Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość stilla la

in vitro-jesteście za czy przeciw? proszę o argumenty

Polecane posty

Gość stilla la
no właśnie...ciężko znaleźć kompromis odnośnie refundacji bo ja rozumiem i tych za i tych przeciw, ale te całe dylematy moralne, etyczne...w ogóle tego nie kumam

Gość stilla la
czyżby dyskusja padła?;)

Gość no przestancie ....
JESTEM PRZECIW!!!! Instytucja dawcy - obcy facet wali konia za kilka marnych groszy, a wy potem to w siebie wlewacie aby byc"matka", za wselka cene... dawcy to obrzydiwosc!

Gość no przestancie ....
poki jest to maz ok ale obcy facet??? iwy tego procederu jescze bronicie???

Gość no przestancie ....
ktory normalny facet zgodzi sie aby jego zone zaplodnil ktos inny? chyba gej albo impotent ;/ to dziecko nigdy nie bedzie jego. Znam pzyadek ze maz potem odszedl od zony bo nie mogl zaakcetowac cudzego dziecka. A wczesnej sie na to zapldnienie zgodzil nie, to nieetyczne . to gorsze niz zdrada

Gość no przestancie ....
to c pisalam to INSEMINACJA ale polega to na tym amym- wykorzystuje sie obca sperme i sie nia zapladnia

Gość no przestancie ....
do kosciola nie chodze, wkurza mnie itp ale pod tym zwgledwm sie z nim zgadzam.

Gość wiosna za pół roku
czytam i czytam i oczom nie wierzę, że ktoś pisze o in vitro i zupełnie nie ma pojęcia na czym to polega!!!! błagam, żeby wypowiadać się na jakiś temat to poczytajcie najpierw sorki ale idąc metodą dedukcji tu niektórych osób to powinniśmy z prześcieradeł /tudzież innych miejsc:)/ zbierać plemniki , bo mogą być zarodki... pewna osoba nick na M.../nie pamiętam/ pisała, że nie zgodzi się na in vitro i pomyśli o adopcji - zastanawiam się czy wiesz jakie są procedury, na czym to polega, bo nie jest łatwo, więc najpierw dowiedz się, a potem lekkim słowem napisz : sobie adoptuję. JA WIEM! ciekawe ile masz lat, z wiekiem instynkt macierzyństwa narasta, ale może nie wszystkich to dotyka, może niektórzy lekkim słowem to traktują, bo dziecko mieć wypada, a nie pragnie się go ponad wszelkie bóle!!!!!!!!!!

Gość Duchu
Żeby tylko te in vitro nie skusiło katolików. Reszta może sobie używać do woli. Ludzie bez sumienia na pewno będą za... za zabijaniem dla własnego szczęścia.

Jestem przeciwnikiem: 1. In vitro spowoduje, że będą rozmnażać się ludzie, których natura niejako pozbawiła płodności. Innymi słowy niepłodność przejdzie dalej. 2. In vitro daje pole do popisu genetykom, którzy chcą udoskonalać ludzi (wielcy tego świata już to próbują). 3. In vitro spowoduje spadek liczby adopcji. 4. Jest 100 bardziej pilniejszych (albo i 1000) od in vitro. Polska bogata nie jest. 5. Dzieci z in vitro podobno (nie analizowałem dokładnie) są słabsze od dzieci od Pana Boga (tak słyszałem). 6. Konflikt z etyką - wielu ludzi uważa, że życie zaczyna się od zapłodnienia.

Gość wiosna za pół roku
duchu nie życzę sobie żeby ktoś mówił, że jestem za zabijaniem! dowiedz się jak działa in vitro porównaj co robi natura, a potem porozmawiamy

Zaraz się na mnie rzucicie, ale ... ja nie planuje własnych dzieci. Uważam, że moje cechy są złe i dziecko miałoby przez nie trudne życie. Wolę adoptować.

Gość Duchu
wiosna za pół roku Jeśli jesteś za in vitro to automatycznie jesteś za zabijaniem. To chyba dla Ciebie zrozumiałe. Porównywanie do natury jest tu nie na miejscu i nie jest to żadnym usprawiedliwieniem Twojego sumienia. Aha Ty go nie masz. Liczysz się tylko Ty, a reszte masz w 4 literach.

