Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dziewczyny pomóżcie

ekspozycja na gluten u dziecka ze skaza białkową

Polecane posty

Gość dziewczyny pomóżcie

bardzo liczę na opinie Mam doświadczonych w tej kwestii. problem mam taki jak w temacie. Moje dziecko ma 5,5 miesiąca i pediatra poleciła wprowadzać do diety gluten. zaznaczam że karmię piersią a synek ma w dodatku skazę białkową w związku z czym pozostaje mi jedynie podawanie mu kaszy manny. Zalecenia są takie iż na 100 ml posiłku podaje sie 2-3 g produktu glutenowego. I teraz proszę o pomoc jak Wy, mamy karmiace piersia podawałyście ta kaszke? czy w jakimś deserku, czy w swoim mleku - oczywiście po ugotowaniu jej uprzednio. Czy te 2-3 g na 100 ml posiłku oznacza ze dziecko musi zjesc te 100 ml czy tylko chodzi o zasade aby nie przekraczac dawki produktu glutenowego w 100 ml posilku - ja tak to rozumiem ale wole sie upewnic. Dodam iz dziecko jak do tej pory jest TYLKO na piersi.

Gość dziewczyny pomóżcie
podbijam

Ja dawałam do deserku, zresztą do tej pory daję. Zaczynałam od jednej łyżki, stopniowo coraz więcej. Moja też ma skazę, na szczęście nie jest uczulona na gluten.

Gość dziewczyny pomóżcie
falea - a gotowałas ta kasze w 100 ml wody i z tego jedna łyzeczke podawalas? czy jak? czy moge dodac do swojego mleka odciagnietego?

Gość dziewczyny pomóżcie

Wiesz co, ja robię na oko, tak żeby się dało zamieszać, później odcedzam na sitku i to daję do deserku. Np 1/4 szklanki wody i łyżeczka kaszki. A do mleka nie dawałam, tylko do deserku, a później do zup.

Gość kasiak788
przeciez mozesz tez podawac cos innego niz tylko kasze manne.mozesz te produkty co zawieraja gluten makaron kasze rozne.musisz urozmaicic jadlospis dziecka!Moj w 5 miesiacu to jadal juz wszystko.

Gość dziewczyny pomóżcie
falea - dziekuje ci bardzo za odpowiedz :) kasiak788 - wedlug mnie podanie dziecku ktore do tej pory bylo tylko na piersi nagle ugotowanego makaronu nie jest najlepszym pomyslem. z takimi rzeczami raczej jeszcze zaczekam

Nie ma sprawy :) Z glutenem to jest taka głupia sprawa, że nietolerancja nie objawia się od razu. Ale najlepiej wpisz sobie w google - nietolerancja glutenu i poczytaj, ja nie jestem ekspertem :)

ja dodawałam małą łyżeczkę do zupy, ale częściej do przecieru jabłkowego, a gotowałam na wodzie na gęsto, tak że nie trzymałam się tych 100ml

moja ma też oczywiście skazę na mleko, ma juz11 miesięcy teraz a gluten je i jest ok, w tej chwili to już :płatki owsiane, jęczmienne, chleb(bez dodatku mleka)