Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Canada

Jak sie zyje w Polsce?

Polecane posty

Gość Do: bo tak naprawde to
A wiesz dlaczego? - Bo jestes zwyklym tchorzem, ktory tylko w domu siedzac wygodnie w wygniecionym fotelu przed telewizorem wyraza jakies tam swoje poglady, ale jak tylko opuszcza mieszkanie to udaje ze nic go nie interesuje. Znam ja juz takich 'domowych hardych bohaterow', ktorzy w konfrontacji ze spoleczenstwem okazuja sie zwyklymi cipami bez wlasnego zdania. :o Obudz sie.

Gość Canada
no ale na zachodzie ludzie tez biora kredyty na mieszkania/domy.Panstwo pewnie pomaga ale ja nic na ten temat nie wiem bo nigdy z tego nie korzystalam i nawet nie wiem jak sie to ma.

Gość Maja byc podwyzki? Haha!
Chyba podatkow! :) I co za tym idzie cen! :) A wynagrodzen, to i owszem - ale tylko klaunow w cyrku rzadzacych.

Gość jaka firme chcesz zalozyc??
i na jakim poziomie zyjecie teraz w Kanadzie?? W polsce mozan dobrze zyc, mysle ze nawet lepije niz na zachodzie- warunek miec dobra pensje. Za 10 000 zl w Polsce zyje sie o n iebo lepije niz w zachdzniej Europie- nieruchomosci sa tansze, oplaty i zywnosc rowniez. Ale jesli masz wracac i zarabiac 3000 za rodzine to nie warto.

Gość canada akurat znam Kanadę
i generalnie ceny podobnych produktów sa o wiele wyzsze niz w Polsce ( jedzenie, mieszkanie - ciuchy raczej nie) Tyle, ze nie relatywnie do zarobków. Ale tu mozesz zarobic zupelnie przyzwoicie. Jesli przywieziesz pieniądze kupno mieszkania i masz pomysl na firme to ok. Jakbys zaczynala od zera to b ciezko. Ja wybrałam po studiach w Kanadzie Polske, choc w Kanadzie mialam szanse na tzw kariere - naukowa i finansową. Dla mnie to nie wszystko - w Poslce jest wg mnie ciekawiej, bo to Europa, rozne kultury, latwosc podrózy. Kanada jest ok na emeryture - bezpiecznie, syto, spokojnie,ale dosc nudnawo. No i zimniej!

Gość taaaaaaaaaaaa
jaka firme chcesz zalozyc?? nie kazdy w polsce zarabia 10 tys miesiecznie obudz sie czlowieku polowa polakow 1/2 zyje w nędzy i ubóstwie to nie wina ludzi tylko rządzacych bo to jest chory kraj lepiej tu nie wracaj bo tu moze byc juz tylko gorzej bo lepiej to napewno nie bedzie zacofany kraj!!!!!!

Gość Canada
Jeszcze tak do konca sie nie zastanawialam ale myslalam o gastronomi (mam w tym kierunku doswiadczenie) albo jakis handel.Moze cos sprowadzac z canady/stanow do polski.Tutaj zawsze moge wrocic bo jetsem obywatelem.

No to jak jesteś uczciwa, to będziesz miała ciężko, rodzina dobrze Ci powiedziała. Jak będziesz uczciwa względem pracowników, urzędów, będziesz płacić wszystko tak jak trzeba, to długo się nie utrzymasz.

Gość Canada
ja chce bardziej wrocic dla rodzicow bo prawda jest taka ze co roku sa u mnie ale na krotko nie na codzien.Moj maz tez wywodzi sie z rodziny europejskiej wiec tez by mial do nich blizej

Gość bo tak naprawde to
swoich pogladów nie ukrywam bo i po co. nie jestem politykiem wojującym ale WIĘKSZOŚĆ ludzi nie jest, a autorka tematu pyta o standard życia własnie normalnego obywatela :) a nie polityka dowolnej maści. wiec po co jej tu smarować Białorusią, gnieceniem demokracji itd?...

