Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Teofilius

Czy powinienem cos zrobic??? W tematyce trudnych decyzji...

Polecane posty

Gość Teofilius

Kochani mam bardzo delikatny problem: mieszkam z żoną i... jej dziadkami i tu pojawiaja sie schody :( nie rozumiem po co oni z nami mieszkają... Ale nie to jest najgorsze, wogole sie nie myją,nie zmieniaja ubran, bielizny, tluste naczynia chowaja do szafek, zasieraja i oblewaja kibel kilka razy dziennie a dziadek torbami znosi piwo i chleje. Jestem zalamany w domu smierdzi z toalety nie da sie korzystac coraz mi trudniej. Czy powiniem cos z tym zrobic? Namowic zone do zmiam? A moze to ja jestem nie normalny i bez serca? Pomozcie jestem zalamany

Gość ciężki temat
co zrobić ? co zrobić ? WIEM !!!!! umyć ten kibel i zrobić dziadkom pranie....zamiast tracić czas w necie

Gość Teofilius
Pierzemy im i sprzatamy ale oni i tak sie nie przebieraja i syfią! Ciekawe czy ty bys dzien w dzien sprzatała czyjes gowno z deski, scian i podlogi?!!

Gość Teofilius
Ludzie czy nikt mi nic nie poradzi?? Ale w sumie to co wy mozecie wiedziec siedzac w dopieszczonych pokojach i widzac dziadkow 1 w miesiacu przy rencie... Ech...

Gość ruanda
A dlaczego dziadkowie mieszkają z wami?

Gość daadgs
A twojej żonie to nie przeszkadza??? Ona sama powinna coś powiedzieć, no ale skoro siedzi cicho to uważam, że zdecydowanie powinieneś odbyć z nią poważną rozmowę na ten temat i wspólnie ustalcie jak porozmawiać z dziadkami.

Gość Teofilius
Rozmawialismy z nimi nic nie dalo obrazili sie i tyle. A mieszkaja z nami bo tak im wygodniej w miescie niz na wsi a zona nie ma serca i odtransportowac ale chyba powinna

Gość Teofilius
Jestesmy mlodym malzenstwem i powinnismy cieszyc sie sobą a nie kłocic sie o to kto bedzie gowno sprzatal i o to,ze ja wychodze z siebie a zona wstydzi sie im zwracać uwage. Z kazdym miesiącem bedzie pewnie gorzej bo lata im lecą (84 i 85) oszaleje :.(

no jest to trudna sytuacja.. dziadek się tylko obrazi a babcia popłacze i tyle.. nie wiem jeśli rozmowy nie pomagają, to ciuchy radzę wszystkie wrzucić do prania jak ich np. ie będzie w domu, przynajmniej nie będzie nieprzyjemnego zapachu i w prezencie zamiast powszechnych preparatów na serce może lepiej kupić perfum co do łazienki to rzeczywiście okropne.. macie w domu jedna łazienkę? może dałoby rady zrobić jeszcze jedną, taką małą na samą toaletę, wtedy każdy miałby swoją

nic nei pszesz o stanie psychicznym i fizycznym dziadków a to ważne.mówisz ze rozmawialiscie i nic to nie dało...ale nei wiadomo czy nie dało bo są złosliwi czy już nie radzą sobie za bardzo z rzeczywistościa. w 2 przypadku polecam wizytę u geriatry jeśli zwyczajnie maja problemy z utrzymaniem higieny osobistej, czyli z normalnym funkcjonowaniem moze warto pomyślec o jakimś DOBRYM domu pomocy społecznej. i nei am sie co oburzać bo dpsy to nie piekło,a opinie spoęłczeństwa na ich temat są bardzo przesadzone i wogóle jakoś źle nacechowane. małżeństwa mają tam swietne warunki,nei maja problemu z zaadaptowaniem się-są razem.to tak jakby przeneiśli sie do innego mieszkania, z tym ze tam maja zapewnią kompleksową opiekę 24 h na dobę i nie muszą nic robić-sprzątać,gotować itp

Gość ruanda
Skoro jesteście u siebie, a nie u nich, to warto wreszcie zacząć rozmawiać bardziej stanowczo na ten temat, i wyjaśnić im jak się funkcjonuje w normalnym domu. Jak ktoś chodził całe życie za stodołę, to mycie kibla jest mu obce. Prania na wsi nie robiło się często, chodziło w ciuchach, aż widać było, że brudne, zapachami się nikt nie przejmował, skoro i tak z obory dolatywało gorzej. Siła przyzwyczajenia, ale trudno, żebyście zapuścili dom, albo pogodzili się z sytuacją. Zróbcie dziadkom osobny kosz na ubrania i niech żona po prostu zabiera ciuchy do prania i goni do mycia. Niech będą obrażeni, ale niech nie śmierdzą!

Gość Teofilius
Czyste ubrania nic nie daja bo oni i tak sie nie przebieraja... Smrod doslownie unosi sie za nimi :( a co do drugiego wc to mieszkamy w bloku więc raczej odpada. Zalamany jestem :(

a gdzie mieszkali zanim przeprowadzili się do was? nie mają już tego domu czy mieszkania?

