Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mami82

noworodek a fotelik samochodowy

Polecane posty

witam tak sie zastanawiamy z mężem jak to jest od strony prawnej czy do odbioru dziecka po porodzie trzeba mieć od razu fotelik czy taki kilku dniowy szkrab może jechać u mamy na rękach?

Gość Jutti
a czy ty myslisz troche?? logiczne jest ze dla bezpieczenstwa malucha trzeba je zapiąć w fotelik pomyśli co sie stanie jak bedziesz miala malenstwo na kolanach w wjedzie w was samochod z tylu dziecko poleci do przodu i raczej nie bedzie nic dobrego z tego powodu do radosci podspodem zamieszczam Ci Rady dla rodzicow pobrane z www.klubpancernika.pl/images/klubpancernika_dla_rodzicow.doc DLA RODZICÓW OPIS MODELU FOTELIKA: Fotelik dziecięcy to urządzenie przeznaczone do przewozu dzieci w pojazdach samochodowych. Jego zadanie polega na ochronie dzieci pasażerów przed skutkami wypadków i kolizji drogowych. W polskim prawodawstwie, podobnie jak w prawodawstwie krajów Unii Europejskiej, Stanów Zjednoczonych oraz większości rozwiniętych państw świata znajduje się zapis o konieczności stosowania specjalnych fotelików do przewozu dzieci w samochodach. Każdy z modeli dostępnych w sprzedaży na rynku musi przejść testy homologacyjne (oceniające jego poprawne działanie w warunkach zderzenia) i uzyskać odpowiedni atest/certyfikat. Właściwe zamocowanie fotelika ma zasadniczy wpływ na skuteczność jego działania w sytuacji gdy dochodzi do wypadku. Zasadniczą rolą zabezpieczeń poprawiających bezpieczeństwo pasażerów jest odpowiednie ograniczenie ruchu wywołanego przez siły bezwładności tak, aby złagodzić jego skutki i nie dopuścić do kontaktu ciała ludzkiego z częściami wnętrza samochodu, ponieważ uderzenie z dużą siłą o takie elementy (na ogół twarde) powoduje powstawanie poważnych urazów, kalectwa lub nawet śmierci. Taką właśnie rolę pełni dziecięcy fotelik samochodowy. Ma on za zadanie, w razie wypadku, uchronić organizm dziecka przed uderzeniem w innych pasażerów lub w elementy kabiny samochodu. Do tego celu służą pasy bezpieczeństwa, którymi opina się dziecko i które ograniczają jego ruch. Pomaga w tym również odpowiednie ukształtowanie geometrii fotelika. Odpowiednie ukształtowanie w połączeniu z odpowiednią wykładziną wyścielającą siedzisko przyczyniają się do częściowej amortyzacji ewentualnego uderzenia oraz do wywołania większych sił tarcia, które rozpraszają część energii przenoszonej na organizm dziecka. Pewien wkład w bezpieczeństwo ma również układ jaki tworzy system mocowania fotelika z pasami bezpieczeństwa pojazdu. Dzieje się tak dlatego, że pasy bezpieczeństwa samochodu wydłużając się (umożliwiają fotelikowi pewien niewielki ruch) absorbują część energii jaką niesie ze sobą zderzenie. KUPNO FOTELIKA: Nie spiesz się z kupowaniem. Pochodź po sklepach, i rozejrzyj się, jakie foteliki są dostępne na rynku. Pomyśl nad tym jak będziesz korzystać z fotelika. Na przykład, jeśli wiesz, że często w ciągu dnia będziesz wyciągać fotelik z auta i z powrotem, lżejszy model fotelika może być lepszym rozwiązaniem. Jeśli masz zamiar podróżować dłużej i dalej, fotelik, który się rozkłada w różne pozycje aż do prawie leżącej będzie wygodniejszy dla dziecka. Wybierz fotelik odpowiedni do wzrostu i wagi twojego dziecka. Noworodki i niemowlęta powinny być przewożone w fotelikach odwróconych tyłem do kierunku jazdy. Nie przenoś dziecka do fotelika, który ustawiony jest przodem do kierunku jazdy dopóki nie osiągnie wagi 9kg (nie będzie potrafiło siedzieć samodzielnie przez dłuższy czas). Lepiej trzymać dziecko tyłem do kierunku jazdy tak długo jak to możliwe. Kiedy dziecko przekroczy wagę 9 kg, lub jego głowa zacznie wystawać ponad fotelik, powinno zacząć jeździć przodem do kierunku jazdy w odpowiednim foteliku. Nie jest istotne, że dziecko musi zginać nogi w kolanach siedząc w foteliku tyłem do kierunku jazdy, jeśli wagowo nadal jest w przedziale do 9 kg. Zawsze sprawdź, czy fotelik pasuje do twojego samochodu. Czasem już po kupnie fotelika okazuje się, że nie da się go dopasować do naszego