Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sugarfallll

czy BASTIAN to ładne imię dla chłopaca?

Polecane posty

Gość sugarfallll
sebastian tez ładne, ale jednak bardziej podoba mi sie bastian:) poza tym zdrobnienie od sebastiana to bastek, a bastian to osobne imie.

jak sobie zdrobnisz Bastian to będzie Bastian, a jak Seba to bedzie Seba. Bastian to może imię ale nie w polsce, zreszta powstało ze skrócenia imienia Sebastian.. nie rozumiem po co nadawać zdrobnienia.. jeszcze rozumiem Sandrę od Aleksandry bo do tej wszyscy i tak zwracają się Ola, ale tak.. niby po co to

Gość każdy chce być oryginalny
więc wymyślają jakieś kretyńskie obcobrzmiace imiona przypomina mi to sytuację z lat 90 tych gdy zaczeły powstawać pierwsze firmy prywatne i każda musiała mieć w końcówce nazwy "-ex " by brzmieć intrygująco i zagramanicznie

Gość vvandeczka
dinusik - bzdury gadasz Sebastian jest imieniem, które już dawno się zaaklimatyzowało w Polsce - nie jest żadnym krzywdzeniem dziecka - więc mozesz wytłumaczyć, co jest takiego "cudacznego" w Bastianie, który jest częścią imienia Sebastian? Poza tym skoro mieszkamy w polsce - to chyba powinniśmy sie wszyscy nazywać Rzepicha, Piast, Mieszko, Bolko itd. Bo ewa, Anna, Maria, Marta, Magdalena, Tomasz, Paweł , Piotr - to wszystko są imiona, ktore przyszły "skądś". Czyli - według twojej definicji - cudaczne i krzywdzące

otóż nie moja droga.. imię Bastian-nie jest odnośnikiem do żadnego polskiego imienia... to wzięte z filmu jakieś wówczas modne trendy..

Gość vvandeczka
A jaki odnosnik ma Sebastian? Czepiasz sie po prostu, a nie ma czego. Nie znosze takich ludzi, którzy przypieprzają sie do cudzych imion i swoim bachorom przekazują to samo zachowanie. To gadanie "dzieci w szkole się będą śmiały" - nie będą sie smiały, jak ich pieprznięte mamuśki im nie powiedzą, ze jest to powód do wyśmiewania. Moja znajoma nazwała syna Beniamin, zdrobniale mówią do niego Benio. Glupie krowy na osiedlu się śmieją, że to imie dla psa. To ja sie pytam - od kiedy dla psa? Moja kocica sie nazywała Grażynka - czy wobec tego grażyna to imie dla kota, a nie dla człowieka? Te same komentarze słyszałam odnosnie imion Sonia i Sara - dla psa. Ludzie to naprawde chyba nie mają co robić, że jeżdżą po imionach innych osób.

Gość dok....
Nienawidze ludzi ktorzy do wszystkiego sie przypieprzaja ,nawet do innego imienia

Ależ vandeczko-ja się niczego nie czepiam-wraziłam jedynie swoją opinię. ale ty zdaje się nie uznajesz opinii innych od twojej:) a wracając do ttematu-imie sebastian jest oficjalnie uznanym imieniem pochodzenia greckiego . figuruje w polskim imienniku i ma wyznaczone daty imienin " Sebastian - 20, 30 stycznia, 8 lutego, 31 grudnia" A Bastian???- wpisz w Google " imiennik Bastian" a zobaczysz co ci się wyświetli:) kalendarz imion dla psów :D) Ps. Zawsze dzieci nazywasz "Bachorami" gdy coś idzie nie po twojej mysli??

Gość ludzie wyluzujcie bo
przeciez sa zawsze zwolennicy i przeciwnicy. Niedawno był tutaj watek o jakims iemieniu dla corki i tez kłotnie same i spory:o

Gość -Marika
Danusik to typowa wsiura ktora uwielbia takie imiona jak Wiesia Stasia i inne tylko POLSKIE

Też jestem zdania, ze polskim dzieciom mieszkającym w Polsce powinno sie nadawać imiona osadzone w polskiej tradycji. Co innego, jeśli dzieci pochodzą z mieszanych małżeństw lub mieszkają za granicą. A Bastian kojarzy mi się również z Bastianem Schweinsteigerem, cóż począć.

