Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ewela1777

Mamusie powiedzcie czy taki plan zywienia rocznego dziecka jest dobry?

Polecane posty

Gość ja ci podpowiem
karmisz ja przed telewizorem???????????????????

Gość niektóre z was to
mój syn je w krzesełku. też czasami daję mu coś do ręki żeby się nie nudził. kanapki kroję na małe kosteczki i podaję po jednej. ładnie sobie radzi z gryzieniem :) miękkie owoce daje do reki i sam gryzie. obiady robię na gęsto- wtedy lepiej je. jak ja jem to też zazwyczaj do mnie przychodzi i podaję mu normalnie z widelca to co ja jem, albo gryza kanapki.

Ja jestem mama dopiero od kilku miesiecy i zaden ze mnie ekspert:-) ale przede wszystkim nie powinnas chyba ja zmuszac do jedzenia. Jedne dzieci maja wiekszy apetyt inne mniejszy. Nic na sile bo sie zrazi. Wedlug mnie powinnas ja sadzac przy stole w krzeselku. Telewizor powinien byc wylaczony. Spróbuj ja jakos zachecic, kup fajny talerzyk i kubeczek, nalóz sobie tez troche jedzenia zeby widziala ze ty jesz razem znia, chwal ja jezeli ladnie zje, wprowadzaj nowe smaki i kolory w jedzeniu, próbuj nowych potraw. Powoli zwiekszaj kawalki. Rozgniec widelcem ziemniaki, brokuly, marchewke... zrób z obiadku buzke na talerzyku. Ciasteczka nie sa zdrowe ale moze za grzeczne zachowanie przy stole daj jej jakiegos lakocia - biszkopta czy ciasteczko zboowe. Rób kolorowe kanapeczki. Spróbuj jajecznice. Nie bój sie eksperymentowac.

Gość o kurka wodna
Ja karmiłam w krzesełku , przy stole , często dawałam do rączki bo wtedy lepiej jadł (np gotowaną marchewkę czy kawałek ziemniaka) Zupki miksuj skoro nie lubi gryźć najwyżej dodaj ziemniaka w kostce albo makaron , dzieci lubią kluski :) Najlepiej niech sama je , połowa obiadu pewnie bedzie na niej albo na podłodzę ale być może będzie mieć z takiego jedzenia super frajdę

Gość niektóre z was to
z tymi kluskami to akurat u nas jest porażka :P dlatego robię obiady na gęsto :)

Gość o kurka wodna
Tylko musisz pauzę wykasować .. Niektóre z was .... mój za kluski dał by się pokroić :P

Ewela ---Nie gniewa się na mnie co za chwilę do Ciebie napiszę,bo nic do Ciebie nie mam.Na pewno jesteś świetną mamą i kobietą :)! Ale w dupsko dostaniesz :D:P Już Ciebie normalnie wyobraziłam w Super Niani gdzie nie raz matka jak głupia za przeproszeniem za dzieckiem latała z jedzeniem i 5 latkowi miksowała jedzenie :o Moja rada to taka : ZERO biegania za dzieckiem ! Będzie dziecko głodne to Tobie to zasygnalizuje..Jak ma jeść większe porcje jak przerwa między jednym a drugim posiłkiem zdecydowanie za krótka!? ZERO zmuszania! je pół kromki chleba to się ciesz.Widocznie takie ma zapotrzebowanie.Ty jesz do upadłego? -Nie,znasz swoje granice ;) ZERO TV,bujania i innych cudów! Takie rzeczy to przed lub po posiłku. ZERO papek,no chyba że w podstacji kaszki,kleiku czy owsianki.Ma zęby i musi sobie radzić.Inaczej będziesz maiła mega problem jak dziecko wieku 2 lat nie będzie umiało gryść i będzie się dusić.

Gość o kurka wodna
Głowa w chmurach ... Nie zgodzę się co do ostatniego punktu Twojej wypowiedzi . Oczywiście dziecko powinno jeść stałe pokarmy takie jak np kanapka , ziemniaczki , mięsko (bez miksowani) ale nie widzę nic złego w miksowaniu zupek ( z coraz to większymi kawałkami) Po pierwsze dziecko stopniowo się przyzwyczai do gryzienia a po drugie taką zupkę dużo łatwiej się trawi , a roczne dziecko jeszcze nie zawsze dobrze sobie z tym radzi .

Głowa w chmurach u nas też musiałam małemu miksować jedzenie jak miał 12 miesiecy bo nie mógł pogryść, nawet nie próbował, każdy pokarm stały lądował na ziemi. Miał strasznie napuchnięte dziąsła, podrażnione, szły czwórki i tylko płyny przyjmował. W ciągu 2 miesiecy wyszły czwórki i nie to dziecko ;) gryzie mięsko, paluszki, czekoladę, kanapki, 2 miesiace wystarczyły i nauczył się jeść wszystko. Poza tym punktem masz całkowitą rację ;)

Kobitki ;) Ja zrozumiałam że "ewela" miksuje jedzenie :) (nie miałam na myśli zupy -Ja też jem zupę-krem:D:P) .Jeśli zrozumiałam inaczej lub przejęzyczyłam wypowiedź "ewelki" to przepraszam bo nie chciałam źle :)