auta. PODCZAS ZAKUPU: Zawsze lepiej wybrać sklep, w którym sprzedawca doradzi, pomoże sprawdzić czy fotelik pasuje do twojego auta. Upewnij się, że można oddać fotelik w razie gdyby nie pasował. Unikaj kupowania fotelika przez Internet, chyba że masz pewność, iż będzie pasował do twojego auta. Upewnij się, że fotelik odpowiada standardom UN (Organizacji Narodów Zjednoczonych), ECE Regulation 44-03 oraz szukaj znaczka „B bezpieczeństwa. UŻYWANY FOTELIK: Nigdy nie masz pewności, co do „przeszłości fotelika (mógł brać udział w wypadku, przez co może być funkcjonalnie gorszy, nawet jeśli uszkodzeń nie widać gołym okiem) i często już nie ma do niego instrukcji. Używane foteliki często nie odpowiadają obowiązującym standardom. Można przyjąć używany fotelik tylko w sytuacji (np. od rodziny, przyjaciół), gdy jesteśmy absolutnie pewni, że fotelik nie brał udziału w wypadku i wiemy, że odpowiada obowiązującym przepisom i mamy dostęp do instrukcji montażu. JEŚLI ZDECYDUJESZ SIĘ NA UŻYWANY FOTELIK PAMIĘTAJ: obejrzyj go dokładnie czy nie ma uszkodzeń, nie wszystkie wady widać gołym okiem, upewnij się czy instrukcja montażu i obsługi jest dostępna, upewnij się czy odpowiada wadze i wzrostowi dziecka, spróbuj zainstalować go w swoim samochodzie i upewnij się czy pasuje, jeśli nie, nie kupuj go, PAMIĘTAJ!: Zapinaj dziecko w urządzenia zabezpieczające zawsze, gdy podróżujecie samochodem nawet podczas kilkuminutowego przejazdu. Zapinając pasy jesteś najlepszym przykładem dla swojego dziecka. Krótki przejazd do sklepu, szkoły, na zajęcia dodatkowe nie może usprawiedliwiać niezabezpieczenia dziecka i siebie. Badania wykazują, że rodzice często nie zapinają pasów i nie zapinają dzieci w foteliki lub pasy, jeśli mają do pokonania tylko kilka przecznic. A przecież wypadek czy niebezpieczna sytuacja można się zdarzyć nawet kilka metrów od domu. Przy przewożeniu dziecka w samochodzie ZAWSZE: przewoź swoje dziecko w foteliku, który odpowiada wadze i jego wzrostowi, fotelik dla dzieci najmłodszych montowany tyłem do kierunku jazdy zawsze możesz zamontować na tylnym siedzeniu, zmieniaj dziecku fotelik na większy, gdy tylko osiągnie ono wagę, która jest górną granicą działania fotelika lub gdy głowa dziecka wystaje nad fotelik, podwyższenie dla dzieci starszych pozwala na właściwe używanie zwykłych pasów bezpieczeństwa tak, aby pas przechodził przez ramię i miednicę dziecka. Przy przewożeniu dziecka w samochodzie NIGDY: nie przypinaj się pasem razem z dzieckiem; w razie wypadku pas może zmiażdżyć twoje dziecko, nie przewoź dziecka w foteliku montowanym tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu, jeśli poduszka powietrzna pasażera nie jest odłączona, nie przewoź dziecka w foteliku, który jest dla niego za mały, w razie wypadku fotelik nie zadziała tak jak powinien, jeśli przewozisz starsze dziecko zapięte zwykłym pasem bezpieczeństwa pas nie może przechodzić przez szyję i brzuch dziecka (jeśli tak się dzieje to dziecko potrzebuje podwyższenia, mimo, że ma więcej niż 12 lat). PODSTAWOWE BŁĘDY POPEŁNIANE PRZEZ RODZICÓW PRZY ZAPINANIU DZIECI W URZĄDZENIA ZABEZPIECZAJACE: pas przytrzymujący fotelik jest zbyt luźny, pas nie oplata fotelika w odpowiedni sposób, sprzączka pasa została przygnieciona fotelikiem i w razie wypadku może zostać zniszczona lub się rozpiąć, fotelik technicznie nie pasuje do pojazdu, fotelik jest bardzo stary w złym stanie, dziecko jest za duże lub za małe do wykorzystywanego fotelika. PRZY ZAPINANIU STARSZYCH DZIECI W NORMALNE PASY BEZPIECZEŃSTWA PRZY WYKORZYSTANIU PODWYŻSZENIA NALEŻY PAMIĘTAĆ, ABY: pas nie był zapięty za luźno, dolny pas przechodził przez linię miednicy od jednej do drugiej kości biodrowej a nie przez brzuch, górny pas powinien przechodzić przez ramię a nie przez szyję. Wybór miejsca w samochodzie do zamocowania fotelika: SIEDZENIE OBOK KIEROWCY, Z PRZODU: Dziecko jest bezpieczniejsze, gdy siedzi na tylnych siedzeniach. Niektórzy rodzice wolą sadzać dziecko na przednim siedzeniu, obok siebie, aby móc je obserwować. Należy pamiętać, że z tyłu jest