstawiona
a to przepraszam..:)

Gość klara wiella
ja byłam w podobnej sytuacji co ty autorko. Umowę pracodawca musi przedłużyć do dnia porodu. Później pieniążki dostajesz z zus-u.

tylko pamietaj, że nie masz urlopu mac. a sam zasiłek na czas jego trwania, co oznacza, że nie jestes ubezpieczona i musisz o tym myśleć już na własną rękę. Z tego, co pamiętam to 6 tyg po porodzie masz ustawowe ubezpieczenie, ale musiałabyś się dokładnie dowiedzieć

Tak pracodawca musi Ci przedłużyć umowę. W praktyce wygląda to tak, że musi Ci płacić do dnia porodu (bądź naliczyć kwotę wynagrodzenia/zasiłku, jeżeli bedziesz na zwolnieniu). Umowa ulega przdłużeniu z mocy prawa (jesteś już po 3 miesiacu ciąży), więc anwet papieru na to nie musi Ci dawać (chyba, że się uprzesz, ale nie jest Ci to potrzebne). Jak urodzisz musisz zgłosić pracodawcy ten fakt, to znaczy przekazać mu akt urodzenia dziecka i pracodawca musi wszystkie Twoje dokumenty, wraz z aktem urodzenia przekazać do właściwego Ci miejscowo (czyli zgodnego z zameldowaniem) oddziału ZUS. Zus naliczy Ci świadczenie i bedzie przesyłał prawdopodobnie do domu. Jak to zrobić, żeby Zus przesyłał na konto nie wiem, możesz się spróbować skontaktować z ZUS. Polecam dopilnowanie pracodawcy, by się uwinął z przesłaniem dokumentów, bo znam przypadek, że pracodawca nawalił i dzieczyna dostała pieniądze z ZUS u z 2 miesiecznym opóźnieniem pieniądze. Oczywiście z wyrównaniem, ale ciągnęli na debecie przez ten czas.

Zasada, że 3cia umowa na czas określony przekształca się w umowę na czas nieokreślony obowiązuje jak najbardziej, warunek jest tylko taki, żeby pomiędzy kolejnymi umowami na zas określony nie było dłuższej niż 1cznej przerwy.

tak, ale nie w tym przypadku. Tu pracodawca nie musi przedłużać i z automatu robi to do dnia porodu, chociaż mój mimo ciąży dał na czas nieokreślony

więc tak umowę musi przedłużyć do dnia porodu jeśli jest powyżej 3 miesiąca, macierzyński z zus i to się samemu załatwia a co do tego że 3 umowa musi być na czas nieokreślony to przepis jak najbardziej nadal jest ale ze względu na kryzys został zawieszony do końca 2011 albo 2012 roku i do tego czasu mogą dawać tyle umów na czas określony ile chcą :)

o trochę błaganu tu się narobiło. Oczywiście należy Ci się 20 tygodni urlopu. Plus 2 tygodnie urlopu dodatkowego, to też Ci się należą, ale musisz o nie zlożyć wniosek do ZUS na co najmniej dwa tygodnie przed jego rozpoczęciem, czyli najpóźniej w 18 tygodniu pobierania zasiłku. Co do ubezpieczenia, to moim zdaniem masz je z tytułu pobierania zasiłku i utracisz dopiero po owych 22 tygodniach. Ale to jeszcze mozna sprawdzić.

Gość toygtihjgklbhml;htrdghrt
a co z UBEZPIECZENIEM MOIM I DZIECKA?????? PODCZAS ZAISŁKU????? minia mowi ze nie obiazuje jak to????? chyba cos nie tak

agbr no właśnie sprawdzić trzeba, bo ja byłam kilka miesięcy temu w zus, jak myślałam, że będzie umowa tylko do porodu i dowiedziałam się, że JEST ZASIŁEK, ALE NIE MA URLOPU, WIĘC NIE MA UBEZPIECZENIA(bo jestem tak naprawdę bezrobotna, umowa wygasła w dniu porodu i od wtedy nie płacę składek chorobowych). Pani mówiła jeszcze, że ustawodawca gwarantuje ubezpieczenie bezrobotnym w ciąży i na czas połogu czyli 6tyg po porodzie Lepiej to sprawdzić, bo mogła mnie w błąd wprowadzić

Gość toygtihjgklbhml;htrdghrt
to może sie ktoś wypowie na temat tego ubezpieczenia

Gość njgfhng
jeżeli mąż pracuje to jak najbardziej moze "podubezpieczyć" żonę i dziecko. Wystarczy zgłosić ten fakt w zakładzie pracy. Jeśli to nie jest formalny związek to może podubezpieczyć jedynie dziecko.