Gość rokokoko
10 tys w Polsce? kto tyle zarabia? normalny szary czlowiek kolo 30 zarabia pewnie nie wiecej niz 2500 brutto. moi znajomi po szkole zarabiaja srednio 1500 - 2000 tys na reke a i tak im sie zdaje ze zlapali Pana Boga za nogi. 3/4 Polakow ma pensje nizsze niz srednia krajowa. 1/2 zarabia mniej niz 1500zl.

Gość Candada, do Polski NIE, ale
do Europy Zachodniej TAK. Jedź, ale do cywilizowanego zamożnego zakątka tego kontynentu, bo ty masz na szczęście wybór, a większość twoich rodaków w PL nie, bo nie stać ich na przeprowadzkę tam gdzie są na prawdę dobre warunki bytowe, tylko tam gdzie jest dla nich byle praca. Ty masz środki i na start i znasz perfekcyjnie bardzo ważny język, dzięki któremu wszystko wszędzie załatwisz (twoje dzieci nawet 2), więc wykorzystaj to! Pomyśl o przyszłości swoich dzieci, o ich późniejszej edukacji. W Polsce studenci są zdani na własne rodziny, a na zachodzie mają super dofinansowania od państwa, lepsze warunki rozwoju, dostęp do świetnego rynku pracy. W Polsce za 100 lat nawet tego nie będzie. Mało tego - w Polsce sprzedawane są produkty drugiej kategorii (tylko etykietę mają wspólną z produktami które znasz z Kanady, Stanów czy Europy) za często wyższe ceny niż w zamożnych krajach sąsiednich.

jesli przyjedzisz z pewnym kapitalem to nie widze problemów z powrotem. Jak ktos pisal - za 10 tys w Polsce zyje sie bardzo dobrze, kalkujuj, ile mozesz wyciagnac z firmy- jak 2 tysiace to niestety przezyjesz szok w jakosci zycia w stosunku do Kanady ( choć nie umrzesz :) z biedy). Ale jak masz zwiazki z Kanada, jezyk - bedzie to dla ciebie duza pomocą.

przeciez raczej na pewno dziewczyna przyjedzie z jakims kapitalem kanadyjskim, ktory nawet , jesli maly na tamte warunki, tu bedzie wiekszy. Nie zaczyna od zera. WIekszosc znajomych, ktora zdecydowala sie wrócic ( zle juz z pewnym dorobkiem) ma sie tu bardzo dobrze. Przede wszytkim musi byc cie stac na dom/mieszkanie- bo to bys na nie b.dlugo zarabiała.

Gość Do: bo tak naprawde to
Bo polityka nas wszystkich dotyka. I tylko glupi twierdzi, ze nie ma niczego wspolnego z jakoscia zycia i tym co dzieje sie w sektorze budzetowym, fiskalnym, gospodarczym i jaki ma wplyw na polityke cenowa, kszatlowanie sie kosztow i wynagrodzen za uslugi. Ile ty masz lat? Oh mi gawd!

Gość Canada
Mieszkanie sobie kupie lub dom bez kredytu i samochody albo sprowadze albo kupie w europie.Wyposazenie domu mam wiec nie musze kupowac od poczatku i mysle ze jeszcze zostanie mi na biznes ale nie bede juz miala zadnych oszczednosci.I tutaj zaczyna sie moj problem bo jesli biznes nie wypali i nie bede miala dochodu to z czego bedziemy zyc?Stad moje pytanie w temacie ile to wszystko kosztuje bo miloscia i murami nie da sie wyzyc

ja bym ci radzila przyjechac di Polski, bo tu masz rodzine.Spróbowac- jesli sie okaze, ze zupelnie sie nie mozesz w tym odnalezc - zawsze mozesz sie przenisc do innego europejskiego kraju- teraz to w miare latwe.

Gość taaaaaaaaaaaa
Canada ryzyk fizyk albo sie uda albo nie!!!!