ono bezpieczniejsze, a nieustanne obserwowanie dziecka rozprasza nas kierowców, co może być bardzo niebezpieczne i narazić osoby w pojeździe na udział w wypadku. Gdy dziecko należy obserwować z powodów medycznych, należy poprosić druga osobę dorosłą, aby pojechała razem z nami i obserwowała dziecko. Nie wolno umieszczać fotelika mocowanego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu, jeśli poduszka powietrzna dla pasażera nie jest odłączona. SIEDZENIA Z TYŁU ZA KIEROWCĄ: Bezpieczniej jest wykorzystywać dwa pozostałe siedzenia z tyłu. Najwięcej problemów może przysporzyć wyjmowanie dziecka z samochodu. Znajduje się ono od strony ulicy i trzeba z nim wysiąść wprost pod jadące samochody. SIEDZENIE Z TYŁU, PO ŚRODKU: Jeżeli samochód ma pośrodku pas trzy punktowy (czyli taki jak na przednich siedzeniach) to jest to najbezpieczniejsze miejsce do zamontowania fotelika. Wyjątkiem mogą być tylko zalecenia producenta, które mówią, ze fotelik należy umieszczać w innym miejscu. Środek jest bezpieczny przede wszystkim dlatego, że dziecko znajduje się najdalej od boków pojazdu. SIEDZENIE Z TYŁU ZA PASAŻEREM: Bezpieczniej jest używać tego miejsca do sadzania dziecka w samochodzie w foteliku i później, gdy dziecko potrzebuje tylko podwyższenia, gdyż można wysiąść z dzieckiem na bezpieczną część drogi od strony chodnika. PRZEWÓZ DZIECKA W TAKSÓWCE: Taksówki podobnie jak pojazdy prywatne są zaopatrzone w pasy bezpieczeństwa, więc podróżujący dorośli jak i dzieci powinni ich używać. Pomimo, że ustawodawca objął wyjątkiem przewóz dzieci w urządzeniach zabezpieczających i nie ma obowiązku przewożenia dziecka w taksówce w foteliku to każdy odpowiedzialny rodzic powinien swojemu dziecku zapewnić bezpieczny przejazd. Foteliki do przewozu dzieci mogą zostać użyte w taksówkach tak samo jak w samochodach prywatnych. Planując podróż takim pojazdem powinniśmy się zorientować czy dana firma czy korporacja taksówkowa dysponuje fotelikami i czy można je zarezerwować. Jeśli nie, może warto poszukać takiej korporacji, która proponuje takie usługi. Można oczywiście korzystać z własnego fotelika. Nie jest to wygodne, ale bezpieczne. Dziecko powinno siedzieć na tylnym siedzeniu. Przede wszystkim, dlatego, ze nie ma pewności, co do poduszki powietrzne pasażera. Jeśli nie można zainstalować fotelika dziecko powinno się zapiąć w pasy (nigdy nie należy tego robić jeśli dziecko jest poniżej 3 roku życia). Jeśli pasy bezpieczeństwa w taksówce nie mogą zostać użyte (np. sprzączka jest schowana pod siedzeniem) należy prosić kierowcę, aby umożliwił nam zapięcie się w pasy lub nie korzystać z tego pojazdu. USTAWA PRAWO O RUCHU DROGOWYM MÓWI WYRAŹNIE: ()W pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko w wieku do 12 lat, nieprzekraczające 150 cm wzrostu, przewozi się w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom technicznym.() (Przepis nie dotyczy przewozu dziecka taksówką osobową, pojazdem pogotowia ratunkowego lub Policji) () Zabrania się: przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera; przewożenia, poza specjalnym fotelikiem ochronnym, dziecka w wieku do 12 lat na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego() (Ustawa Prawo o ruchu drogowym z dn. 20 czerwca 1997 r.) Podczas wypadku, który wydarza się przy prędkości ok. 50 km/h niezabezpieczone dziecko jest wyrzucane z pojazdu z siłą odpowiadającą jego wadze powiększoną 30-60-krotnie. Wypadając z pojazdu dziecko rani lub zabija siebie i innych pasażerów będących w pojeździe. Dzieje się to zgodnie z prawami fizyki. Również nic nie pomoże trzymanie dziecka na kolanach. W razie wypadku nikt nie byłby w stanie utrzymać dziecka. Nawet zapięcie się pasami razem z dzieckiem jest skrajnie niebezpieczne ponieważ narażamy dziecko na zmiażdżenie go naszym pasem. Foteliki ochronne muszą być dostosowane do wagi i wzrostu dziecka. Fotelik niedostosowany do dziecka nie jest w stanie ochronić go podczas wypadku drogowego, kolizji czy nawet gwałtownego hamowania pojazdu. Odpowiednio dobrany fotelik nie pozwoli na to, aby