Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mam pytanie, drogie panie

Dlaczego ludzie nazywaja dzieci wieśniacko?

Polecane posty

te wszystkie Vanessy, Sressy, Dżesiki itp to stad sie biora ze mamusie maja kompleksy i sa niedowartosciowane... powaga gdzies żem to wyczytała :classic_cool:

Gość svsycgtr
hehe siostry kolezanka nazwala corke MELIKE..................kur.wa to jest dopiero beznazieja

Sąsiadka nazwała swoje córeczki Bianka i Diana... A sąsiedzi z drugiej strony wykazali się poczuciem humoru i ich córka nazywa się Dorota Krotek... Niby nic, ale jak się to zdrobni to wychodzi Dorotka Krotka i ta ksywa ciągnie się za nią od przedszkola, a jest już na studiach.

Gość a u mnie na podworku
uslyszalam jak babcia wolala wnuka imieniem Alvaro !!! to dopiero masakra, matka sie na telenowele zapatrzyla czy jak :O

Gość Rudy77230235
A Zlatan Wam się podoba ? :P

a ty się zapatrzyłaś na "na dobre i na zle" czy "M jak miłość" nie znasz nie oceniaj.. może ma korzenie zagraniczne, a może to nie imie tylko pseudo, które powstało przypadkiem..

Gość Rudy77230235
Alvaro Don Pedro Czereśniak

Gość Rudy77230235
Xamier el Konopija

Gość teraz nie ma reguły
Znam Stasie,Jasie czy Marysie z patologicznych rodzin,ale też Klaudie itp z rodzin wykształconych na poziomie z dziada i pradziada ;) Patologia zmienia uwielbienie do imion ze względu na ogólnie panujace stereotypy:P

Gość big sister22
Rudy, Zlatan nawet fajne, ale z serbskim/chorwackim/bosniackim lub innym ex-YU nazwiskiem! Ja jestem Serbka zamieszkala w PL, wiec z moim nazwiskiem taki Zlatko by oblecial. Z kolei moj znajomy Zlatan wstydzi sie swojego imiena i kaze na siebie mowic ksywka pochodzaca od nazwiska (nie wiem czemu). My tez mamy duzo obciacherskich imion, takich jak np. Momczilo. Tak ogolnie to zwykle te o korzeniach praslowianskich brzmia troche smiesznie (dla cudzoziemcow), ale u nas mnostwo imion jest greckich, jak np. Sava, Spiridon czy Mitrofan, wiec to uchodzi za bardziej "klasyczne", z kolei Zdravko czy Zeljko to juz taki troche smiech, no ale ludzie tak sie nazwaja. Polakom zwykle bardziej podobaja sie muzulmanskie imiona z mojego rejonu swiata, takie jak Hamid, Agip, czy popularna wszedzie Jasmina. Lubie sobie pogadac o imionach, ale nie lubie nikogo zniewazac. Ja mam taka zasade, ze imie powinno pasowac do nazwiska, ale nawet jesli nie pasuje, to o NICZYM nie przesadza. Ani o dlaszym zyciu, ani o charakterze , ani o spolecznej recepcji danego czlowieka. Lubie tez gadac o imionach, bo jestem pasjonatem-filologiem (ale nie, nikomu nie wytykam ani nie poprawiam ortow, bo to nie moja sprawa ani praca, jak beda potrzebowac to se naucza, nie wszyscy musza). Dziwi mnie czasem czemu ludzie teraz w Polsce nazywaja dzieci SKROTAMI od imion rosyjskich, czyli Nadia , Lena? Nadia to Nadziezda, Lena to Helena, a wspomniana przez kogos Katia to Jekatierina. To tak, jakby Rosjanin nazwal dziecko Dasza zamiast Daria i tak wpisal w metryce. Jesli jednak mowie, ze mnie to troche dziwi, to nie znaczy, ze potepiam, w koncu motywem na pewn jest tu bardziej miedzynarodowe brzmienie i krotsza forma.

