Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jutro jest nowy dzień

czy tak moze wyglądać plan półtorarocznego dziecka?

Polecane posty

co byscie zmienily????? 6.00 mleko210ml 9.00 2sniadanie (jajecznica/parówka/kanapka/jogurt nat lub owocowy/wafle ryzowe z serkiem) 1drzemka 13.00 obiad jednodaniowy 2drzemka 17 owocowy podwieczorek 19.kolacja-kaszka na mleku (codziennie) 19,30 kąpiel 20 bajka i spanie

Gość 2 drzemki?
Moje blizniaki maja rok i spia raz:-O

dziewczyny a wasze maluchy jesli spią raz w ciagu dnia to kiedy dokladnie? i przesypiają noce??? bo moje dziecko niestety nie :o budzi sie,wierci i konczy sie płaczem kilkanascie razy w nocy!!! łacznie w ciagu dnia spi ok 2h.

pytam o plan zywieniowy poniewaz mam problem z jedzeniem obiadów :o dlatego chce wydłuzyc przerwe do 4h po 2gim sniadaniu.myslicie ze zadziala??? no i przestawiam kolacje na ''przed'' kąpielą.tylko ciekawe czy zasnie wtedy.ma przyzwyczajenie do butli na noc przy usypianiu :o ojj bedzie sie dzialo!:(

nic dziwnego, ze nie chce spac w nocy jak spi dwa razy w dzien :O moi przestali spac 2 razy jak mieli ok. 9 miesiecy. Przesypiaja noce bez budzenia

Moja ma 13mc i : rano pierś ;] ok 9 parówka+pomidor; jogurt naturalny+jabłko/banan/kiwi/brzoskwinia do wyboru/kanapka z serem, szynką, dżemem ew kasza manna nestle a potem owoc 11 owoc 12 drzemka(pierś do uspania) 14/15 obiad - zupa z miesem albo mieso z warzywami/ kasza kuskus z warzywami i miesem 18 makaron z owocami/jogurt z owocami/dynia albo cukinia na parze - do wyboru ok 20 kanapka z dżemem/parówka z pomidorem/kasza -do wyboru tak żeby śniadanie i kolacja się nie powtarzały 21 pierś do zasnięcia ;] Moja corka jest owocowo-warzywna :)

W dzien spi raz ok 2 h czasami 1h a nockę przespałam do tej pory 1, tzn ja nie tylko córka bo ja zagladałam co się dzieje że nie budzi się do piersi. Normalnie budzi się jeszcze 2 razy, ale zdarzają się nocki jak przedwczoraj gdzie budziła się 6 razy do godziny 4:40 a potem zaczęła się bawic do godziny 7!!! Poszła spac o 22. Jak zasnęła o 7 rano to pospała do 8:30!!!! Byłam wykończona :]

to co mam zrobic jak budiz sie juz o 6tej? wiadomo ze najpózniej o 9-10max bedzie chcial spac.wiec jesli zasnie na te 1-2h to nie ma szans zeby dal rade do kolacji wytrzymac :(

moje wstaja o 6, spia o 11 jak sa w domu, a o 11.30 w przedszkolu. Cora spi godzine, syn jakies 1,5. Chodza spac ok. 19-19.30

rozumiem,ale czy po tej drzemce są jakos szczególnie marudne ? mam na mysli godzine 17-18 powiedzmy. jutro tak zrobie.postaram sie go przetrzymac do tej 11tej.dziękuje

u nas jest tak: ok. 7.00 mleko ok. 9.00 śniadanie (jajecznica, kanapki, parówka itp.) ok. 10.00 spacer ok. 12.00 II śniadanie (kisiel, serek, jogur itp) ok. 12.30 drzemka zwykle ok. 2 godzinki ok. 15.30. obiad - nieraz 1 konkretna zupa, a nieraz zupka i drugie danie. ok. 16.00 spacer - na spacerku je banana albo jabłko lub lubisia ok. 19.15 kolacja (manna z owocami, kaszka wielozbożowa, budyń itp.) Spi raz od bardzo dawna. Może Twoje dziecko źle śpi w nocy, bo za dużo śpi w dzień? Spróbuj stopniowo opóźniać drzemkę, aż dojdziecie do 1, bo może to jest przyczyna? A obiadek, po długiej drzemce zje z apetytem :)