dziecko uderzyło się czy wypadło z samochodu podczas gwałtownego hamowania lub zderzenia. Fotelik również absorbuje pewną część siły uderzenia, czyli jadąc w foteliku dziecko jest mniej narażone na ryzyko zranienia czy zabicia w wypadku. FOTELIKI DZIELĄ SIĘ NA KILKA GRUP* TAK, ABY BYŁO ŁATWO DOPASOWAĆ JE DO WAGI DZIECKA: GRUPA FOTELIKARODZAJ FOTELIKAWAGA DZIECKAWIEK DZIECKA grupa 0foteliki mocowane tyłem do kierunku jazdydzieci do 10 kgnoworodki i niemowlaki od 0 do 6-9 miesięcy życia grupa 0+foteliki mocowane tyłem do kierunku jazdydzieci: do 13 kgniemowlaki do 12-15 miesięcy życia grupa Ifoteliki mocowane przodem do kierunku jazdydzieci: od 9 do 18 kgdzieci małe od 9 miesiąca życia do ok. 4 roku życia najmłodsze przedszkolaki: grupa II foteliki mocowane przodem do kierunku jazdydzieci: od 15 do 25 kgdzieci średnie od 3 do 7 roku życia przedszkolaki i początek szkoły podstawowej grupa III podwyższeniadzieci: od 22- 36 kg.dzieci starsze od ok. 6 do 11 roku życia *podział na grupy wg regulaminu EKG ONZ (R44.03) WAŻNE WSKAZÓWKI DLA UŻYTKOWNIKÓW FOTELIKÓW SAMOCHODOWYCH: Najlepiej w sklepie przy zakupie fotelika dziecięcego dopytać się o wszelkie szczegóły związane z mocowaniem i użytkowaniem fotelika. Przed zakupem powinniśmy na próbę zainstalować w naszym samochodzie fotelik i posadzić w nim dziecko, które musi siedzieć wygodnie i zaakceptować nasz wybór. Aby uniknąć błędnego użytkowania, należy postępować zgodnie z instrukcją. Przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę na nośność danego fotelika, która ma odpowiadać wadze dziecka, dopuszczane pochylenia, sposób zapięcia pasów oraz mocowanie fotelika względem kierunku jazdy. Przy montażu fotelika w samochodach wyposażonych w poduszki powietrzne, oprócz instrukcji producenta fotelika, należy przestrzegać wskazówek producenta samochodu. Nie dopuszczalne jest mocowanie fotelika tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pasażera przy aktywnej poduszce powietrznej. Zarówno w instrukcji obsługi jak i na foteliku powinny znaleźć się wskazówki, które jasno, bez możliwości pomyłki, informują o sposobie użytkowania fotelika w pojazdach z przednimi i bocznymi poduszkami powietrznymi. Zarówno w instrukcji obsługi jak i na foteliku powinny znaleźć się wskazówki, które jasno, bez możliwości pomyłki, informują o sposobie użytkowania fotelika w pojazdach z przednimi i bocznymi poduszkami powietrznymi. Fotelik musi stać pewnie na siedzeniu samochodu. Nie może się chwiać ani przesuwać. Nie można samemu przeprowadzać zmian naruszających konstrukcję fotelika. Pasy muszą być dopasowane do dziecka. Szczególną uwagę należy zwrócić na właściwe poprowadzenie pasów: górną część przez środek ramienia, a pas biodrowy możliwie jak najniżej ponad pachwiną dziecka. Fotelik do siedzenia oraz dziecko w foteliku należy jak najdokładniej przymocować, by nie było żadnych luźnych elementów. Nie należy zapominać o regulowaniu od czasu do czasu pasów oraz wystających boków, które chronią głowę - dziecko przecież cały czas rośnie. Nie przewozić z tyłu auta żadnych ciężkich lub ostrych przedmiotów, które w razie wypadku siłą bezwładu mogą stać się bardzo niebezpieczne - ich masa może wzrosnąć nawet do kilkuset kilogramów. Z tego samego względu nie należy montować fotelika z dzieckiem już w trakcie jazdy. Fotelik musi łatwo się mocować w samochodzie, a dziecko w foteliku. Oba działania muszą być wyraźnie opisane w instrukcji, bez możliwości pomyłki. Fotelik powinien posiadać wystarczająco duże i pochłaniające energię uderzenia osłony głowy i klatki piersiowej, które mają zmniejszyć ryzyko obrażeń w przypadku zderzenia bocznego. W fotelikach, które montuje się przodem do kierunku jazdy, obciążenia powstałe w wyniku zderzenia czołowego powinny być redukowane przez zastosowanie w pasach bezpieczeństwa fotelika ograniczników napięcia. Foteliki powinny być oferowane tylko z oparciem na plecy i głowę. Także foteliki dla starszych dzieci powinny umożliwiać przewóz dzieci w pozycji śpiącej. Dziecko nie może się wysunąć z pasów bezpieczeństwa.

