Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Córka alkoholika...

MUSZE zmienić nazwisko, ale jak?

Polecane posty

Gość Córka alkoholika...

Chce zmienić nazwisko, ale nie mam jeszcze 18 lat, powodem jest to ze mój ojciec jest pijakiem, ma 4 kochanki, przeleciał już pół miasta, i ja nie chce zeby mnie z nim w jakikolwiek sposób kojarzono, chce zmienic nazwisko na nazwisko matki, a on niech se nawet zatrzyma te swoje smierdzace alimenty. I w zwiazku z tym mam pytanie -Czy musze czekac do pelnoletnosci zanim bede mogla zmienic?

Gość jak na alkoholika to ma
niezłe branie. A poza tym to nazwisko możesz zmienić tylko na wniosek rodziców i to obojga.

Gość Córka alkoholika...
A co on? łache robi? nigdy mnie na oczy nie widział, w sądzie nawet nie wiedział jak mam na imie. I to ma być ojciec? Phi, dobre sobie.

A dużo Ci brakuje do tej osiemnastki? Jeśli nie, to może szkoda fatygi i biegania po sądach. Po osiemnastce będziesz mogła to zrobić bez szczególnych wyjaśnień.

Gość Czarna Murka
musisz mieć 18 lat i zachować pierwszą literę

Gość Córka alkoholika...
Czarna Murka - nie gadaj głupot, pierwsza litera musi byc jak wymyslasz nowe nazwiska a ja chce zmienic na nazwisko matki A do 18 mi brakuje 2,5 roku.

No to jednak trochę czasu jest. Czy ojciec ma ograniczone prawa rodzicielskie do Ciebie czy może nie ma ich wcale? Jeśli ma, tylko z nich nie korzysta, to niestety musi wyrazić zgodę. Może pomoże Ci ten link: http://forumprawne.org/prawo-rodzinne-opiekuncze/33711-brak-zgody-ojca-zmiana-nazwiska-dziecka-na-nazwisko-matki.html

Gość Córka alkoholika...
Nie wiem, ale chyba ma prawa tylko ze z nich nie korzysta. No cóż, pozostaje mi prosić matke zeby złożyła wniosek do sądu. Skoro nie widziałam się z ojcem ponad 15 lat, a on nawet nie wie jak mam na imie to chyba sąd nie powinien robić żadnych problemów.

Tak, raczej nie powinno być problemów, musicie złożyć wniosek o pozbawienie ojca praw rodzicielskich a potem o zmianę nazwiska. To niestety będzie chyba trwało. Życzę powodzenia.

Gość Matka dzieciom.
Kiedyś mój syn chciał zmienić nazwisko na moje, i było tak jak mówią moje poprzedniczki, złożyłam wniosek o odebranie ojcu praw, i sad bez zadnych problemow te prawa odebral, a takze zmienil nazwisko mojemu synowi, ojciec alimenty placic musi bo skoro uznal dziecko za swoje to nie ma znaczenia czy ma prawa czy nie. Tylko te rozprawy są najgorsze, bo wiesz jak to jest z polskimi sądami...

Za zgodą rodzica możesz zmienić nazwisko na jego. Musisz iść z mamą do urzędu cywilnego i porozmawiać z urzędnikiem żeby dowiedzieć się więcej. ;) Wiem, że trzeba napisać pismo, w którym zaznacza się powody, dla których chce się zmienić nazwisko.

Gość hula lula kula
jak twoja mama uzyska jego zgodę na zmianę nazwiska od twojego ojca to idzie z tym do urzędu stanu cywilnego i zmienia, druga opcja - sądownie, matka zwraca się do sądu o zmianę nazwiska dziecka na nazwisko matki.

Gość hula lula kula
acha jeszcze trzeci wariant - jeśli ojciec nie ma praw rodzicielskich wówczas matka sama idzie do USC i załatwia nazwisko

Gość nien enienenieieenineien
ja zmieniłam nazwisko w wieku 13 lat. Z mamą pójdź i dogadaj się, może się coś zmieniło... powodzenia :* nazwisko mamy jest najlepsze :D ojciec może mi teraz za przeproszeniem possać i alimenty nadal płaci póki studiów nie skończę :)

Gość hula lula kula
jeśli ojciec ma pełnię praw rodzicielskich wtedy musi być zgoda obojga rodziców na zmianę nazwiska, chyba że wybierzesz wariant 2 z sądowną zgodą