Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość walkerowa

Kaszanka w przedszolu!!!

Polecane posty

Gość walkerowa

Witam mamusie. Czy tylko mi wydaje się to nieodpowiednie aby trzylatkom w przedszkolu podawac kaszankę z kiszoną kapustą. Dziś była na obiad fasolka po bretońsku. W domu nigdy mu tego nie podawałam,uważam że jest jeszcze na to zamały. Standardem na śniadanie jest wątrobianka i pieczeń rzymska. Czy tak jest we wszystkich przedszkolach? Jutro mam zamiar porozmawiac z panią dietetyk.

w przedszkolu mojego syna tego nie ma na sniadania pieczywo twróg szynka jajecznica na obiad zdrowe zupy choc fasolowa była a drugie dania schaby sznycle makaron z truskawkami spaghetti bolognese zdrowo

Gość nie za dobre
jest takie menu dla przedszkolaków. Zdecydowanie rodzice powinni zainterweniować.

Gość walkerowa
dzięki za odpowiedzi. Jutro porozmawiam z panią dietetyk ( o ile ktoś taki istnieje) może menu wymyśla pani kucharka. Przedszkole jest państwowe

Gość u mojej mieli już
zupę pieczarkową (po której mi się pochorowała bo ja jej nie daje grzybów) dostają też chleb z masłem i herbatę na podwieczorek a do picia bawarke bleee

Gość kiszona kapucha jest bardzo
zdrowa (jest bogata w probiotyki i antyoksydanty), a kicha już mniej ale też jest zdrowa bo jest bogata w proteiny, cynk i żelazo i ma przy tym mało węglowodanów (czyli karmią u was te dzieciaki całkiem ok)

a ty 'bleee' coś tam, to skąd ty jesteś że nie pijasz herbaty z mlekiem? (earl grey z niczym innym tak nie smakuje) :) autorko, nie potrzebnie cię tutaj laski nastraszyły. nie mają za bardzo pojęcia o czym piszą. kafeteria to nie jest dobre miejsce na takie pytania.

przez cały rpk u nas jedynie raz pojawiła się wątróbka na co mój Syn stwierdził że on tego nie będzie jeść bo "ja chce żyć", a że widziałam to rano na liście to przyszłam wcześniej po Syna i go uwolniłam :D bo Pani nad nim jakieś egzorcyzmy odprawiała typu "za mamusie, za tatusia". Ja tego nie jem prawie 30 lat i nikt mnie nie zmuszał i żyje to i Syna do tego nie zmuszam.

Gość myszk@ sz@r@
kaszanka-krew swinska+kasza+flak swinski...

zdecydowanie mniej wartościowe są makarony, którymi się tu tak któraś chwali... mają olbrzymią ilość węglowodanów (!), tylko trochę protein, malutko błonnika ...generalnie nic specjalnego. zapychacz.

a wątróbka jest mega zdrowa! bardzo jesteście niedojrzałe. no ale to wasze dzieci i ich dieta to wasza brocha. pa 🖐️

Gość bawarka jest paskudna
moim skromnym zdaniem i pierwszy raz się spotykam z tym żeby wciskali ją dzieciom na siłę. U nas w domu się jej nie pije, a kaszanka wcale zdrowa nie jest. Na pewno nie ta którą można kupić w sklepie. Trochę najtańszej kaszy, zmielonych ochłapów i krwi wpakowane we flak. Ble. Kiszona kapusta jest bardzo zdrowa, ale mogłaby być podana w troszkę innej formie np z tarta marchewką jako surówka do obiadu, a nie do kaszanki.

wątróbka nie jest zdrowa. Prócz witaminy A która w nadmiarze wręcz szkodzi, zawiera wszystko co się odkłada niedobrego w organizmach zwierzaków. No bo taka jest rola wątroby. Wychwytywać z krwi wszystko co paskudne. A potem my to jemy zjadając wątróbkę. Już dawno obalono mit że jest zdrowa, podobnie jak szpinak, szczaw i rabarbar ( w małych ilościach i owszem, w większych to trucizna dla organizmu)

