Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tak jedna sobie mama

roczna dziewczynka 10 kg 300 76 cm za duzo???

Polecane posty

W poniedzialek bylam u pediatry. Po zwazeniu i zmierzeniu powiedziala mi ze powinnam uwazac na to co je moja coreczka: ograniczyc produkty zbozowe,ziemniaki i cukier, podawac najwyzej jeden mleczny produkt do posilku. Podawac 4 posilki dziennie. Wyeliminowac podjadanie miedzy posilkami. Zastanawiam sie czy moja corka jest naprawde za gruba? Ona ma spory apetyt: Rano je mleko: 240 ml Drugie sniadanie: biszkopcik lub lub chlebek z szynka,lub sucharek + mus owocowy obiad: mieso z warzywami (zupka lub drugie danie) plus deser mleczny i/lub owoce. POdaje jej rozne warzywa, codziennie inne. POdwieczorek: owoce+ 150 ml mleka lub deser mleczny WIeczorem: Mleko z kaszka 240 ml lub zupka +100 mleka przed snem Dodam, ze lekarka nawet sie nie spytala o jadlospis dziecka tylko podala zalecenia. Jest sprawna fizycznie, ( chodzi od ponad miesiaca) wesola i rozgadana. Jak patrze na inne dzieci, to widze ze moja corka jest wieksza i pulchniejsza od wiekszosci dzieci w jej wieku... Zastanawiam sie czy nie isc do innego pediatry na konsultacje, albo do dietetyka. Dodam, ze zarowno ja , jak i maz jestesmy szczupli. Ile waza/ wazyly wasze roczne dzieci?? Przy jakim wzroscie?? Czy wasi lekarze dawali wam zalecenia dietetyczne?? Czy faktycznie moja corka jest gruba??? Czy moze lekarka troche przesadzila?? Co wg was moge zmienic w jej jadlospisie?

nikt mi nie pomoze?

Gość mnie sie wydaje ze w sam raz
, moja tyle wazyla i mierzyla jak miala 10 miesiecy zobacz sobie siatke centylowa ! a poza tym chyba sama umiesz stwierdzic czy dziecko jest chude czy grube jesli nie ma waleczkow tluszczu na brzuchu i mega podwojnego podbrodka to jest ok

Gość mnie sie wydaje ze w sam raz
wlasnie spojrzalam w siatke centylowa wg siatki centylowej masy ciala dziewczat jest na 75 centylu a wzrostu na 50 centylu czyli z twoja corcia jest ok

Gość hodujesz tłusta maciore

Gość michalina07052010
moj bratanek 8miesieczny waży 10kg i jest takim małym kluskiem :)

Gość mama...........
Prosze cie, zmień lekarza, robi problem tam gdzie go nie ma. mój synek 9 msc 13 kg, fakt dużo, ale 82 cm,.. ale córka na rok ważyła 12 kg, a teraz to chudzielec taki, ma 5 ;lat :)

Gość michalina07052010
i potem takie matki jak ty w wieku dojrzewania, wpedzają swoje córki w ogromne kompleksy, anoreksje albo bulimie! czy córka nie jest za gruba i to pyta matka!! bo nie wyglada jak inne dziei w jej wieku, a jak bedzie wyższa od rowieśników to co nogi jej połamiesz???? ile ty masz lat?

Gość twoje dziecko dostanie
prochnicy jak bedzie przed samym snem piło mleko ! po tym mleku wyszoruj dziecku zeby ! poza tym bardzo duzo dajesz na wieczor 240 kaszki i jeszcze 100 ml mleka powinnas podac mac 150 kaszki i jak chce to 100 ml mleka albo tylko 240 kaszki plus wode do popicia tym sposobem rozpychasz zoladek dziecku !

Gość myszk@ sz@r@
jasne a potem sie budzi w nocy 3 razy bo jest głodne-lepiej nakarmic tyle ile potrzebuje i potem spi spokojnie-zdanie mojego pediatry-u mnie sie sprawdziło

Gość Niuńka 78
Mój synek ma 2,5 roku i waży nie całe 13 kg ile ja bym dala aby trochę przytył ale taki straszny niejadek jest. Więc nie przejmuj się.

dzieki za doowiedzi wieczore nie e 240 kaszki 150 mleka podaje albo 240 kaszki albo zupke ( same warzywa, bez miesa i potem jeszcze mleko. Po samej zupce budzi sie z glodu w nocy.

Gość njhuytykjhk,
mój ma 17mc-y waży 11,4kg i mierzy 89cm

No walsnie pytam, zeby nie orbic porblemu , tam gdzie moze go nie ma. Ale te porady dietetyczne wzbudzily moje watpliwosci. Do tej pory dawalm jej jesc, tak zeby nie codzla glodna, nie wciskam na sile jedzenia, odstepy pomiedzy posilkami to 3-4 godziny. Zreszta jak jest glodna, to sama sie domaga jedzenia. Wydawalo mi sie ze dieta jest zbilansowana... Chyba naprawde zmienie lekarza.

hmmm ktors sie jeszcze wypowie?? Napiszcie moze wasze roczniaki??

Gość dfdfdfdfdf
hej, polecam zmienic pediatre, na takiego ktory zweryfikuje jej diete, doradzi... nie ma co dziecka od mlodosci wpedzac w otylosc... moim zdaniem wydaje sie ze kaszki, desery mleczne i owoce zaraz po obiedzie to nie nejalepszy pomysl... sprobuj troche ograniczyc, dawac tyle ile sama bedzie sie domagac, zeby nie rozciagac nie potrzebnie zoladka, czasem gdy dziecko ma duzy apetyt warto aby odzic sam niezauwazenie wprowadzal ograniczenia, bo im starsze tym ciezej... a nie chodzi o to by dziecko potem bylo na diecie...

WLasnie ja daje tyle , ile sama sie domaga Pediatra zalecal podawac pordukjt mleczny 2 razy dziennie/ oprocz mleka rano i wieczorem). Kaszke podaje na kolacje, zeby sie nie budzila glodna. Jak nie chce jesc to nie zmuszam. Koncze posilek. Samym obiadem ( pelna miseczka) sie nie najada.

Gość dfdfdfdfdf
wobec tego najlepiej by bylo zeby ktos doswiadczony lekarz spojrzal na jej diete i sie wypowiedzial... bo jednak waga w stosunku do wieku jest zbyt duzo i grozi nadwaga, a potem ciezej odchudzic dziecko, zreszta po co mu dokladac na starcie nieprzyjemnosci

Gość mama sama w domu...
już po roku dziecko mniej przybiera na wadze mój ma za kilka dni 16 miesięcy i waży 10,3 kg co prawda to mały niejadek i waży tak już od 2,3 miesięc.