Gość Teofilius
Maja dom na wsi ale nie chca mieszkac z druga wnuczka, tam trzeba palic a w bloku to zawsze cieplo,blisko do sklepu itp. itd. Brak slow

moim zdaniem powinni tam zostać - to w końcu ich dom.. poza tym w domu na pewno więcej miejsca niż w mieszkaniu skoro tam ktoś mieszka to oni by mogli w piecu palic a nie dziadkowie.. trzeba było dom tak zrobic dziadkowie na dole wnuczka na pietrze i tyle

Gość ciężki temat
to nie jest kwestia złośliwości takie zachowanie jest typowe dla starszych ludzi....zmiany w mózgu czego oczekujesz od ludzi w tym wieku ? naprawdę jest mało ludzi, którzy w tym wieku są sprawni umysłowo i fizycznie, to wyjątki, najczęściej miażdżyca i degeneracja tkanki mózgowej powoduje że ludzie dziecinnieją, im wydaje się że są mądrzy bo są starsi i doświadczeni.....a prawda jest taka że z wiekiem ludzie coraz bardziej przypominają zbuntowanych nastolatków, są uparci, nieodpowiedzialni, bezmyślni i zbuntowani, bo to przecież ONI mają rację i wszystko wiedzą.... obseruję to samo u moich rodziców, mimo że są ledwo po 70tce co do zabrudzonego domu ? sorry ale jak się ma małe dzieci to takie "wypadki" też sie zdarzają, tylko ludzie mają to do siebie że w stosunku dzieci jesteśmy skłonni być wyrozumiali bo wiemy że np nietrzymanie moczu, wypadek z kupą w majtkach to faza rozwojowa, z której dziecko wkrótce wyrośnie....i to daje nam siłę to cierpliwie zniosić...w przypadku osób schorowanych, w podeszłym wieku, nie mamy tej cierpliwości bo zamiast poprawy spodziewamy się raczej eskalacji problemu .... to nie nasza wina że starość i umieranie nie polega na tym że pewnego dnia staruszek kładzie się grzecznie do łóżka i zasypia na zawsze zanim zniedołężnieje i przestanie być samodzielny i samowystarczalny

Gość ciężki temat
rozumiem jesteście modzi i chcecie cieszyć się życiem....ale to nie powinno być kosztem tych staruszków czy wg was oni po to zakładali rodziny, rodzili dzieci by na starość by zdani wyłącznie na siebie ? mają w wieku 80kilku lat mieszkać samotnie, sami palić w piecu i dźwigać zakupy ? przecież gdybyoni myśleli równie egoistycznie, Twojej żony nie byłoby na świecie.....oni mogliby pomyśleć: "po co nam ten cały kłopot z dziećmi srającymi w pieluchami....chcemy wygodnie żyć i nacieszyć się sobą"

cięzki temat>> no własnie dlatego napisałam żeby skorzystać z pomocy profesjonalisty,ale jak widać lepiej sie użalać luska s. a co to za rozwiązanie wpieprzyć starych zniedołężniałych ludzi komuś innemu??

Gość Teofilius
Napisze jvz tylko 2 rzeczy: dziecku sie wybacza bo sie go kocha a dziadkowie zony to praktycznie obce osoby a druga rzecz to oni maja jeszcze dzieci czemu tylko wnuczka ma cierpiec

Gość Teofilius ma racje
Jak ktos jest w stanie lazic do sklepu i nosic torbami piwo to moze sobie tez w piecu napalic!! wyprowadzając sie beda sobie mogli robic co chcą i nikogo nie bedą męczyc

Temat jest trudny... Dlaczego oni faktycznie mieszkają z wami, skoro mają jeszcze inną rodzinę? Jaki metraż ma wasze mieszkanie?

Gość Ja to szczerze Cie podziwiam
Na twoim miejscu wyskoczylbym z balkonu :P

Gość Teofilius
59m2 a mieszkaja bo im wygodniej jak wcześniej pisalem, nie trzeba w piecu palic,do sklepu blizej... Wczoraj pijany dziadek zalal sie i spal w brudnych kalesonach dzis tez w nich chodzi... Jak zona zwrocila uwage to odpowiedz byla,taka,ze są czyste... I zeby go nie uczyc... Brak mi slów

Gość biały koralik naszyjnika
Trudna sytuacja, może spróbujcie się dogadać z resztą rodziny, uzgodnć, że opiekujecie się dziadkami wspólnie. Bo najgorzej będzie jeśli ta sytuacja zamieni się w silną niechęć i nienawiść do dziadków, brak szacunku, kłótnie itp.:( Dom opieki jeśli się przekona dziadków do niego, bo na siłę, to sam wiesz.. i to jakiś dom sprawdzony, gdzie widomo, że dobrze się traktuje podopoecznych, wtedy rodzina by mogła odwiedzać dziadków na zmianę i nie byłoby do nich niechęci,a może sympatia.

No dobrze, u was im wygodniej, ale jako jedyni z całej rodziny mieszkacie w mieście, a reszta na wsi?