Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Misia7890

Skrócona szyjka macicy?

Polecane posty

Gość Misia7890

Na ostatnich badaniach w 30 tygodniu ciąży(teraz jestem w 32) pani ginekolog powiedziała, że mam krótką szyjkę macicy. Nie dowiedziałam się o co chodzi bo od tej kobiety nie da się czegokolwiek dowiedzieć:/. Czy któraś z was miała może podobny problem i wie co za tym idzie?

Gość Reisza
a to nie oznacza, że możesz przedwcześnie urodzić? Generalnie chyba powinno być tak, że jeśli szyjka Ci się skraca to lekarz od razu podejmuje jakiekolwiek działania. Może idź jeszcze do innego lekarza, żeby się upewnić czy wszystko OK?

Ja od 32 tc chodzę z lekko skróconą szyjką macicy. Lekarz powiedział, że narazie nie chce ładować we mnie żadnej chemii, że przy kolejnej wizycie (przyszły tydzień) zadecyduje co dalej. Kazał się oszczędzać, dużo odpoczywać i nie nosić nic ciężkiego.

Gość polka8613
ja chodziłam ze skróconą szyjka prawie 7 tyg, ale brałam luteine na podtrzymanie i nospe

Gość vdfvvfd
ja miałam skróconą taka moja uroda gina mówiła, że możliwe, że wcześniej urodzę... urodziłam 10 dni po terinie

powyżej 30tc ze skróconą szyjką już lekarze nic nie robią tylko każą brać nos-pe i magnez i czekać dużo leżeć nic nie dźiwgać i ogólnie nie przemęczać się ja w pierwszej ciąży miałam skróconą szyjkę od 21tc (długość szyjki 7mm, rozwarcie 2,5cm) i założyli mi szew mc'donalda a w obecnej ciąży wprawdzie szyjka była dość długa w 18tc (50mm) to i tak dostałam skierowanie na szwy i jak mi je w 21tc zakładali to szyjka miała już tylko 37mm w tej chwili jest 35tc i szyjki już nie mam dziecko trzyma się tylko na szwie ale jak pisałam zakładany był w 21tc kiedy skrócenie może być bardzo niebezpieczne, natomiast w 30tc już nic nie robią bo grzebanie może bardziej zaszkodzić niż skrócona szyjka a poród w tym okresie już nie jest niebezpieczny moja mała urodziła się w 32tc i jest cała i zdrowa więc głowa do góry i ufaj swojemu lekarzowi :) wie co robi :) a ile masz w tej chwili długości tej szyjki?

Ja miałam skróconą szyjkę od 29tc. Lekarz kazał zmniejszyć aktywność i dużo wypoczywać. Urodziłam w 33tc.