moja jak miała półtora roku to też spała 2 razy (po 30-40 minnut), i w nocy też ładnie spała od 21 do 6-7 rano, teraz ma prawie dwa lata, śpi raz o 12 ok godzine, wieczorem pada o 20 i wstaje 6-7. Więc śpi tyle samo właściwie co wcześniej, tylko inaczej rozłożone. A jeszcze jak miała te półtora roku, pojechaliśmy do Chorwacji, spała tam 2 razy dziennie po dwie godziny, mimo to w nocy od 21-22 do 8-9 rano spała (wymęczona na plaży i nawdychana świeżym powietrzem). Niestety jak tylko wróciliśmy do domu, to przestała tyle spać. A i moja już nie pije mleka prawie odkąd rok skończyła (sama nie chciała), daje jej płatki fitness z jogurtem na krowim mleku, albo jakieś musli, bo kaszek też nie chce.

cora czasami jest marudna, zwlaszcza jak za krotko pospi. Wtedy czasami ja wrzucam do lozka, zbey sobie odpoczela.

Gość zjfhd/gv
co wy macie z tymi parówkami?? po cholerę je dajecie dzieciom?? przecież to sam syf!!!

Mój wstaje ok 7:20 i zjada: - kaszke - 10 jogurt - 12 drzemka - 14 obiad - 17 owoce - 19 kaszke spi w dzien 2h, w nocy 10,5 (powinien spac 11) wiec w sumie od normy odbiega pol godziny, choc czasem w dzien sobie drzemke przedluzy danonkow, parowek nie je, slodyczy nie je (bo nie lubi), piers z kurczaka owszem i dlaczego to syf? kupuje tylko organiczne, z tzw wolnego chowu karmione kukurydza.

ja daję dobre mięso, bo z własnego podworka. Danonki też daję, bo nie uważam że to syf (nic podejrzanego w składzie nie zauważyłam). Parowki to syf; zmielone, jelita, oczy, kości, mięso nie nadające się do niczego innego. Też mnie zastanawia ich fenomen.

nie no zasadnioczo ok ten plan chociaz ja bym ten obiad tak na 14 przeniosła :) a co do drzemek to wow moja mała jak miała półtorej roku to w dzień już wogóle nie spala bo jak chociaz z pół godzinki się przespała to potem do 2-3 w nocy szalała :D:D wogóle jak miała tak z 7 miesięcy to już tylko 1 drzemka w południe i to tez taka max godzinna :) wieczorem zasypiała po 21 i spała do 6 max 7 ale ona do tej pory ma niespożyta energię i wszyscy w domu już padają a ona jeszcze by biegała a wstaje zawsze pierwsza chyba że mąz idzie na 6 do pracy :D

a taki plan??? 6.00pobudka (ja tez lubie o tej porze wstawac-o ile noc przespana) 6.30 sniadanie -mleko z kubka 210-260ml 8.00 spacer 9.30 2 sniadanie (kanapka,jajecznica itd) 10.00-11.00 drzemka (ja w tym czasie obiadek robie) 14.00 obiad 14.30-15.30 spacer 15.30-16.30 2drzemka 17.00 podwieczorek owocowy 19.kolacja 19.30 kąpiel 20.00 bajka i spanie

no ten jest super tylko ta pobudka o 6:/ przypadkiem nie budz dziecka specjalnie :D

mami-mam pytanie odnosnie obiadu.myslisz ze taka przerwa sprawi ze moja córeczka wreszcie zje wiecej???? czy te 4.5h od 2go sniadania jest ok??