Gość ggggggggggia
Nie bawarka, tylko herbata z mlekiem i nie w proporcji pół na pół jest bardzo smaczna. Chyba wam ktoś podał jakiś źle zrobiony tani szicioch, że się zraziłyście. Zgadzam się kaszanka jest bardzo zdrowa. Nikt nikogo nie zmusza do kupowania w marketach. Można pójść do porządnego małego sklepu rzeźniczego. Najmniej wartościowe są zupy, bo w 70-80% składają się z wody, a temperatura wrzenia zabija bądź częściowo modyfikuje składniki odżywcze znajdujących się w niej warzyw. To taki tani, małowartościowy kit. Dobry jedynie dla jelit, bo rozluźnia stolec.

jasne ze można ale uwierz mi ze panie z przedszkola nie zaopatrują sie w lokalnych sklepikach tylko np w moim miescie to w Makro wiec kaszanka w przedszkolu jest syfem jakich mało.

Gość ggggggggggia
Dziewczyny coś wam powiem - jeśli nie macie o czymś pojęcia to nie piszcie lepiej wcale! Wątróbka jest bardzo bogata w pierwiastki i witaminy! A, B2, B3, B5, B6, B12, C, miedź, folik, selen, cynk, fosfor, żelazo, proteiny, aminokwasy! To jest nic? :o Toż to bomba odżywcza!

Gość ggggggggggia
No ale o czym gadać z pannami dla których dieta dziecka składa się z Danonków, serka Danio, butelki mleka w proszku, rzadkiej zupy z 3-4 pospolitymi warzywami, bananka i chrupków kukurydzianych. :o

Kochana weź podręcznik do biologi i zobacz jaką funkcję w organizmie spełnia wątroba.

Panną to ja już bardzo wielu lat nie jestem i danonków dzieciom nie podaje. Co nie zmienia faktu, że nie wszystko co kiedyś wydawało się bardzo zdrowe, nadal za takie jest uważane.

biologii

małe dzieci, ludzie w podeszłym wieku, ludzie zmagający się z chorobami hormonalnymi, kobiety w ciąży, ludzie z chorobami układu pokarmowego nie powinni spożywać wątróbki. Ja ją uwielbiam bo jest niewątpliwie smaczna, ale dzieciom jej nie podaje. Szczególnie niezdrowa jest wątróbka drobiowa od drobiu hodowlanego karmionego naszpikowaną hormonami pasza bo owe hormony i wszelkie toksyny znajdują się właśnie w wątróbce.

ggggggggggia---> to nie chodzi o to, że wątróbka nie jest zdrowa, ale o to, że dzieci w większości przypadków jej nie lubią. Moja córka wątróbkę zje, ale tylko i wyłącznie smażoną i w panierce z jajka i bułki tartej, a taka już zdrowa nie jest. Kaszanka, to nie danie dla przedszkolaka i u nas się raczej nie zdarzyła, ale parówki, pasztet, a nawet metka czasem się zdarzają. Poza tym za stawkę żywieniową 3.80-5.50 cudów nie można się spodziewać:-P

Gość ggggggggggia
Kochana, dobrze znam funkcje wątroby i nie jest nią jedynie detoksykacja organizmu! Ponadto wątróbki najczęściej są robione z młodych zwierząt (cieląt, kurcząt) w których nie ma wysokiego stężanie toksyn (pestycydów, hormonów i antybiotyków) które normalnie można znaleźć w wątróbkach starszych dojrzałych zwierząt. Poważnie mylisz pojęcia! Jedynymi przeciwwskazaniami do częstego spożywania wątróbek jest wysoki poziom cholesterolu, tłuszczów nasyconych i witaminy A (retinolu), których spożycie trzeba kontrolować. To tyle.