Gość wiosna za pół roku
Stalingrad ad.5 więc dowiedz się dokładnie, a potem pisz poza tym czym innym jest sprawa genetyki tu za mało wiem /choć wiem sporo/ by się wypowiadać kwestia sumienia...można dyskutować, jak najbardziej, jestem katoliczką, praktykującą, znam prywatnie wielu księży, znam wiele osób, które padają na twarz w kościele, ale znam też ich z innej strony nie wiem czy ktoś z was interesował się tematem "zaginionej ewangelii" Jezusa? no bo przecież katolik wierzący powinien interesowac się swoją wiarą... jeszcze jedna sprawa ktoś wcześniej napisał, że jest topik /nie czytałam wprawdzie/ dziewczyny, która usunęła ciążę i teraz szuka pocieszenia, i że to jest żałosne - nie zgadzam się, brak psychologów, do których można pójść i o tym porozmawiać zanim podejmie się decyzję, być może wiele dzieci udałoby się uratować, bo w chwili zwątpienia, kiedy kobieta nie widzi żadnej alternatywy popełnić może błąd dlaczego nie rozstrząsamy problemu ludzi, którzy się notorycznie znęcają nad swoimi rodzinami, terroryzują psychicznie i fizycznie, ale to nie jest problem i jedyna słuszna odpowiedź to przecież brałaś ślub kościelny i nic nie zwalnia cię z przysięgi, trzeba było myśleć wcześniej tylko wielu spraw nie da się przewidzieć wcześniej

ja jestem jak najbardziej za gdyz osoby ktore chca miec dzieci i ich bardzo pragna a te dziewuchy ktore nie chca to maja, taka jest wlasnie sprawiedliwosc na tym swiecie

Gość Duchu
wszyscy za in vitro spłoniecie w czeluściach piekielnych, tak ostatnio mówił ksiądz na mszy, a dodatkowo waszych dzieci nie ochrzci i macie za swoje , ha, już drżycie? Ja od siebie natomiast każde dziecko z in vitro naznaczylbym - liczbą Szatana 666.

Gość wiosna za pół roku
duchu w jakim wieku jesteś i czy masz tego typu problem, a może masz dzieci, skoro oskarżasz mnie o morderstwo to jest bardzo poważna sprawa, więc pytam czy wiesz na czym polega ta procedura z autopsji? stalingrad życzę powodzenia w sprawie i procedurach adopcyjnych, ja przez to przeszłam, tzn. przeszła cała rodzina moja i męża, bo taka jest procedura - na piśmie włącznie

Zaznaczyłem, że tylko słyszałem o tym. Nie znam się na tyle na medycynie, żeby mówić na 100% tak, czytałem dwa artykuły o tym, a to za mało, żeby mówić "Tak, są słabsze". Sądzę, że raczej tak jest. Nie ma lepszego aparatu od ludzkiego oka czy też precyzyjniejszej maszyny niż ludzka ręka. Jestem ateistą i doskonale wiem o tym, że te ewangelie są wybrane przez biskupów (i chyba Konstantyna Wielkiego) w chwili kiedy Cesarstwo Rzymskie przyjmowało chrześcijaństwo (stąd jest mało agresji wobec Rzymian, którzy walczyli z chrześcijanami i żydami).

Piszę serio - nie planuje własnych dzieci (chyba, że partnerka będzie nalegać). Wolę adoptować, bo uważam, że moje cechy (uroda, charakter, temperament) dziecku się nie przydadzą. Są tam jakieś plusy, ale widzę minusy. Taka autokrytyczna eugenika.

Cóż, właśnie na TVP2 się skończył wywiad z tym starym komuchem i pijakiem Kwaśniewskim Prezydentem Aleksandrem. Mówił między innymi o in vitro i o kościele. Co by o tym komuchu i pijaku nie mówić to on mówił bardzo dobrze i miał dużo racji. Świat idzie do przodu i kijem Wisły się nie zawróci jak to stwierdził ten stary komuch. Postępu się nie zatrzyma, więc dlaczego nie korzystać z metod takich jak in vitro? Co? Może przy ONZ powinna powstać komisja która będzie dopuszczała nowe wynalazki do stosowania? Będzie oceniała, in vitro nie wolno ale wideo można mieć, internetu nie można bo internauci się onanizują i piją piwo, SMSów nie można pisać bo niszczy to sztukę pisania listów... to jest chore.Podejście przeciwników in vitro jest chore. Chore jest żeby to było refundowane, kiedy NFZ leków na różne śmiertelne choroby nie chce refundować, ale chore jest też zakazywanie tego.

