Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

słoneczny słonecznik

Czy w NFZ pracują bezduszne maszyny?

Polecane posty

Własnie obejrzałam na regionalnej krótki wywiad z dziewczyną chorą na raka, która miała juz przerzuty do płuc. NFZ stwierdził, że nie zapłaci za leki nowej generacji, bo wystarczy standardowa chemia. Lekarze stanęli na wysokości zadania: podali dziewczynie próbki nowych leków, które w znacznym stopniu poprawiły jej stan zdrowia, zmiany w płucach się cofnęły. Moje pytanie brzmi: Czy w NFZ pracują sami zdrowi (słowo ludzie chyba jest nieodpowiednie), czy nikt im nigdy nie zachorował na raka, czy inną ciężką chorobę? Na budowanie okazałych siedzib są pieniądze, na pensje dla prezesów i dyrektorów są, a na potrzebujących już nie ma? Jaki jest sposób aby NFZ zastąpić jakąś mniej liczną, a bardziej wydają jednostką, bardziej humanitarną, empatyczną?

Gość iiikkkooohhhsss
Nie oglądaj telewizji tylko ucz się do matury.

Hmm... maturę zdałam bardzo dawno temu i juz wtedy byłam zbulwersowana tragiczną sytuacją w służbie zdrowia w naszym kochanym kraju. Uważam, ze od dyskusji mozna przejść w czyny: im więcej osób będzie włączało się w dyskusję i działania tym wieksze szanse, że coś zmienimy. Kolejni ludzi codziennie dowiadują się o chorobie, ka kto wie, czy nie będzie to ktoś z naszych najbliższych, czy my sami.

Gość iiikkkooohhhsss
Jesteś dziewicą ?

Gość iiikkkooohhhsss
Ty pracujesz w NFZ ?

Juliusz, ale czy nie da się czegoś zrobić, czy gdyby nagle zacząć pisać o NFZ prawdę, pokazywać więcej reportaży, a zapewne nie będą pozytywne, to może cos by się ruszyło? Wiem, wiem, nazbyt idealistyczne podejście. Ale może przez analogię jak z dopalaczami- ludzie zaczęli umierać, zaczęła się nagonka- może chwilowa, ale cokolwiek się ruszyło. Może więc trzeba tak podejść do NFZ?

Gość moj ojciec mial swego czasu
niestety masz absolutna racje.Polska nie jest krajem ani dla osob z nowotworem ani dla ludzi niepelnosprawnych.

NFZ jest potężną instytucją fabryką etatów dla znajomków , reportaże nic nie dadzą. Trzeba kogoś z jajami w rządzie ,żeby zrobił reformę ( a póki co mamy donalda , który pielęgnuje słupki).

Gość liczbapi
moim zdaniem z nfz - etem i zus - em nic się nie zrobi, w gre wchodzi zbyt wielka kasa. Ja chodzę do lekarzy prywatnie, ostatnio operacje tez miałam prywatnie robioną, na emeryturę juz teraz odkładam po trochu i wkurza mnie strasznie, że jeszcze dodatkowo muszę płacić tej bandzie.

Gość właśnie tam pracują ludzie
tacy jam my, mają swoich szefów, rodziny, boją się o utratę pracy, boją się o swoją dobrą opinię, bo z niej żyją. To trochę jak np. sprzedawczyni w sklepie: przychodzi bezdomne głodne dziecko i prosi o bułkę - może i chciałaby dać, ale bułka nie jest jej, ma okropnego szefa, który wyrzuca żebraków, wrzeszczy o każde 5 groszy manka i ma do tego złośliwą koleżankę która donosi, ma też obłożnie chorego ojca i nie może sobie pozwolić na niezadowolenie szefa. Właśnie tam pracują ludzie.

właśnie tam pracują ludzie-> taaa tylko sklep jest prywatny a do nfz to biedne dziecko z twojej opowieści płaci składki i gówno ją obchodzi humor i zadowolenie twojego szefa :o

Mnie też to wkurza, ale ostatnio obiecałam sobie, że zamiast energie i nerwy tracić na wkurzanie sie, to szukam choć minimalnych rozwiązań w kwestiach, które sa ważne, a które ciągle w naszym kraju traktowane sa po macoszemu. Tak, czy PiS, czy PO to jedna banda, która zatrudnia rodzinę i znajomych, zajmuje sie tematami zastępczymi i to w sposób, który zapewnić ma chwilowy poklask i narodu... żenada.

Gość tyle ze panstwo to wlasnie
prywatny sklep mamy system parlamentarno partyjny panstwo nalezy do partii one maja monopol na stanowienie prawa, wladze i kase obywatel moze tylko partje wybrac

NFZ nie jest prywatny, ale z perspektywy szeregowego pracownika administracji, lekarza czy pielęgniarki to nie ma znaczenia: też ma nad sobą jakiegoś szefa, jakieś nadrzędne jednostki, jakieś mądre lub głupie przepisy ograniczające go, jakiś regulamin pracy.

Gość moze i powinien
jesli panstwo nie spelnia naszych wymagan to niech znika kraj pozostanie krajem i ludzie sobie poradza

Tak debile- brzmi dosadnie, ale chyba nie znajduję też lepszego określenia. na dodatek, jak wspomniałam wcześniej, są zdrowi i rodziny też, bo gdyby było inaczej to ruszyliby d...y, żeby cos mądrego zrobić, cos zmienić na lepsze.

Dobrze nie wiem, ale wydaje mi się że kierownicze stanowiska w takich miejscach jak NFZ są obsadzane na drodze konkursu.

Gość grodzia
Witam!!! Dla wszystkich, którzy potrzebują nieco gotówki . Polecam stronę: http://puzz.org.pl/?p=oN45W6lvUZRe wystarczy grać w puzzle, wygrywać i wypłacać pieniądze ! Polecam!!! sama już wypłaciłam, tym razem to nie ściema, ani żadna internetowa reklama . To na prawdę działa . Klikajcie na podany link, układajcie puzzle i wygrywajcie

Gość kasy chorych były dobre to
musieli zlikwidować :O można by do nich wrócić. dobrze zarządzane, a tak było zdaje się na śląsku, dawały ZYSKI!!!

Gość kasy chorych były dobre to
a co za tym idzie, zyski takie można inwestować właśnie w ludzi, w poprawę sytuacji, w leczenie...

Gość pokrakot
Ja myślę, że wszystko zależy od tego czy ktoś pracę wykonuje z miłości czy z przymusu - zwykłe odwalanie pańszczyzny. Praca jak każda inna, tylko trzeba mieć zapał. Też na co dzień pomagam ludziom i jak muszę się z kimś spotkać o północy bo potrzebuje to nie ma problemu. Jak trzeba zdobyć coś ciężko osiągalnego to też się staram z całych sił. Jak ktoś nie ma pieniędzy to robię za darmo albo za przysłowiową złotówkę. Myślę, że wszystko to kwestia człowieka. Poza tym NFZ to mocno chore środowisko, pieniądze na służbę zdrowia (zresztą nie małe) musiałyby się znajdować w rękach prywatnych firm nastawionych na zysk i dobro pacjenta.