Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zatroskana:( :(

Mój mąż codziennie "piwkuje"

Polecane posty

Gość a jak można??
Mój jeszcze próbował wpedzić mnie w poczucie winy,odmawiajac alkoholu na imprezach słowami "nie pije, żona mi nie pozwala". wszyscy patrzyli sie na mnie jak na potwora...i śmiali za plecami,a mąż oczywiście byl i jest ideałem, bo skoro tak słucha żony..i udowadniał że potrafi odmówić-i co z tego? nadrabiał pare dni póżniej,z kolegami.albo sam...miarka sie przebrała,gdy zostalismy w nocy za miastem, z gorączkujacym dzieckiem, a on kończył kolejne piwo i twierdził ze nic mu nie będzie. samochód wcześniej pozyczył koledze...który nie odbierał telefonu.była 3 w nocy..strach o dziecko-niewyobrażalny. wstret do męża-odczuwany do dziś. brak zaufania-na zawsze...

Boziam podobnie jak ja wierzy że nie można kogoś z góry przekreślać" no zagubiona jak Małgosia w lesie :) dziecko nikt nikogo nie skreśla ale rozumiem że topik powstał w celu wygadania sie i wyżalenie nie z powodu znalezienia rozwiązania ? zreszta pytałem po co założyłaś ten temat to nie dostałem odp :)

Temat powstał w celu znalezienia rozwiązania,które uratuje mój związek a nie go zniszczy i proszę cie nie nazywaj mnie dzieckiem, bo już dawno nim nie jestem.

Gość a jak można??
zatroskana, sprobuj namowić męża na wizyte u psychiatry,lub w poradni AA. jezeli cie kocha-nie powinien odmówić. ja żałuję,że zrobiłam to tak póżno-nie mogę byc z kimś,kto mnie tak zawiódł,dla nas jest juz za póżno,ale Ty możesz miec szansę,jeżeli mąż zechce Wam ją dać.

a jak można- czyli tak w sumie widzę że jestem w dość podobnej sytuacji... A ty tej poruszanej tu terapii wstrząsowej próbowałaś? Bo albo przeoczyłam albo nie napisałaś.

Gość a jak można??
oczywiscie-był u psychiatry,na spotkanie AA już nie chciał iść-bo boi się ze go ktoś znajomy tam zobaczy.z domu nie chce się wyprowadzić, nie po to brał ślub żeby sie rozwodzić. ale on już widzi problem,tylko nie chce nic zmieniać,obiecuje i na tym się kończy. 8 lat to za długo żeby liczyć na cud-u Ciebie daleka droga do tego,ale jak teraz nie zaczniesz walczyć o to,by Twój maż nazwał problem po imieniu-będziesz miała co najmniej to co ja-kulturalnego alkoholika,który ręki nie podnosi, ale rani słowami i czynem.

Temat powstał w celu znalezienia rozwiązania,które uratuje mój związek a nie go zniszczy " no to obstawiam 2 rozwiazania : albo jesteś tak tępa że nie umiesz wyciagać wniosków z czytanego tekstu i po paru godzinach pytasz znowu co zrobić ? albo udajesz tępaka i sie swietnie bawisz tym tematem :D

Ale chodzi mi o to czy zostawiłaś go na jakiś czas żeby się opamiętał?

Regres ja znam mechanizm pijaka" loriś ja tez doskonale znam ten mechanizm mój kumpel pracuje w poradni AA

Regres uznam ze twoich wypowiedzi nie ma. I tak tu nic nie wnoszą.

Ale chodzi mi o to czy zostawiłaś go na jakiś czas żeby się opamiętał?" a pisałaś że nie jesteś juz dzieckiem ? :D

"męzczyźni inaczej niż kobiety reagują na alkohol kobiety szybciej i bardziej sie upijają taką samą dawka alko" Nigdy nie widziałeś mnie w akcji:))) Niejednego twardziela posłałam pod stół. Mój rekord, który ciężko odchorowałam, to wielki, miśkowaty posterunkowy z małego miasteczka na Suwalszczyźnie. Autora pojęczy, pojęczy i gówno zrobi. Misia trzeba bronić, jest zupełnie normalny i tylko popija piwa jak herbatę:)

Nigdy nie widziałeś mnie w akcji" grhhhhhhh nie no nie mówię że wszystkie zgadzam sie z tobą że występuja tez i twardzielki w tym sporcie :P zreszta mam tez kumpelę gdzie po 0,7 w dwójkę ona sie przeciągła i spytała to gdzie teraz na browar idziemy? :P

Gość Dolnoślązaczka....
zatroskana nie obraź się, ale uważam, że Regres ma sporo racji. Musi do Ciebie dotrzeć, że twój mąż ma problem z alkoholizmem i Ty również jesteś w tą jego chorobę wciągnięta, mimo woli :-( Spytaj się męża, czy mógłby zrobić Ci prezent i nie pić chociaż 3 dni. Ciekawe, co powie?

jesli masz ok 33 lat wzrostu ok 175 i masz czarne długie włosy i masz na imię Asia to mogłem wtedy pić z tobą :P

Nie zgadza się kolor włosów i imię:) Ale zrobiłam coś niebywale podobnego, z kolegą, który miał na imię Marcin.

zatroskana nie obraź się, ale uważam, że Regres ma sporo racji" dolnoślązaczka tutaj mechanizm jest prosty:) niewygodne odpowiedzi i odpowiedzi które nie sa po myśli autorki automatycznie uznawane są beznadziejne, szydercze i nie wnoszące nic do tematu :)

