Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sylwuś1987

KOT w domu a kobieta w CIĄŻY!!!

Polecane posty

Gość sylwuś1987

Witam. Mam wielki problem gdyz jestem w ciąży a mamy kota w domu. duzo czytalam i pytalam sie znajomych i wszyscy sa tego zdania ze lepiej na czas ciazy nie wpuszczac kota do domu...a co wy myslicie na ten temat???

to zależy od tego, czy wyniki bada w kierunku toksplazmozy wykazały, że już ją przechodziłaś (wtedy jesteś bezpieczna i kot może sobie siedzieć w domu) czy nie - bo wtedy możesz się nią jeszcze zarazić. aby się zarazić, musiałabyś mieć kontakt z odchodami kota, np. sprzątając kuwetę. najwięcej to ci lekarz powie na ten temat - możesz też zadzwonić do jakiegoś weterynarza i poprosić o poradę w tej sprawie, będzie a pewno wiedział więcej o zagrożeniach od ginekologa.

moim zdaniem szczegolnie na poczatku ciazy nie miec jakichkolwiek kontakotow z kotami szczegolnie nie szczepionymi.ja mialam kota malutkiego i po tygodniu okazalo sie ze mial jakas grzybice i byl tylko nosicielem a my wszyscy sie zarazilismy a moja kolezanka ktora do nas przyszla byla w ciazy i tez sie zarazila ale na szczescie duzo go nie nosila na rekach bo lekarz jej powiedzia ze nie ma silnego stadium chorby a to mogloby uszkodzic uklad nerwowy dziecka . koty przenosza bardzo powazne choroby niebepieczne szczegolnie w pierwszych miesiacah ciazy wiec najlepiej ich unikac.