Gość wiosna za pół roku
duchu dla mnie ważna jest wiara, a ksiądz jest tylko i aż człowiekiem, każdy z nas popełnia błędy - księża też, uważaj z szatanem, bo ktoś kto jest katolikiem powinien mieć wiarę w drugiego człowieka, ale jeśli ktoś nie kocha ludzi to...jak może być prawdziwym katolikiem, nasza wiara oprta jest na miłości nie na nienawiści i straszeniu, dlatego nie boję się bo potrafię kochać, nie potrafię natomiast nienawidzić ludzi, i rzucać na nich tak ciężkie oskarżenia też nie w moim stylu

Gość jestem ze in vitro ale
przeciwko jego calkowitej refundacji, panstwo nie ma pieniedzy na podstawowe leczenie i badania a co tu mowic o tak kosztownym procesie

Gość do Stalingrad
ja tez uważam, że w Twoim przypadku adopcja to najlepsze rozwiązanie. Obyś nie zmienił zdania.

Ja jestem przeciw. Jestem tego samego zdania, co Kościół. Zapładnia się pare dzieci, brane jest tylko jedno, a reszte się wyrzuca.

Gość wszyscy sa szczesliwi
zeby to jeszcze kk ale z in vitro rodzą się genetyczne buble wstarczy w gogle poszukac o niebezpieczne in vitro

Gość TO SKOMPLIKOWANE

tak czytam te wszystkie wypowiedzi i jestem przerażona ile w ludziach zawiści. Komentarze są stare więc może teraz były by inne. Państwo nie refunduje wielu leków nie refunduje też in vitro. Co więcej ingeruje w ludzkie sumienie stara przedstawić proces in vitro jako coś karygodnego nie godnego. 

Jeśli tyle osób jest przeciwna refundacji in vitro i uszczęśliwienia ludzi chorych( ludzie cierpiący na bezpłodność to też ludzie chorzy) nie są przeciwni np teraz 500+? Przecież Ci co mają dzieci, zdecydowali się na nie powinno być ich stać na ich wychowanie? Nikt nie spojrzy na kwestie finansów innym okiem skąd rząd wziął tyle pieniądze na rozdawnictwo 500+. Dali 500+ i zabrali refundacje in vitro? z pewnością to byłaby kropla w morzu. Podniesienie cen w sklepach dotyka nie tylko tych którzy otrzymują 500+ ale także tych którzy muszą"uzbierać " na leczenie aby posiadać dzieci. Nawet leczenie niepłodności nie wliczając in vitro kosztuje bardzo dużo. 

Nie można wrzucić wszystkich do jednego wora ale dużo rodzin patologicznych posiada większą ilość dzieci i tacy otrzymują przez cały czas zasiłki 500+ itpi z tego wciąż żyją . Dlaczego? czy to normalne? Ja wychowałam się w rodzinie dysfunkcyjnej zostaliśmy z mamą i z marną rentą. Nie było 500+ oczywiście że byliśmy biedni, mama musiała sporo pracować ale dała radę.  Moral z tego że nie wynika to z nieszczęścia tylko z braku chęci bądź lenistwa.

Teraz w moim miejscu pracy często obserwuje tych rodziców którzy nie dają dobrego przykładu żyją z tego co da Państwo bo przecież pracować sie nie opłaca. 

Ludzie którzy chcą mieć dzieci decydują się na nie i leczą ostatecznie decydując sie nawet na in vitro i płacąc z własnej kieszeni z pewnością dadzą rade takie dziecko utrzymać samemu własnymi siłami. 

Zastanówmy się komu należy pomagać? 

Jeśli miałabym wybierać miedzy refundacją leczenia osób chorych np. brak kolejek do lekarzy, lepszą aparaturę na leczenie chorych np. na nowotwory, a refundacją in vitro to oczywiście byłby to wybór bezwzględnie pierwszej refundacji.  Ale niestety to że my zdecydujemy że nie refundować in vitro nie skłoni rząd aby przeznaczyć w zamian też w kwoty na refundacje  pomocy ludziom bezradnym, chorym którzy niestety samie nie mają możliwości na finansowanie swojego leczenia. Tak abyśmy to dostrzegli i odczuli  nie tylko usłyszeli w TV

Kolejna sprawa adopcji. Na przykładzie zwierząt  z obserwacji dużo osób teraz nabywa psy rasowe?dlaczego za nie płacić? Przecież tyle jest bezpańskich psów, w schroniskach.