Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dziewczyna..

Konto szczednosciowe? Lokata? Co wybrac na okres dlugoterminowy?

Polecane posty

Gość Dziewczyna..

Witam.. potrzebuje porad :) co najlepiej wybrać, i w jakim banku na okres długoterminowy.... postanowiłam ze do wieku emerytalnego będę przelewać na takie konto 10- 15 % mojego wynagrodzenia. Zastanawiam się tylko jakie konto jaki Bank? Myślę tez o amerykanistkach bankach, lub szwajcarskich? Tylko nie wiem czy jest taka możliwość by wpłacać tam pieniążki pracując i mieszkając w Polsce? Ktoś się na tym zna? PROSZĘ O POMOC I RADE!

Gość Dziewczyna..
nikt sie nie zna?

Gość Pseudonim: mimo wszystko
idz do byle banku np: bz wbk pogadaj z doradcą z okienka:) napewno ci doradzi,albo powie jakie masz możliwości.

Gość zona ...........
POLBANK...ja ide jutro zalozyc Konto szcz

Gość Dziewczyna..
A dlaczego akurat polbank? Wiesz niechce isc i pytac o to w banku, gdyz kazdy bank chwali swoje... a nie jest powiedziane ze jest najlepszy...

Gość zona ...........
ja potrzebuje konta gdzie wloze swoja forse i one sobie beda pracowac na siebie czyli codziennie maja naliczane odsteki od kwoty ktora jest na koncie. Oczywiscie jest za free. Za nic nie bede placic bo to akurat konto ma byc oszczedzajace wiec nie bede go ''uzywac'' tylko wplacac:) i sobie tam wszystko bedzie roslo...

Gość zona ...........
i jest 6%

Gość Dziewczyna..
ale co to za konto?

ja bym proponował zrównoważony fundusz inwestycyjny tam możesz uzyskać nawet 20% rocznie ;) (średnio takie fundusze mają 10% zysku)

Gość Dziewczyna..
ale slyszalam, ze są dosc niebezpieczne... a ja chce oszczedzac jakies 40 lat :) Nie znam sie za bardzo na funduszach inwestycyjnych... na czym polega zrównoważony?

Gość zona ...........
konto oszczednosciowe....takie jak piszesz ze chcesz......:O

Gość Dziewczyna..
no ok, ale w jakim banki i td? Zainteresowal mnie ten fundusz inwestycyjny zrownowazony :) Levationie odpisz w miare mozliwosci :) czy to napewno bezpieczne

Gość zona ...........
przeciez ci napisalam ze w polbanku! czy jestes taka tepa czy nie wiem co?!! a nie mozesz sobie zwyczajnie znalezc na necie co i jak?? to n ie takie trudne.....a twoje pytania sa zajebiscie meczace......

Gość Dziewczyna..
ooo widze ze sie pojawily ostre komentarze. Odpowiadajac na twoje pytanie :) nie nie jestem tepa. dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam

Dziewczyna.. -> są fundusze mniej i bardziej agresywne. te mniej agresywne są bardzo bezpieczne ale dają ok 10% zysku te agresywne mogą nawet dać 40%. Są też fundusze inwestycyjne które prowadzą coś ala konta emerytalne. systematycznie oddajesz im jakaś gotówkę a po kilkunastu latach można wypłacić nawet kilka milionów

Gość Dziewczyna..
rozumiem, ze ten zrównoważony, jest tym funduszem mniej agresywnym, prawda? b. dziękuje za odpowiedz!

zrównoważony jest tym pomiędzy bezpiecznym (ale na takim funduszu uzyskasz ze 5%) a agresywnym są bardzo bezpieczne ale zyskasz więcej niż być odkładała na konto ;)

Gość Dziewczyna..
oooo no to super! musze sie tym zainteresowac bardziej! tylko zastanawiam sie, a co w momencie, ktorym np zmieni sie waluta?

Gość Dziewczyna..
uwazam ze im wczesniej zaczniemy oszczedzac tym lepiej dla nas!!! co o tym sadzicie?

Gość Dziewczyna..
super ze sie na tym znasz:) wczoraj przeczytałam książkę: ruchome schody do fortuny :) nie wiem czy o niej słyszeliście :) ale bardzo polecam!

Gość Dziewczyna..
oj to prawda! co wiecej! doszlam do wniosku, ze bez sensu wydawac pieniadze na bzdury.... tak zwane drobiazgi, niby to 5-10 zl dziennie, a w skali kilku lat wychodzi, ohoho! Wiec wole te pieniazki inwestowac w siebie :) i oszczedzac, dla siebie!

Gość Dziewczyna..
no wlasnie! najpierw zrobie sprawdzian, i sprobuje w nim przetrwac 5 lat! rozmawialam wlasnie z przyjacielem ekonomistą i polecil mi cos takiego jakfundusze akcyjne :) na poczatek :) np na 5 lat :) znasz sie na tym?

fundusze akcyjne są ryzykowne ale dają jedne z najlepszych osiągnięć poza tym jeśli nie chcesz zbyt ryzykować to możesz zainwestować w kilka różnych funduszy ;)

Gość Dziewczyna..
HMMM NAWET FUNDUSZE AKCYJNE ZRÓWNOWAŻONE?

Gość maturks4
w czasie ostatniego kryzysu fundusze akcyjne straciły mniej więcej 40-50 % każdy! Świetna raDA!

Gość Dziewczyna..
hmmm slyszalam cos o tym... no ok! to prawda, ale moze wlasnie dlatego warto teraz w nie zainwestowac :) sama niewiem, napewno chyba zalaze konto oszczednosciowe :) nie chodzi mi o niewiadomo jakie zyski... tylko o to by systematycznie oszczedzac...

Gość malakotka
Wszystko zależy, ile masz tych pieniędzy! Ile możesz miesięcznie odłożyć. Ja osobiście polecam: dywersyfikacja!!! 1/ fundusz dynamiczny w Lukasie 2/ konto oszczędnościowe w GetinBanku 3/ lokata z codziennym naliczaniem odsetek w OpenFinance Nr 1 i 3 dopłacane okresowo z nr 2 po uzbieraniu jakiejś rozsądnej kwoty. Nikt nie tworzy lokaty na 100 zł