Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ewela1777

Mamusie powiedzcie czy taki plan zywienia rocznego dziecka jest dobry?

Polecane posty

4.30 : 100ml mleka z kleikiem 9:30: 100ml mleka z kleikiem 11:00 serek danio 13:00 obiadek ( zupka z miesem, lub drugie danie) 14:30 owoce 16:00 mleko z kleikiem 100ml 18;00 kanapka 21:00 kaszka 150ml Wydaje mi sie ze za malo je:( wazy 10kg. Lekarka powiedziala ze ma niedowage, lecz corka wiecej jesc nie chce :(

Gość mama juleczki :-D
ma rok , wazy 10kg i ma niedowage?? co za lekarz to swierdzil moja ma 1,5 roku wazy 11,5kg i jest ubita,okrąglutka weic jak 10kg dla roczniaka moze byc niedowaga a bratanicy corka tez ma 1,5 roku i wazy 10kg i lekarz o neidowadze nie jej nie mowil

Gość ja ci podpowiem
a ile corka ma wzrostu?? 10 kg to dobra waga dla roczniaka.

Gość wojciechmalinowki9433
o kurcze ale jadlospis i jaki plan posilkow !!! - jestes pedantką???

Gość niektóre z was to
mój syn ma 14 mies. i waży 10,3 kilo. nie ma żadnej niedowagi :O

ja z uwazam ze 10 kg to duzo jak na roczne dziecko moja naprawde wyglada na taka jakby kuleczke a wazy tylko 1,5kg wiecej a jest przeicez poł roku starsza

NO CHYBA ZE EJST WYJĄTKOW DUZA-WYSOKA ILE MA CM??

Gość niektóre z was to
poza tym, rocznemu dziecku wystarczy 5 posiłków w ciągu dnia :) oczywiście w praktyce może to wyglądać trochę inaczej :) mój je 5 posiłków. tyle, że nie karmię go już w nocy.

8 posiłków? moja skończyła roczek i je tylko 5, wiesz wydaje mi się że wcale mało nie je...

8 posilkow dla roczniaka?????????? o matko.. 10 kg niedowaga? lepiej zmien lekarza.. Moj synek ma 14 miesiecy wazy 10 kg a wyglada okraglutko ma 84 cm :/ i ma odpowiednia wage.. a je tak 7.00 sniadanie dwie kanapki 11.00 obiad pierwsze dani 15.00 drugie danie 18.00 owoce 20.00 kolacja kaszka manna na krowim mleku lub sinlac w ogole o 4.30 dajesz jeszcze jesc ? to jest noc jeszcze raczej niepowinna juz jesc o tej godzinie..

10 kg dla dziewczynki to waga w "normie"! Ja bym zmieniła trochę jadłospis. Do obiadu pustka - 2 razy mleko z kleikiem i serek danio.Szok :) Nie lepiej dać coś konkretnego ???? Bułeczka lub chlebek z serkiem,twarożkiem,wędliną,jajko i do tego trochę mleka. I po obiedzie znów mleko z kleikiem i na dokładkę kaszka. ZA DUŻO TEGO :)!

Gość KANAPKI Dla dziecka
??? pewnie jeszcze z masłem czy szynką tak? a gdzie zasady niełączenia produktów?! chociaz ten chleb jest razowy? serek danio?! a czytałas kobieto jego skład? zupka z mięskiem? a wiesz z czego jest to mięso? chyba ze masz dostep to kurczaka ze wsi... pozal sie boze, co to za dzieci wyrosną:O

autorko a kto Ci powiedział, że mało mleka je?? moja córka w ogóle nie chce pić mleka, czasem może wypije 120ml ale sporadycznie i dobrze się rozwija a to co pisze na opakowaniu mleka możesz włożyć między bajki...

wogole ona jest niejadek:( obiadu malo zje wiekszosc wyplowa. kaszke tez. musze ja czyms zajac zeby zjadla. Bo na jedzeniu wogole skupic sie nie moze/

skoro ci się wydaje że za mało je to policz ile ma kalorii jej jedzenie( tabele kaloryczne łatwo znajdziesz w google). przy tej wadze powinna zjeść 800-900 kalorii na dobę , maksymalnie 1000, ale to zależy od aktywności fizycznej też

i jeśli dajesz jakieś słodycze, czy słodkie napoje, to lepiej zrezygnować, bądź ograniczyć bo źle wpływają na apetyt

Gość o kurka wodna
Ewela , a jak ona mam mieć apetyt skoro cały czas coś je . Nie ma czasu zgłodnieć 8 posiłków to trochę za dużo Wystarczy jej pięć , na pewno lepiej to wpłynie na jej apetyt . Imili fajny jadłospis podała..

