Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość troche sie martwiaca mama

Moj syn ma prawie 13 mc i nie probuje zbytnio chodzic.

Polecane posty

Gość troche sie martwiaca mama

Obchodzi tylko w lozeczku, czasem stanie przy stoliku i to wszystko. Podtrzymywane pod paszki patrzy, by jak najszybciej latac na czworaka. Nawet nozkami nie umie za dobrze przebierac. Wiem, ze dzieci roznie sie rozwijaja, ale kiedy powinnam sie zaczac sie martwic? Dodam, ze nie chce ani "kosi-kosi robic", ani "papapa" i nie uzywam chodzika- moze to byl blad?

Gość im dłużej będzie raczkował
tym lepiej dla jego rozwoju!

nie mierz wszystkich dzieci jedną miarą. mój brat zaczął chodzić jak miał 10 m-cy:D ja miałam 15 hah :D daj mu czas, a chodzik odstaw.

Gość im dłużej będzie raczkował
dodam, że ja cały czas poruszam się na czworaka PS: mam 30 lat :classic_cool:

Gość ghvffvfnm
chodziki sa szkodliwe, można kupić pchacza, żeby mały się trzymał i próbował chodzić. Nie wolno tez podtrzymywać za paszki. Można złapać za bioderka ale nie paszki. Dziecko ma czas z chodzeniem do 18 miesiąca. Spokojnie, skoro raczkuje to jest ok, nauczy się.

Gość tęczówkowa
Tak jak już to sama napisałaś, każde dziecko rozwija się inaczej. Kiedy dużo mówimy do naszego maleństwa, nie ma się o co martwić. Ja sama zaczęłam późno chodzić. Miałam przekroczony rok i to dobrze przekroczony, a syn mojej sąsiadki ledwie ukończył osiem miesięcy i zaczął stawiać samodzielnie pierwsze kroki. Pozdrawiam!

Gość mamamartnki1
Nie martw się moja córcia zaczęła chodzić jak miała 17 msc i wszystko jest ok. Teraz ma trzy lata i nie mogę za nią nadąrzyć :)

ciesz sie że nie musisz jeszcze za nim biegać i nie wymyslaj sztucznych problemów. Dziecko ma zaczac chodzić do 18 miesiąca, w czym masz problem? Mój zaczął jak miał 15 m-cy, teraz ma 4 lata i dogonić go czasem nie mogę:) za to mówił baaaardzo szybko. ps chodzik to najgorsze co możesz zrobić!!! nie wolno pionizować dziecka gdy samo nie potrafi.