Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

zuzka23

Ciąża macierzyńskie zus

Polecane posty

Ale czy pracodawca w ogóle moze podpisać umowe ze mna skoro jestem już w piatym miesiacu. Nie chce pójść rozmawiać z nim a ten mnie odrazu spławi bo powie że już za późno że juz sie nie da nic zrobić

Gość i co już po
rozmowie?

Właśnie przyjechała do niego ta doradczyni i siedzą w biurze. Zaraz jak pojedzie ide z nim rozmawiać. Niech sie dzieje co chce.

Powiedziałam!!!!! Normalnie mnie zszokował!! Uśmiechniety i mówi że i tak chcieli 1 podpisać ze mną umowe. I że bedzie trzeba coś zaradzić żebym miała to macierzyńskie. Ze z pania doradca oczywiście trzeba pogadać i pomożemy. Szok!!! tylko że powiedziałam ze to 4,5 miesiaca i że do końca lutego moge pracować. Termin mam na polowe marca moze dam rady. Najważniejsze teraz dostać ta umowe pożniej bede sie martwić o reszte. Dziekuje wam za pomoc i wsparcie

Gość ProkopowaKrowa
No i widzisz udało się .. Powodzenia !! Daj znać jak z macierzyńskim wyszło i czy wszytsko się udało..

Teraz martwi mnie to czy te 4 miesiace umowy wystarcza zeby dostac to macierzyńskie??? Jak myślicie???

kurcze dziewczyno caly czas tu zadajesz pytania jakbysmy wiedzialy czy te 4 m-ce wystarczy.Watpie aby siedziała tu jakas Pani z zusu i ci odpowiedziała. Ja też jestem kadrową ale nie umie stwierdzić czy zus ci to podwazy czy nie. de fakto nie zostajesz zatrudniona fikcyjnie tylko wykonujesz ta prace wiec na moje oko powinno to przejsc ale uwierz mi co zus to inna gadka. a pozniej i tak przyjda np po 5 latach i stwierdza ze nie powinno byc tak. oni moga wszystko ty nic. lepiej zadzwon do zusu i sie zapytaj??Pani ci odpowie a tak to 3 strona jest werbowana czy dostaniesz czy nie. Nawet jak nie dostaniesz to warto miec umowe zawsze to sie bedzie liczylo do stazu. i bedziesz mogla wpisac w cv

WItam, Przeczytałam Twoje posty i mogę Ci odpowiedzieć na kilka nurtujących Cię pytań... Jeżeli chodzi o Zasiłek Macierzyński który kobieta otrzymuję z tytułu urodzenia dziecka to nie okresu wyczekiwania, tzn. że np jeżeli umowa zawarta byłaby 1.10 a ty przykładowo za pięć dni rodzisz to MACIERZYŃSKI PRZYSŁUGUJE!!!! Inaczej sprawa wygląda w przypadku zasiłku chorobowego, standardowo zwanego L4 te dopiero Ci przysługuje po 30 dniach od zatrudnienia!!! Tak więc głowa do góry, pracuj jak najdłużej się da i potem jak pójdziesz na L4 (napewno około 8-9 miesiaca) to przez pierwsze 33dni l4 bedzie świadczenia wypłacał Ci Twój pracodawca od 34 dnia ZUS, a macierzyński w całości ZUS. Faktycznie będziesz pracować więc nie masz się czego obawiać, jak nawet przyjdą na kontrol to jak pracujesz w biurze to będą Twoje podpisy i dowody że pracę faktycznie podjęłaś... Co mogę doradzić, to nie idż na L4 jak tylko nie musisz przez pierwsze 3 miesiące pracy, bo wtedy Zus do L4 lubi się przyssać a i jak na umowie masz kwotę na wypłacie zasadną do tego co wykonujesz i do Twojego dośw. to bez obaw, nie zainteresują się Tobą... Gdybyś nagle zaczęła pracę i zarabiała 3-5 tys to kontrola na bank, a tak spokojnie. Dużo zdrówka!!!