Gość o kurka wodna
Na niejadka najlepszy sposób ... Dać dziecku zgłodniej , czasem nawet i dwa dni :P

Gość o kurka wodna
Ewela , nie przesadzaj . Są mamy które upychają swoje dzieci na siłę , za mamusię , przy bajeczkach , a to nie o to chodzi ... dziecko musi czuć głód i głód kojarzyć z potrzebą jedzenia . Daj dziecku zasmakować w jedzeniu , poczuć radość płynącą z pysznych zup czy owoców . Niech to nie będzie trauma dla niej ani dla Ciebie.. Są dzieci które mają tak złe skojarzenia z jedzeniem że potrzebują nawet dwóch dni żeby zacząć jeść same od siebie . Najlepsza byłą moja lekarka , kiedy mój syn gorączkował i prawie nic nie jadł przez trzy dni . Pyta co je ?? Ja jej że czasami chrupka kukurydzianego przekąsi . Ona na to: to nic mu nie będzie , ważne żeby dużo pił ...

ewela- koniecznie zrób dziecku większe przerwy, dwie godziny, czy 1,5 to ma noworodek a nie roczniak

Gość niektóre z was to
ja podaję dziecku posiłki średnio co 3 godziny. mleko modyfikowane pije 2 razy na dobę. do tego obiad, kanapki (tak, kanapki z masłem, szynką, serem, pasta jajeczną itp.) jogurty- nie danio bo jest za słodki i syn nie przepada, manna lub owsianka na mleku krowim z owocami lub bez, owoce. oczywiście są też przekąski- chrupki kukurydziane, kisiel, ciasteczka zbożowe itp.

ale naprawde robilabym jej te wszystkie wymyslnosci ale ona ucieka mi po calym pokoju jak zobaczy jedzenie. dlatego czesto ja karmie bo naprawde malo zjada. jednej kromki chleba nigdy zjesc nie moze tylko pol.

Gość ja ci podpowiem
nie chche jesc obiadu bo sie najada rano. Dziecko w tym wieku powinno miec nawe 4 godzinne przerwy pomiedzy posilkami. Powinnas wyeliminowac karminie nocne. Rano , po obudzeniu podac mleko ( bez kleiku). Kromke chlrba z maslem i wedlina, jajecznice, ew biszkopcik lub kromke chalki czy drozdzowego ciasta. Po takim sniadaniu powinno dotrwac do 12. Wtedy podasz mu obiad: warzywa z miesem w postaci zupki lub w kawalkach.PO obiadku jesli jest glodne to podaj kawalk owowca lub deserek. ok 16 podaj podwieczorek -moze byc kasza na mleku, budyn, owoce itp. Nie za duzo, zeby mail czas zglodniec do kolacji. Na kolacje mozesz podac kanapke lub jajko, warzywa ew jakas lekka zupke, makaron z warzywami itp. na cieplo lub na zimno. Jesli maluch jest glodny przed spanie podaj mleko. Gdy wydluzycsz przerwy meidzy posilkami, dziekco bedize mialo czas zglodniec i z apetytem zje swoja porcje.

Gość o kurka wodna
a pół to nie wystarczy ??? Masakra , może nie jest głodna to ucieka . Mój syn czasem na kolację zje pół kromki czasem wcale a czasem potrafi zjeść trzy . Daj jej zgłodnieć . Zdowe dziecko z dostępem do jedzenia nigdy nie umrze z głodu ;) Przestań się tym tak bardzo przejmować . Na moje oko z tego jadłospisu wynika że je dużo , chyba nawet więcej niż mój syn w tym wieku , a ja nigdy na jego apetyt nie narzekałam .

Gość o kurka wodna
a tak jeszcze mi się przypomniało że raz zmusiłam go do jedzenia , bo bardzo mi zależało żeby przed wyjście zjadł to przez trzy dni robił mi afery przy jedzeniu . On wie że jak nie chce to jeść nie musi , zje jak zgłodnieje , czasami wystarczy że widzi że ja coś jem , to nawet jak nie jest głodny przychodzi mi potowarzyszyć :D

Ewela, Jak dla mnie waga 10 kilo jest ok wiec tym sie nie przejmuj. Tak jak mówia dziewczyny - zdecydowanie za duzo posilków. Pierwszy powinna dostawac miedzy 8-9 a ostatni nie pózniej niz 20. Ja bym zmodyfikowala to w ten sposób: 7:00 - 120-150ml mleka z kleikiem (powinno byc ok 200mil ale jaezeli nie chce wiecej to jej nie zmuszaj) 10:00 - jogurt albo kanapka 14:00 - obiadek ( zupka z miesem, lub drugie danie) 17:00 - deserek, owoce 19:00-20:00 - kasza 150mil (powinno byc 200)

dziekuje za rady napewno skorzystam. ale jak ja karmic??? zawsze wsadzam ja do hustawki przed telewizorem i jej bajki wlaczam i wtedy ja karmie. Jak czuje jakies kawalki jedzenia to od razu wyplowa. Woli papki:/ ale ile to mozna tak ubija wszystko na pape! ma 7 zabkow juz wiec powinna poradzic sobie z kawalkami jedzenia. Macie jakies pomysly jak sie zabrac do tego wszyskiego? Jak wy karmicie swoje dzieci? w biegu? krzeselku? na kolanach? ogladaja cos ? Napiszcie