Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mts100

Zapomniana szczerość

Polecane posty

Chciałbym na łamach portalu poddać pod dyskusję takie pytanie. DLACZEGO TA WIELKA WARTOŚĆ(SZCZEROŚĆ)JEST NIESTETY CORAZ MNIEJ SPOTYKANA? Praktycznie na co dzień można spotkać się z przypadkami braku tej szczerości choćby czytając gazetę czy oglądając telewizje. Dlaczego tak jest? Czy to kwestia czasów,że tak się dzieje czy po prostu tak zmieniają się ludzie|?

Gość TUskDonald
Bo tak wypada

Gość .Mala BO
Bo latwiej i bezpieczniej jest byc nieszczerym niz szczerym, niestety. Bo szczerosc nie poplaca. Bo szczerosc jest zle odbierana. Bo szczerosc tylko nieliczni cenia.

Gość mts
ale każdy powinien być sobą i mówić to co czuje a nie w zakłamaniu tkwić.

"Widzę,że temat jako nie "sensacja" nie cieszy się popularnością" może dlatego, że wymaga szczerej odpowiedzi a jak wyżej wspomniano "bezpieczniej jest byc nieszczerym niz szczerym, " ;) :D

Gość anooo
Podaj jakiś konkretny przykład, to podyskutujemy ;), bo nie wiem, co masz dokładnie na mysli.

Człowiek powinien być sobą a nie udawać jednak widać,że niestety takie wartości jak szarość są u dołu tabeli wartości życiowych.

Chcesz przykłady to proszę ale chodzi mi o zjawisko.Człowiek oszukuje,politycy kłamią...

Nie mam szczęścia do koleżanek, teraz moją największą znajomą (dziewczyna, z którą spędzam najwięcej czasu) jest osoba, która zupełnie nie jest ze mną szczera a najlepsze jest to, że sama opowiada jak nie lubi nieszczerych ludzi i szczyci się, że ona taka jest. Przecież to już hipokryzja.

Gość .Mala BO
Na pewno warto byc szczerym, ale to moje zdanie. Mozna uniknac wielu niespodzianek lub niedomowien. Zycie udowadnia jednak, iz czesto lepiej jednak przemilczec pewne kwestie, bo bycie szczerym moze tez ranic.

Ja całe życie kłamię - rodziców odkąd pamiętam, ale zasłużyli na nieszczerość. W pracy kłamię, męża rzadko okłamuję, prawie nigdy. Dlaczego? To reakcja obronna - kłamstwem buduję kogoś innego, żeby nikt tak naprawdę mnie nie poznał.

Ale jak ktoś ci mówi, przykładowo, że nigdy nie chciałby jechać na zagraniczne wakacje, że to głupota i tego nie rozumie a za pare miesięcy jedzie to jak na to patrzeć?

Gość .Mala BO
taka j a zmiany decyzji?

Gość .Mala BO
Mowimy o szczerosci w danej chwili. Nie ma to nic wspolnego z tym, ze ktos najpierw mowi jedno a pozniej sobie niby zaprzecza. Ja czesto zmieniam zdanie i wcale nie jestem przez to nieszczera.Ale zrzucam brak wiedzy na twe mlode bareczki :-)

Gość anooo
oblubienica, zgadzam się z tym ostatnim zdaniem....

Mi szerze jest przykro,że żyjemy w takim nie szczerym społeczeństwie. Tutaj nie chodzi o krytykę kogoś itd ale o po prostu mówienie prawdy...

Gość .Mala BO
Tyle, ze szczerosc czesto jest wlasnie krytyka :-( lub przynajmniej tak postrzegana.

no nie wiem bo osoba, o której pisze na okrągło robi inaczej niż wcześniej mówi, moim zdaniem nie jest szczera, np. zawsze twierdziła, że nigdy nie chce mieć ślubu bo to najgorzej wydane pieniądze na świecie itd. mówiła to kiedy wszystkie nasze koleżanki wychodziły za mąż a ona nie miała faceta, nagle kiedy zdobyła chłopaka a on się jej oświadczył zgodziła się i ślub to najpiękniejsza sprawa na świecie, przykładów z jej życia mogłabym mnożyć, to od razu widać, ponadto mamy pewne zależności w pracy i uważam, że przez nie ona nie jest szczera ze mną niestety, z obawy, że mogłabym jej zaszkodzić, a najlepsze, że ja to olewam

To,że czasy są takie a nie inne nie powinno być chyba powodem aby zmieniać prawidłowy system wartości na jakieś brednie.Przecież to zależy tylko od nas i nikt nam tego nie ustala.

Gość anooo
mts, ja też nad tym bardzo ubolewam! nawet w kręgu najbliższej rodziny nie ma szczerości...

Mala BO-a ja nie mówię o krytyce tylko zwyczajnej prawdzie. Chodzi mi o to,że ludzie kłamią co nie jest w porządku.

anooo-jak to się mówi "Największych frajerów ma się przeważnie w rodzinie"

Gość .Mala BO
Bycie nieszczerym wiele nie wnosi. Czlowiek moze zgubic sie we wlasnym klamstwie lub w obrazie, jaki chce przez nieszczerosc, wykreowac, obrazie wlasnej osoby. Bycie zas szczerym spotyka sie z wrogoscia i wielu ucierpialo, bo wyrazilo swa opinie. Tak wiec szczerosc zostala wyparta przes strach, wygodnictwo i przystosowanie do zycia w spoleczenstwie.

Gość anooo
Kłamią i to często po prostu bez sensu, no jakieś bzdury...

nie sądzę, że człowiek może za każdym razem zmieniać zdanie, ona po prostu asekuruje się, znaczy jeśli czegoś nie ma jeszcze to twierdzi, że tego nie lubi, nie chce, uważa, że to najgorsze co może być, kiedy już to ma to nagle okazuje się, że to jest wspaniałe. to nie jest zmiana zdania, to ewidentnie widać kiedy ktoś po prostu zmienił zdanie odnośnie czegoś a to kiedy ktoś kłamie w żywe oczy.

Gość anooo
mało BO, zgadzam się, jak rzadko z kim :)

Gość .Mala BO
to dlatego, ze jestem szczera ;-)