Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość asia8877

Termin wg USG i OM

Polecane posty

Gość asia8877

Witam! Piszę tutaj, ponieważ nigdzie nie potrafie znaleźć informacji na ten temat. Planowo wg ostatniej miesiączki mam termin porodu na 22.11 Dzisiaj na wizycie dowiedziałam się, że termin to 25.10 ! Dziecko waży już ponad 3kg, jest duże i do 2 tyg powinnam urodzić. Czyli którym terminem porodu mam się kierować? Zawsze termin wg USG wychodził wcześniej niż wg OM, ale nie aż o miesiąc.

Gość to znaczy, że...
miałąś miesiączkę będac już w ciąży. Tylko troche późno sie o tym dowiedziałaś...

Gość asia8877
na USG wyszło coś w negatywie, czyli mój potworek będzie czarnoskóry :(

Gość co oznacza OM ???
bo ja nie wiem ? OM ? autorko moglas zapytac sie lekarza , moglas miec wczesniej owulacje

OM-ostatnia miesiączka. Ja wg OM mam termin na 23.11, na USG połówkowym wyszedł na 18.11 a wg USG w 30tc mam rodzic 10.11.

Gość asia8877
do asia8877 mógłbyś/mogłabyś nie pisać pod takim nickiem jak ja. Tym bardziej takie głupoty :/ Pytałam lekarza, sam nie wiedział i kazał kierować się terminem z USG. No, ale jeśli faktycznie termin wg OM jest prawidłowy tylko po prostu dziecko jest większe i np. pójde do szpitala w 40-41tc (wg USG) na wywołanie, to bedzie to za wcześnie.. i niepotrzebne.

Gość xxaasa
Wywołaj sobie poród sama. Po co czekać.

mi lekarze kazali się przede wszystkim sugerować terminem porodu z usg tego połówkowego :) czyli według niego mam na 8.11 ale i tak będzie wcześniej bo już 20.10 idę do szpitala ale u mnie to zagrożona ciąża i szwy więc jestem mało miarodajnym przykładem :) ale zasada o terminie z połówkowego usg jest ogólnie przez większość lekarzy przyjmowana :)

Gość magda234
Ja miałam termin wg OM na 11.05 a wg USG na 24.04. Urodziłam 18.04. Michaś ważył 3200g i 56 cm więc chyba ten termin z USG był bardziej miarodajny.

Gość Xero z kota
Ja mam z OM termin na 6.12 a z ostatniego USG na 21.11, ale z tego co się orientuję to terminy z USG przeskakują ze względu na wagę dziecka ( która też czasami jest zupełnie inna niż ta którą zapowiada lekarz) - przecież rodzą się też większe dzieci, nie? Więc termin z OM możesz mieć jak najbardziej prawidłowy. Ja słyszałam o zasadzie posługiwania się terminem z USG genetycznego, czyli tego w 12-14 tygodniu ciąży- dzieci wtedy jeszcze rosną wg. książki, nie ma rozgraniczeń na małe i duże i wtedy USG najlepiej odwzorowuje wiek ciąży. W późniejszych tygodniach kiedy dziecko zaczyna już dużo z nas czerpać i rosnąć w swoim własnym indywidualnym tempie trudno określić termin porodu a co za tym idzie proporcję wagi dziecka do wieku ciąży. :)

Gość agusiaczek6565
Hej!! Mam pewien problem, może znajdzie się ktos kto mi doradzi co zrobić. Jestem w 37 tc i od godziny co 8-10 minut twardnieje mi brzuch na ok. 30-40 sekund. Czy to normalne? Czy też powinnam zgłosić się na IP?

Jak już wspomniałam mam 3 terminy. Lekarz najbardziej sugeruje się tym wg OM.Uważa że dziecko może byc duże. No cóż-tak czy siak powinnam urodzic w listopadzie.