Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sdfghjkolkjghfgf

Slyszalam teorie aby lykac kwas foliowy gdy zaczyna sie wspolzycie

Polecane posty

Gość sdfghjkolkjghfgf

Nie gdy planuje sie dziecko, ale ogolnie gdy zaczyna sie wspolzycie aby lykac regularnie kwas foliowy bo nigdy nie wiadomo czy srodek antykoncepcyjny nie zawiedzie i przez pierwsze tygodnie mozemy nie wiedziec ze jestesmy w ciazy a pierwsze tygodnie sa najwazniejsze. Takie cos powiedziala nam babka ktora miala w nami w liceum kilka lekcji wychowania seksualnego. Myslicie ze to ma sens?

Gość dawaj dawaj słuchamy
nooo

ma sens. kwasu foliowego nie przedawkujesz a przecież każdy stosunek może się zakończyć ciążą. ja biore kwas regularnie odkąd rozpoczęłam współżycie.

Gość Baba jaga 4555
Kobieta, która planuje zajść w ciążę powinna już miesiąc wcześniej zacząć zażywać więcej kwasu foliowego i najlepiej gdyby brała go do końca ciąży (...) Nie wszystkie ciąże są planowane, w związku z tym kobiety aktywne seksualnie powinny szczególnie dbać o zawartość kwasu foliowego w organizmie, nawet kiedy nie planują jeszcze potomstwa. Z reguły o ciąży kobieta dowiaduje się miedzy czwartym a szóstym tygodniem, wtedy, kiedy mózg i rdzeń zarodka jest już uformowany.

Gość ciezarowka30
Ja mysle, ze kobieta tak przewidujaca I zapobiegliwa, ze bierze kwas foliowy od poczatku wspolzycia, na pewno nie zajdzie w nieplanowana ciaze ;-)

Gość a ja mysle ze jestescie po
prostu typowymi polkami, czyli laskami dla ktorych kwas foliowy to wylacznie opakowanie z kapsulkami ktore trzeba lykac, bo przeciez kto normalny zawraca sobie dzis dupe dieta i regularnym spozywaniem bogatych w te substancje produktow spozywczych :o

Gość a ja mysle ze jestescie po
ano i koniecznie tylko przed ciaza (spodziewana lub nie), bo w innym wypadku to przeciez nie ma powodu w ogole zawracac sobie dupska jakoscia pozywienia :o strata czasu i szkoda zachodu :o

jeżeli się zdrowo i racjonalnie odżywiamy to w naturalny sposób dostarczamy kwas foliowy więc szczerz powiem że jeśli sie stosuje w miarę skuteczną metodę antykoncepcji (nie mówię o kalendarzykach :D:D:D) to raczej nie ma sensu i dopiero tak z miesiąc przed rozpoczęciem starań o dzidzię trzeba zacząć go brać :)

jezeli bierzesz hormony to nie widze potrzeby brania kwasu foliowego a jezeli nigdy nie wiesz co ci sie moze trafic to taka rada zeby kwas foliowy brac jest bardzo madra. ja nie bralam a o ciazy dowiedzialam sie bedac w 8 tygodniu..

Tak naprawde kwas foliowy powinno sie zaczac brac 3miesiace przed starniami o dziecko a nie dopiero jak zaczynasz starania.

Gość mammmmmma
kwas foliowy jest takze dobry dla mezczyzn- jesli dobrze pamietam pomaga chronic przed chorobami serca

Gość a ja mysl.e
Że ważnejszy jest tryb życia niz kwas foliowy.Co z tego,ze jedna z drugą go bierze,a przy tym pije litry alkoholu ,pali papierosy i niezdrowo sie odżywia .Jeszcze kilkanaście lat temu nie bralo sie tych wszystkich specyfikow,a rodzilo sie mniej chorych dzieci niz dzisiaj,ale tez wtedy kobiety nie prowadzily takie trybu zycia jak dzisiaj.