Gość a jak można??
Tak. i na jakiś czas się opamiętał-na taki, że mamy teraz dziecko,i każda moja decyzja musi być przemyślana w taki sposób,żeby to dziecko jak najmniej odczuło zmiany.dlatego pomyśl o tym odpowiednio wczesniej. Ty go znasz najlepiej-i wiesz czy da radę się zmnienic. ja bylam sceptycznie nastawiona do powrotu-ale też go kochałam. i kocham nadal-ale juz inaczej,bo kocham też synka i siebie. i muszę myslec o przyszłości-a ta nie wydaje się byc rózowa,jeżeli zostaniemy razem. dlatego lepiej sie rozstać teraz,póki mały tego tak bardzo nie odczuje,mąż w dzień jest trzeżwy,także kontakty będzie miał z synem dobre. i mówię o tym ze spokojem-bo rozumiem alkoholików. jestem z zawodu profilaktykiem społecznym, ale to,że ich rozumiem,to nie znaczy że muszę z nim życ,jezeli on wybiera alkohol a nie rodzinę. bo będzie gorzej i gorzej. to wiem na pewno.jeden chce sie leczyć,drugi nie,ale każdy wcześniej musi dotknąć dna.nie chcę aby nasze dziecko na to patzryło,bo może mi tego nie wybaczyć w przyszłości.

Z zawodu jestem psycholgiem i cały czas pracuję w zawodzie także z niejedny takim przypadkem miałam doczynienia dlatego tak pisze....ale juz nie będę...powodzenia autorko, miej swój rozum

ten topic juz przestaje miec sens." loriś jak tak możesz mówić :P topik ma sens dopóki chociaż jedna osoba bedzie pisała że z ten facet nie jest alkoholikiem a 4 piwa dziennie to norma ... jesli i ta osoba zniknie to wtedy faktycznie topik nie bedzie miał najmniejszego sensu :) a tak poważnie to stracił on sens już po tym jak autorka nogami i rękoma zaczeła bronić swojego Misia że te 4 browce to nic złego w sumie pozniej to juz tylko odbijanie piłeczki w stylu jest alkoholikiem , nie jest alkoholikiem, jest alkoholikiem.....

Nie będę opowiadać, czego doświadczam (-czyłam) od kilku lat. też zaczęło się niewinnie... Koledzy, wypad do knajpy, parę piwek. Dalszy etap - parę piwek codzienne, znikanie do wieczora (bo ciężko pracuje), późne powroty pod wpływem, awantury, agresja, wreszcie hazard. A dziś? Mam depresję (leczę się), dzieci go nienawidzą, chodzę na terapię dla współuzależnionych, moja dalsza praca zawodowa wisi na włosku (bo jestem na zwolnieniu lekarskim)... A dlaczego? Bo kochałam, bo wspierałam, chciałam pomóc, być przy nim w trudnych chwilach, bo wierzyłam że będzie lepiej. I co Ty na to zatroskana?

(zaczerniłam się) :) zatroskana,może jezeli tak bardzo chcesz pomóc mężowi-to Ty spróbuj pójśc najpierw do poradni. tam dostaniesz kilka cennych wskazówek,ulotki,które mozesz pokazać,lub zostawic w pokoju niby przypadkiem..jeśli chcesz-bo to że TY chcesz to za mało,niestety..

Jak już napisałam dziś postawię ów warunek. Przynajmniej będę wiedziała na czym stoję. W każdym razie dziękuję za wypowiedzi.

lorika - bardzo dobrze Cię rozumiem, ja też byłam w takim związku, po 3 latach toksyczności uciekłam za granicę, kiedy wróciłam poznałam cudownego faceta, z którym jestem do dzisiaj, ale piętno tamtego związku ciągle ciąży nade mną do tego stopnia,że zaczęłam terapię i powoli wychodzę na prostą przy pomocy obecnego partnera:) ale wiem,że jeszcze długa droga przede mną. Do autorki- weź sobie do serca wypowiedzi osób, które mają w tym względzie doświadczenie, bo chcą Ci oszczędzić tego co same przeżyły!

Jestem właśnie po rozmowie z mężem. Oczywiście pił piwo, więc zadałam mu pytanie ile czasu jest w stanie wytrzymac bez piwa. Odpowiedział że znów mi o coś chodzi. Ponowiłam pytanie to powiedział że DŁUGO. Zapytałam ponownie ILE Powiedział że nie wie, Powiedziałam żeby miesiąc nie pił zupełnie nic, srwierdził (lekko wkurzony) że jak chcę to może i 2 miesiące nie pić... I już teraz całkiem nie wiem czy się tylko czepiam bezpodstawnie czy nie

Taaa... ciekawe czy wytrzyma - wtedy dopiero sie dowiesz czy sie czepiasz czy nie ...

Moim zdaniem codziennie piwo czy dwa to nie alkoholizm. Może po prostu lubi piwo. Ja w liceum piłem codziennie na przerwie mocne piwo i nic mi nie było, a teraz nie piję w ogóle :) Jeśli to nie przekłada się na jego zachowanie i po prostu pije bo lubi to nie ma w tym nic złego. Chyba że śmierdzi piwem i Ci to przeszkadza, albo mu ponton rośnie :) Jeśli się nie upija, nie zmienia charakteru i zachowania to pewnie po prostu lubi piwo. Nie wiem ile masz lat, ale ja np. zamiast piwa wolał bym kochać się z ukochaną ... ehhh... Ludzie mają wszystko, a nawet nie wiedzą jak z tego korzystać... :(