Gość ggggggggggia
Corby, dużo zależy od tego zależy jak ją przyrządzisz. Wiesz, jakby tak się każdy rodzic modlił nad dzieckiem i martwił tym co ono lubi a co nie, to w rezultacie karmił by go samymi śmieciami (bo dzieci lubią jeść słodko, biało i tłusto). I niestety wielu tak robi, najczęściej tych bardzo młodych, nieświadomych, nieinteresujących się życiem, albo zwyczajnie zajętych milionem innych spraw.

Gość bawarka jest nie zdrowa
heh strasznie mnie smucie, ze tak wiele z was nie wie co tak na prawdę zjada, a wydaje wam się, ze to co kupuje się w sklepie to przysmaki. Wiesz czym się karmi kurczaki hodowlane? Nie ma starych zwierząt :) je się tuczy a nie hoduje. I wątróbka właśnie to wszystko zawiera, a ze ma inne funkcje? I owszem, ale akurat one nie mają konkretnego wpływu na zawarte w wątrobie toksyny.

Gość ggggggggggia
* w wątrobach starszych dojrzałych zwierząt (bo to już nie są wątróbki) :P

Gość bawarka jest nie zdrowa
Nie istnieje coś takiego jak starsze dojrzałe zwierzęta. Można je kupić ale albo w jakiś wykwintnych delikatesach albo na targu lub w lokalnym sklepiku mięsnym. Tam gdzie stawia się na ilość, a nie na jakość kura to to samo co kurczak, kogut itd. To po prostu kilkumiesięczny ptak, wykarmiony odpowiednio nasyconą substancjami chemicznymi paszą. Porównaj sobie wątróbkę kurzą kupioną w markecie od tej, którą będziesz miała kupując kurczaka od babci ze wsi. Ta pierwsza jest tłusta i kilkakrotnie większa, mimo, ze pochodzi od młodszego zwierzęcia. To wszystko przez sposób hodowli. Kupne marketowe wątróbki nie są zdrowe. Wątróbki od kurek dziobiących ziarenka na podwórku i owszem, tylko ile z nas ma dostęp do takiego jedzenia?

Gość ggggggggggia
Nie starych, tylko starszych - czyli dojrzałych. Są. Co ty opowiadasz dobra kobieto? Kurczęta są różne, jak nie masz dostępu do takich nie z masowej hodowli (bo takie owszem, też są!) to kupuj sobie cielęce. Jaki masz problem? Mało to jest eko gospodarstw i małych porządnych sklepów mięsnych? No nie przesadzaj, bo w tej chwili to już zupełnie dzielisz włos na dwoje, tylko nie wiem po co? Inne funkcje wątroby nie mają wpływu na kumulacje toksyn, ale mają przecież na to całe bogactwo wartości odżywczych. Wiesz, nie chcesz kupować to twoja sprawa, ale nie wprowadzaj ludzi w błąd.

Gość ggggggggggia
Jeszcze na koniec do Corby: - No kochana, ja bym za pasztet i parówki poukręcała przedszkolankom głowy (tam to dopiero jest folklor konserwantów i odpadów produkcyjnych!), a taka sklepowa kaszanka to dużo dużo dużo mniejsze zło. Wiadomo, że specjalnych parówek dla dzieci do przedszkola nie kupują, bo szkoda im kasy, więc biorą pierwsze lepsze, a o pasztetach nie wspomnę (poza tymi domowymi, albo tymi z dobrych rzeźniczych sklepów, to jedno wielkie g****)

Gość buaheha
Co wy jecie,że nic wam nie pasuje? To moze krewetki podacie dzieciom? Po wtore-co 2 dziecko spotykane na ulicy jest jakies okropnie grube,bo jak karmicie chlebem i makaronem,to macie za swoje. Ja chuda jestem i zawsze bylam,a wychowalam sie na pasztetach,watrobkach,kiszonej,schabach i wszystkich tych beeeee rzeczach!