Dokladnie za male przerwy w karmieniach 1,5-2 godzin? jak ma Ci zjesc wieksze ilosci jak co chwile za nia latasz..Odczekaj 4 godziny od jednego do drugiego karmienia nie boj sie slyszalas o czyms takim ze dziecko nieda sie samo zaglodzic i jak zglodnieje to da znac? Moj synek czasami przesypia pory jedzenia i co mam go budzic zeby zjadl obudzi sie i zje nigdy nie wmuszam...jak zaczynal jesc kanapki tez zaczal od polowki i widocznie tyle mu wystarczylo potem sam chcial wiecej.. jesli chodzi o miksowanie to staraj sie co jakis czas zwiekszac te kawalki jest taki maly makaron gwiazdki zobacz moze akurat ...albo nie miksuj a ugniataj widelcem Co do osoby ktora o kanapkach napisala tak kanapki z maslem do tego albo chuda wedlina,albo twarozek, albo pomidor ogorek itp itd jest duzo mozliwosci.. A co do mleka moj modyfikowanego w ogole nie chce nawet kaszek z modyf nie ruszy zacisnie usta i tyle rozmawialm z pediatra kazal sprobowac dac manne na krowim troche lepiej ale tez niechetnie je jedyne co chetnie je co zastepuje mleko jest sinlac...po prostu nie zmuszam do niczego nabial jest w jogurtach serach twarogach w roznych postaciac a nie tylko modyfikowane

Wiecie co? posluchalam was przytrzymalam ja i dalam jej kolacje i zjadla wszystko!!:D i ani razu nie zakrecila glowa ze nie chce:) i zjadla az 180ml kaszki:) DZIEKI DZIEWUSZKI:*

no widzisz ty po prostu niedalas jej zglodniec jej wystarczy 5 posilkow dziennie w tym 3 tresciwe dwa lzejsze

Gość mama Mayi
Witam serdecznie, jestem mama 13 miesiecznej Mayi. Maya wazy 10.300 i ma 81 cm. Jej jadlospis wyglada nastepujaco: okolo 6 rano budzi sie na mleko, wypija 150-180 ml, i kladzie sie dalej spac. Wstaje okoko 8-8.30. okolo 9 je sniadanie przewaznie jest to owsianka lub museli dla dzieci. Po sniadaniu jest czas na zabawe i spacer. Pomiedzy 12 a 12.30 je zupe z duza iloscia roznych warzyw i idzie na swoja drzemke. Po drzemce zwylke ma jakas przekaske w postaci owocow, czasami biszkopt bezcukrowy, lub specjalny ser zolty dla malych smykow . okolo 17 zjada obiad (drugie danie) i deserek w postaci jogurtu. O 19 pora na kapiel i okolo 19.30 pije 180 ml mleka i zasypia. Oczywiscie w ciagu dnia pije duzo wody, bo tylko wode daje jej do picia. Pozdrawiam Magda

Gość mama x 2
mamusie, a co to za oburzenie - dziecko je o 4 czy idzie spać o 21?? no to normalne... moja córcia chodzi spać o 23 ale za to wstaje ok. 10 - 11. i tak było od poczatku... po prostu jej tak pasuje. ja nie pracuje typowo, więc z rana mam czas na wszystko... mnie mama też kładła spać późno i żyje :) co do jedzenia moja córcia póki co potrzebuje zjeść o 5 więc jej daje, powoli się sama odzwyczai jak i starsza :) co do jedzenia... je rano (różnie 5 - 7) i wieczorem 22-24: różnie: mleko, kaszka manna, kleik, etc... 250ml, śniadanko je zależy jak wstanie m. 10 a 12: zazwyczaj kanapki dwie, bądź chałka jakaś, parówka dla dzieci z pieczywkiem, potem je przekąskę ok. 14. danio z płatkami, monte, jakiś serek, bułkę słodką, owoc, warzywko, różnie... ok. 16.30 obiad najlepiej pasuje jej z naszego talerza, wiec je wszystko, ale czasem dam jej jakiś słoik, czy obiad typowo dla niej, gotuje jej codzien ale ostatnio kurcze marudzi i woli jeść nasze, potem ok. 18 różnie je: owoc, kisiel, jakieś biszkopty, warzywko potem 20.30 kolacja też zalezy co jadła na śniadanie, albo kanapki, albo jajka, rożnie, no i ostatnie mleko przed samym snem (pisałam o nim już wcześniej) ma 13.5 miesiąca a wazy 10,5 kg - normalna waga wzrost ok. 80cm :) pozdrawiam i mamusie trochę spokojniej :) jak to mówią, jak 1 dziecko połknie 5zł to lekarz, operacja, jak 2 dziecko połknie - spokojnie wyjdzie w kupie, a jak 3 dziecko to odlicza się od kieszonkowego ... więcej luzu... tak jak my mamy czasem więcej zjeść czasem mniej, czasem wcześniej zaśniemy czasem później, tak i nasze dzieci tak mają więcej własnej intuicji i obserwacji dziecka

Gość gość
NIe jest dobry! wystarcza 4-5 posilkow dziennie; Jedzenie przy stole, bez bajek w tv. Rano kasza na mleku: 150-180 ml za 3 godziny 2 sniadanie np kromka chleba z maslem, owoc za 3-4 godziny obiad: zupa, albo drugie/ obowiazkowow warzywa po 3-4 godzinach podwieczorek najmepij owoc, albo jogurt naturalny kasza na mleku na kolacje pozwol jej zglodniec!