Ja miałam takie nosidełko z możliwością przypięcia do pasów, ale i tak jechał na rękach bo chciał cyca, wstyd się przyznać ale często w aucie zachciewa mu się jeść- i co mam wtedy zrobić, jak prowadze to musze się zatrzymać a jak jedzie mąż to normalnie wyciągam z fotelika karmie małego

od strony prawnej musi być i nie wyobrażam sobie, żeby wieźć na rękach. Wszędzie bębnią, że na czas karmienia należy się zatrzymać, nawet był taki brutalny filmik reklamowy, co się dzieję z takim maluchem w czasie wypadku. Ja bym nie ryzykowała życia dziecka , żeby 5min szybciej dojechać. Oczywiście każdy robi jak uważa

dzięki za odpowiedzi :) jeśli chodzi o bezpieczeństwo to wiem że bezpieczniej w foteliku tylko pytanie brzmiało jak to wygląda prawnie :P czy jak będzie na rękach a gliny złapią czy będzie mandat czy nie :P i nie chodzi o mnie bo ja wiem że chce w foteliku ale mój mąż marudzi że to takie maleństwo że mu szkoda pasami uwierać i takie tam więc pytam jak to jest prawnie by mieć dla niego niepodwazalny argument za fotelikiem :P

Gość fotelik musi byc
Jest obowiazek wozenia dzieci w fotelikach, tak jak zapinanie pasow. Tylkotaksowek to nie obowiazuje. Inaczej zaplacisz mandat. Nie ma sensu sie zastanawiac jak tlumaczyc sie przed policja... raczej warto zastanowic sie jak wrocic bezpiecznie do domu. Ktos wyzej pisal, ze karmil piersia w czasie jazdy. Nigdy! Kiedy dziecko chcialo jesc, stawalismy na parkingu, stacji itp, przesiadalam sie do tylu i karmilam. dlatego proponuje kupic fotelik. Noworodka nawet jest wygodniej przeniesc ze szpitala do auta i domu.

Gość dum dum!
a ja slyszalam ze w taksowce tez obowiazuje! mozesz miec tez specjalna gondole ktora mozna przypiac pasami na tylnym siedzeniu i ktora ma pas w srodku.