Gość dla mnie proste
bo jestescie wiesniakami,glupie poloczki-to i tak wiesniacko nazywacie swoje dzieci.

Gość Rudy77230235
Ach to międzynarodowe brzmienie...

Gość Dziwne imiona z jakimi się
spotkalam to: Astrella, Jurand, Mieszko, Tajfun (mama miała 14 lat jak go urodziła), Erika, Luiza

Gość Ciekawa jestem co powiecie
na imiona: Robert, Adam, Piotr Dominika, Justyna, Karolina

Gość maly_geniusz_
http://allegro.pl/alfabet-litery-literki-naklejki-polskie-litery-i1272108722.html Pomoce naukowe do stymulacji dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym Mam do zaoferowania zestaw edukacyjny składający się z 32 liter o wysokości 10,5 cm., w pięciu żywych kolorach: czerwony wpływa stymulująco i energetycznie, niebieski działa kojąco i wyciszająco pomarańczowy pobudza, motywuje do działania, zielony działa uspakajająco, odstresowująco żółty ma działanie antydepresyjne, stymuluje na układ nerwowy, rozwesela. Produkty naszej firmy wspomagają wszechstronny rozwój dziecka, przygotowując do poznania i pojmowania wiedzy. Sprawią, że Wasze pociechy szybciej i pełniej rozwiną się poprzez zabawę. Litery wykonane są z najwyższej jakości miękkiej samoprzylepnej folii. W zestawie znajdują się polskie litery!!!!!!! Do sprzedania posiadam również cyferki oraz zestawy o wysokości 19,5 pytania na maila maly.geniusz@wp.pl http://allegro.pl/cyferki-naklejki-zestaw-edukacyjny-i1272108956.html

Gość Tobiasz, Gracjan, fabian
okropne imiona

Gość Gracjan to jak
dla homo

Gość a co jest złego w imieniu
Klaudia ?? Ja mam córeczkę imieniem Blanka, jak bede miala druga to będzie Milena lub Laura, a jeśli bedziemy miec kiedys syna to bedzie Leon albo Roch ;)

Gość aronn
Co macie do Arona? Ja tak chce nazwać swojego syna, to w koncu piekne hebrajskie imie, jak wiele używanych w polsce i bedzie pasowac do mojego nazwiska- niemieckiego.

Gość back to work
gracjan to ten cweluszyn w zoltych spodenkach co spiewa o gownie...

Gość agdg
dokladnie@

Gość agdgdgaj
dokladnie!

Gość ssssssssssssssssfsssssssssssss
ludzie nazywaja dzieci "wieśniacko" bo pochodzą z nizin społecznych - wydaje im się, że dając dziecku wymyślne imię wypromują je w pewien sposób

Gość Julia lat 24
Kiedy chodziłam do podstawówki, na 400 dzieciaków były tylko dwie Julie - ja i inna dziewczynka. A teraz, kuurfa, mam ochotę chodzić po ulicach z kałachem Mamusiom naprawdę brakuje inwencji w doborze imion :O

Gość A moja too
A moja córeczka ma na imię Nina -zaznaczam że nie pochodzę z nizin społecznych ,ani ze wsi :) , imię to odziedziczyła po kimś z rodziny i przynajmniej w przedszkolu , nie będzie 15 Nin!!!

Gość bo ktoś tu niedoinformowany
A ja Autorce tego topiku i wszystkim osobom, które użyły słowa "wieśniackie", polecam wizytę na prawdziwej polskiej wsi i niech te osoby zobaczą, ile w takich miejscach jest Marii, Zofii, Antonich, Janów, a ile Kevinów, Brajanów, Denisów czy Jessick

Gość leczcie sie ludzie
wiesniacko ? wy chyba wiosce nie byliscie !!!! osobiscie mam na imie diana i dobrze mi z tym ! jak komus nie pasuje to jego problem ! co sadzicie o moim imieniu?

Gość leczcie sie ludzie
co powiedzie o imieniu Lenka ? Gabriela ? Luiza, laura? kornelia? :* a dla chlopakow gabriel alexander : )))))))))))