Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

madzianka123

Chorobowe po macierzyńskim

Polecane posty

Za miesiąc kończy mi się urlop macierzyński a słyszałam, że można iść jeszcze na chorobowe 2 miesiące.. Czy to prawda??

można iść na zwolnienie, moja koleżanka tak zrobiła, jest bodajże 60 dni ale musiałabyś sprawdzić ile dokładnie. Jej o tym lekarka powiedziała więc skorzystała:)

Gość ciekawi mnie to
na chorobowym mozesz być tak długo jak to jest konieczne. jak jestes chora to nikt Cie nie zmusi żebys poszła do pracy. ale to lekarz musi ci wystawić wiarygodne zwolnienie, bo "na poród" to już nie łykną :)

nie wiem jak teraz ale kilka lat temu nie było konieczności że jak chcesz na wychowawcze to zaraz po macierzyńskim i można było chyba w ciągu 2 lat od porodu zacząć wychowawczy :) nie wiem jak to jest bo ja się na wychowawczy nie wybieram z prostej przyczyny na umowie zleceniu mi się nie należy :D

Gość polka8613
kurcz e to mozna isc na zwolnienie lekarsie czy nie?

zwolnienie lekarskie daje lekarz jak jesteś chora i raczej nikt ci nie da zwonienia bo chcesz posiedziec jeszcze w domu :/ po macierzyńskim nie masz już powodu brać zwonienia z tytułu ciąży i porodu :/ jeśli znajdziesz lekarza który znajdzie jakąś chorobę i da L4 to sobie idz ale nie ma L4 na bycie pomacierzyńskim :D chyba że od psychiatry który stwierdzi depresję innej opcji nie widzę

moja mama po macierzynskim jeszcze prawie pol roku byla na chorobowym na mojego najmlodszego brata brat co prawda nie byl jakos obloznie chory- mial silna alergie moja sasiadka tez bardzo ubolewala kiedy po macierzynskim musiala isc do pracy, zalatwila sobie L4 ale na siebie rozumiem kobiety ktore boja sie zostawic tak male dzieci i wrocic do pracy, nie wyobrazam sobie tego, swojej 2latki nikomu byl nie zostalwila a co dopiero 5 mies niemowle :(

jest takie zwolnienie lekarskie na dziecko i wynosi ono 2 miesiace, jest to opieka w przypadku dzieci wymagajacych rehabilitacji. moja kuzynka miala to na synka.

no ale miała powód by iść na to L4 a nie że poszła bo tak jej sie chciało :/ nie ma L4 na bycie po porodzie :/ po porodzie dostajesz macierzyńskie i tyle potem co najwyżej wychowawcze lub L4 ale na jakieś schorzenie a nie na piękne oczy :/ no i ciekawe co powie pracodawca jak po macierzyńskim od razu mu się L4 przyniesie :/ a potem marudzenie będzie że zwolnił

jesli ma jakiegos znajomego lekarza to moze jej wystawi takie L4 (chociaż nie wiem czy wtedy nie bedzie potrzebna jakas dokumentacja lekarska dziecka :/) i moze sobie posiedziec jeszcze te 2 miesiace z dzieckiem w domu. pytanie tylko: czy warto ryzykowac z praca? nie lepiej isc na wychowawczy?

i ta kuzynka tez mowila zebym zagadala z lekarzem to moze mi wystawi ale ja nie bede ryzykowac. ide na wychowawczy do konca roku i wracam do pracy - moj pracodawca wie ze wracam od stycznia i jest ok.

ja słyszałam, że można iść na to zwolnienie lekarskie na dziecko. A zawsze jakiegoś lekarza idzie znaleść co wypiszę lewe zwolnienie

mojego kolegi zona tak wykorzystala :) w pazdzierniku konczyl sie jej macierzynski, wiedziala ze jak wroci do pracy to ja zwolnia wiec poszla na 60 dni na opieke nad dzieckiem, dziecku wymyslili chorobe - astme i git, potem wziela pol roku prawie na siebie l4 niby na tarczyce i powiklania ze 2 razy polozyla sie do szpitala specjalnie itp.. potem ze juz byl nowy rok kalendarzowy wziela znow 60dni na malego na astme i w ten sposob byla o rok dluzej w domu, wrocila do pracy z zasw ze karmi piersia i prosi o skrocenie czasu pracy i ja nie mogli wywalic az znalazla sobie nowa lepsza prace :) to sie nazywa byc sprytnym :/ tyle ze oni maja 2/3 rodziny lekarzy wiec im latwo bylo dostac lewe zwolnienia

Gość gość agaaaaa
W czerwcu konczy mi sie urlop rodzicielski, chcialabym tez skorzystac z tego zwolnienia chorobowego i pociagnac to jak najdluzej sie bedzie dalo, mam pytanie czy jesli juz skoncze z chorobowym to czy normalnie bede mogla isc na wychowawcze? Dodam ze do pracy nie zamierzam wracac, bo jest to oboz koncentracyjny, wiec chce wykorzystac tyle kasy ile bedzie sie dalo.

Gość gość agaaaaa
A zapomnialam jeszcze o tym. Ze zostalo mi jeszcze 50 dni zaleglego urlopu wypoczynkowego. Nie wiem jak to rozegrac, czy po macierzynskim, rodzicielskim, teraz wypoczynkowy, l4 i dopiero wychowawcze, co o tym sadzicie?

Gość gość
najpierw weź urlop wypoczynkowy

Gość gość
wychowawczy jest bezpłatny -chyba że liczysz na zasiłek wychowawczy uzależniony od dochodu ale to jakieś 400zł.