Gość derr
oczywiscie musi byc w foteliku ja odciagalam odciagaczem z avent recznym w aucie mleko prosto do buteleczki potem tylko smoczek i dziecko nie trzeba bylo odpinac ani sie zatrzymywac .w zyciu bym nie karmila jadac . tez sie zatrzymywalismy ale raczej na przewijanie bo u mnie z powodu wkleslych sutkow musialam od poczatku odciagac tak wiec maly przyzwyczajony byl do butelki i w aucie tez tak robilam

Gość bele de jour
mnie nie wypuszczonoby ze szpitala bez fotelika/nosidelka dla dziecka

dzięki dziewczyny jeszcze raz za odpowiedzi :) jak dla mnie jak pisałam to tylko i wyłącznie w foteliku ale mój mąż maruda :D:D:D a co do karmienia to to akurat nie powinien być problem i to z 2 powodów: - autem będziemy jechać max 30min - szansa na to że będę karmić piersią jest minimalna więc się i tak na modyfikowane mleczko nastawiam :)

Gość fotelik musi byc
dum dum!- zle slyszalas, w taksowkach nie obowiazuje. Kiedy bralam taksowke, mialam wlasny fotelik.

Gość fotelik musi byc
mami82 - jezeli chcesz jeszcze czegos na temat obowiazku fotelika "od strony prawnej" to odsylam do kodeksu o ruchu drogowym. Moze jakis filmik z crash testow przemowi do rozsadku Twojemu mezowi? Obowiązek używania w samochodzie fotelika dla dziecka wprowadza art. 39 i 45 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 roku Prawo o ruchu drogowym ( Dz.U. 2005.108.908). Zgodnie z ich przepisami w pojeździe samochodowym wyposażonym w pasy bezpieczeństwa dziecko w wieku do 12 lat, którego wzrost nie przekracza 150 cm, przewozi się w foteliku ochronnym lub innym urządzeniu do przewożenia dzieci, odpowiadającym wadze i wzrostowi dziecka oraz właściwym warunkom technicznym. Wymagania powyższe nie dotyczą przewozu dziecka taksówką osobową, pojazdem pogotowia ratunkowego lub Policji. Kierującemu pojazdem ustawa zabrania przewożenia w foteliku ochronnym dziecka siedzącego tyłem do kierunku jazdy na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego wyposażonego w poduszkę powietrzną dla pasażera. Niedozwolone jest również przewożenie, poza specjalnym fotelikiem ochronnym, dziecka w wieku do 12 lat na przednim siedzeniu pojazdu samochodowego.

jak mąż taki maruda to opowiedz mu ta historię: Mój kolega jechał z siostrą i jej 3 tygodniowym dzieckiem do lekarza, była zima i ona nie chciała dziecka w wózku wieźć do przychodzni bo było -25stopni, mieli piechotą 15minut, poprosiła brata żeby ją podwiózł samochodem, no to przyjechał po nią, a ona wsiada z dzieckiem bez fotelika, on się pyta gdzie go ma, a ona, że to blisko i nie ma sensu... Jechali skręcali w lewo i ni stąd ni zowąd uderzył ich rozpędzony samochód w bok, matka nie utrzymała dziecka w ramionach, wyleciało przed przednią szybe, jest teraz roślinką, a urodził się i miał 10pkt w skali Apgar....

straszne :/ ehhh mój juz zmądrzał i wczoraj już poleciał po fotelik chociaż to jeszcze trochę czasu jest :) chociaż nie wiele :)

najlepiej pokazać im jak to wygląda - tutaj http://recaro4you.istore.pl/pl/foteliki-dzieciece-samochodowe jest podział wagowy, w jakich powinno się wozić dzieci w fotelikach... dla noworodka jest to kategoria do 9 kilo. Wtedy dziecko jest najbardziej narażone na niebezpieczeństwo, nawet mała stłuczka może być tragiczna w skutkach...

Gość wojtasek105
Myślę, że lepiej mieć fotelik dla małego dziecka, ja miałem i było wszystko ok, potem przynajmniej masz pewność, że policja się do Ciebie nie przyczepi o to, że nie masz. Ja mam taki fotelik: Jane EXO, bardzo go sobie chwalę, kupiłem go w www.jane.pl ale gdybyś potrzebowała inny to też z pewnością znajdziesz coś dla siebie.

Gość gość
Trzeba się upewnić ze dany fotelik będzie pasował do samochodu. Trzeba też patrzeć jak wypada w testach ADAC. Ja kupowałam dla synka Graco na electro.pl i z tego fotelika byłam bardzo zadowolona.

Gość gość
My mamy taki od Graco nazywa się snugfix i montuje się go tyłem do kierunku jazdy na bazie isofix co jest bardzo wygodne i stabilne. Ma własnie dobre wyniki w tych testach ADAC - http://www.gracobaby.com.pl ja ogólnie sobie go chwalę

Gość gość
Kazde dziecko do 4 rz.jezdzi w foteliku montowanym yylem do jazdy!!!!!!