Gość njn
a jak miała półtorej roku t półTORA roku analfabetko:O

Znów jakis dr Miodek się znalazl :o Jesli chodzi o ten spacerek o 8 to jak nie musze to nie wychodze o tej porze jak jest deszczowo/zimno a że zdzieckiem wychodze codziennie na spacer/ plac zabaw wiec wyruszamy ok 10:15 i ok 15 tej

noo,wszystko wg planu.mala zjadla na drugie sniadanie tylko kawaleczek bułeczki i kilka łyzek jogurtu nat. przerwa 4.5h do obiadu i wiecie co? zjadla doslownie kilka świderków i 1/4 kotlecika.to wszystko :o mniej wiecej 1/4 calej porcji :o i co ja mam zrobic???? mala jest podziembiona i strasznie sie slini (zeby kolejne idą)-czy to jest powód niejedzenia????

Gość przecież nie umrze jak raz
obiadu nie zje - pomys - ty tez przecież nie zawsze jesz tyle samo! Ja mam synka 16 miesięcy - z nim mam ten problem że on nie tknie mleka! wstaje ok 8 1. śniadanie...dzień zaczynamy od kaszki na mleku może byc manna albo płatki owsiane czasem sklepowy gotowiec. 2. ok 10 ....2 śniadanie to albo kanapka - koniecznie z warzywami a oprócz wędliny lub sera ... lub jogurt naturalny z owocami - oczywiście świeżymi 3. ok 12 zupa warzywna oczywiście - z mięsem nie lubi - dzś jadł kalafiorową ale oczywiście je wszystkie te co my. drzemka ok 13 do 15 4. 2 danie ok 16 - mięsko lub ryba lub jajko z ziemniakami/makaromem/ryżem + surówka 5. kolacja ok 18 i jest to u nas coś lekkiego zazwyczaj - w żalezności od tego co było na 2 śniadanie- albo jakieś kanapeczki albo właśnie owoce. W miedzy czasie mały lubi jeść jabłka/winogrona/brzoskwinie/banaby - często wykąłdam pokrojone w kawałeczki na talerzyk i sobie skubie co jakiś czas no i oczywiście pije mega duże ilości herbatek ziołowych - parzę mu rumianek/ mietę/ lipę- na noc czasem.

wyjasnijmy sobie cos ;o -ona nie je od początku zbyt wiele,a nie to ze dzis jej sie tak przytrafilo.zawsze byl z tym problem.dlatego próbuje zastosowac zmiany,wydłuzyc przerwe miedzy posilkami itd. ale widze ze i to nic nie dalo. zastanawiam sie dlatego czy poprostu akurat dzis na to jej niejedzenie ma wplyw zapchany nosek lub ząbkowanie.

Mama Natusi nie przejmuj sie ze tego obiadu tak malo zjadla. ja mam niejadka w domu i wiem co przezywasz ale skoro ma katar to tym bardziej odpusc dzisiaj. co do wydluzania przerw to tez tego probowalam ale nic to nie dalo. w ogole nic nie pomagalo. lekarka kazala karmic co 2-3 godziny by zwiekszyc ilosc kalorii (byl okres gdzie tracil wage, mial badania, nie bylam w stanie go przekonac zeby cokolwiek chociaz skubnal). tak ze pewnie, sprobuj z dluzsza przerwa ale jak nie zadziala to karm czesciej, moze mniej zje na raz ale czesciej wiec w sumie moze wyjsc wiecej (maslo maslane ale moze zrozumiesz). i powiem Ci tylko ze jesli ona jest naprawde niejadkiem ale przybiera wage ok i jest zdrowa to nie przejmuj sie tym jedzeniem. ja bylam strasznym niejadkiem, moja mama tez i syna tez mam takiego ale wszyscy zyjemy :) chociaz przezywalam bardzo nie raz jak maly nie chcial buzi nawet otworzyc.