Gość Canada
a pozatym czyje sie gorsza od moich rowiesnikow bo nie skaczylam studiow i nie jestem mgr tylko wyemigrowalam.Jezyk znam perfekcyjnie i mam doswiadczenie zawodowe i toche odlozonych pieniedzy i to wszystko.I nie wiem czy mialabym jakiekolwiek szanse jak wy piszecie aby dostac prace w PL

Gość Canada
no tak ryzyk fizyk ale koszta takiej przeprowadzki tez kosztuja i nie wyobrazam sobie zpowrotem tego pakowac albo zaczynac w canadzie od pokoju u znajomych

Gość taaaaaaaaaaaa
Canada no tak to musi byc twoja decyzka bo tego czy sie uda czy nie nikt nie jest ci wstanie zagwaranotwac!!!!

Gość Powiem Ci tak - moja ciotka
wrocila niedawno po 40 latach z USA do Polski. Jej emerytura w przeliczeniu na zlotowki jest ok. 4x wyzsza od przecietnej pensji w Polsce. Ciotka jest PRZERAZONA polskimi cenami. Mowi Ci to cos? :D

Gość Powiem Ci tak - moja ciotka
p.s. ciotka przyjechala z Los Angeles

jest chcesz znac w miare dokladne ceny produktów, wejdz w opolskie sklepy internetowe . Zywnosc jest tam na ogól o 1/4- 1/3 drozsza ( bo z dowozem), inne produkty maja rozne ceny w zaleznosci pod sklepu - i nizsze i wyzsze. W intermecie znajdziesz ceny mieszkan, samochodów, usług, a także informacje o sredniej krajowej, o zarobkach w roznych branzach. Pamietaj o kosztach utrymania domu - im bardziej energoioszczedny kupisz/zbudujesz, tym taniej w nim mieszkasz ( a wydatki na dom sa czesto wieksze niz na zywnosc). Znajdziesz pewnie w necie tzw "koszyk" - ceny podstawowych uslug i produktow , "Polityka" przeprowadza takie zestawienia. Musisz sama ocenic finanse, bo co dla jednego jest drogie, dla drugiego tanie - i na odwrót, wiec trudno bazowac na radach przypadkowych ludzi z forum.

Gość bo tak naprawde to
to ze mnei dotyka nie znaczy że w przypadku odmiennych poglądów niż "rządowe" zaginę w niewyjaśnionych okolicznosciach, jak raczyłas/-es stwierdzic :D z tym dyskutuję, a nie z tym czy mnie polityka dotyczy czy nie.

Gość ciekawe co piszesz canada
jestes w canadzie 8 lat i nie wiesz jakie sa realia w polsce? nie bylas w kraju ani razu przez ten czas? a internet masz? znajomych nie masz w polsce zeby zapytac przez tel czy tez skypa? rodzina jakas? dziwne to wszystko:(

fakt, amerykanie , ktorzy raz na jakis czas odwiedzaja w Polsce staja sie przerazeni cenami - bo kiedys za dolara tu sie ich calowalo w reke i oni tkwia w tych samych realiach.Za komuny pensja wynosila 20 dol. Jasne, mamy cenny jak Z USA, przy o wiele mniejszych zarobkach, ktore nie za szybko jednak stale rosna, a dolar spada. Moi znajomi kupil w USa dom taniej niz male mieszkanie w Polsce - Amerykanow to zdziwilo, ale tak jest. Tyle,ze jesli nie masz wyksztalcenia to na dobra prace na etacie nie licz, nawet z jezykiem, Pozostaje ci tylko wllasna firma.

Gość Canada
Stany i canada pod wzgledem zarobkow i poziomu zycia sa takie same.Wiec jezeli twoja ciotka mowi ze tak drogo to juz dale do myslenia.Chyba najwyzszy czas pojechac do polski na wakacje i samemu zobaczyc co i jak.dziekuje wszystkim za odpowiedzi>ja juz musze leciec ale bardzo prosze takze o opinie inne osoby Zycze milego dnia

Gość Canada
Jeszcze do osoby wyzej.Mam rodzine i znajomych w polsce ale chcialam spytac sie obcych ludzi, ktorzy mnie nie znaja i obiektywnie odpowiedza na pytania.Wiec nie widze w tym nic dziwnego pozdrawiam

Gość Canada
w polsce nie bylam bo nie potrzebowalam takiej potrzeby, a z zimnego kraju wole pojechac gdzies gdzie jest goraco