Gość stare babsztyle nie rozumieja
ze to fajne imie :O

Gość sugarfallll
mam w doopie wasze negatywne opinie. :P

Gość sugarfallll
Po co się pytam, skoro jestem niemiła dla innych i nie chcę wiedzieć, co inni myślą?????

Bo ona wcale nie chce wiedzieć, co inni myslą, tylko chce usłyszeć, ze to śliczne imię. :D Jak zawsze w tego typu dyskusjach. :p

Gość smerfaskr
mój kolega ma na imie sebastian a wszytscy wołaja na niego Bastian. po problemie

Gość sugarfalll
mam w doopie wasze negatywne opinie. ===== eh znowu podszyw:o PRZEDE WSZYSTKIM WSZYSTKIE POSTY KTORE OBARZAJA KOGOKOLWIEK TO NIE SĄ MOJE SŁOWA. WIEC INNE BZDURNE WYPOWIEDZI KTORE PISZE NIBY JA, A SĄ O TRESCI OBRAZLIWEJ TO WIADOME, ZE PODSZYW! Poza tym gdybym chciała usłyszec ze Bastian to sliczne imie to bym sie kolezanek zapytała i tam kazda by powiedziała, ze ładne, zeby mnie nie urazic. A na forum moge przeczytac skrajne opinie.

Gość mama Bastiana
Mnie się bardzo podoba, dlatego tak dałam na imię mojemu synkowi. Czasem ludzie się dopytują czy na pewno dobrze zrozumieli imię mojego maluszka, ale nie spotkałam się jeszcze z negatywnymi opiniami.

Gość druga mama Bastiana :)
Mój syn ma 9 lat i nosi imię Bastian. Rzeczywiście na początku było sporo pytań i czasem trzeba kogoś poprawić :) ale nie wywołuje ono większych kontrowersji i na potrzeby pytających młody "otrzymał" imię po kultowej dziś i nadal mojej ukochanej bajki z cudownym przesłaniem filozoficznym "Neverending story" czyli inaczej niekończąca się opowieść M. Ende. Bastian jest imieniem samodzielnym , co prawda nie w Polsce ale już w imiennikach niemieckich można je normalnie namierzyć , więc jeżeli komuśtak strasznie zależy to może poszukać. Pozdrowienia dla wszystkich Bastianów i ich mam :))))

Gość brzmi niepelnie
nam sie kojarzy od razu z sebastianem, wiec Bastian to jak kawalek Sebastiana...

Przecież nie ma nakazu by wszystkim się podobało :) Mi dano 40 lat temu na imię Natalia i nie pamiętam bym była prześladowana, młody nie miał żadnych nieprzyjemności ani w szkole ani na koloniach czy w innych miejscach gdzie bywamy, dzieci naprawdę nie sa potworami ;P to dorośli potrafią im beznadziejnie spaczyć sposób postrzegania rzeczywistości :) Pozdrawiam

Gość mama Bastiana
Ja też dałam imię mojemu synkowi po zakochaniu się w "Niekończącej się opowieści":) Troszkę się obawiałam reakcji typu "Dla psa może tak ale nie dla dziecka!" ale mój mąż mnie przekonał, że nasz synek jest kimś wyjątkowym i będzie miał wyjątkowe imię:) Wiadomo nie każdemu musi się podobać, ale wyśmiewanie się i brak tolerancji to już nie nasz problem ale tych ludzi, którzy to robią. Bastian ma wdzięczne zdrobnienia Bastuś, Bastianek i jeśli się komuś podoba to może dać i pieskowi takie imię;) Znam osobiście suczki o imieniach Kaja i Sonia. Czy to oznacza, że to też imiona dla psów?? Ja również pozdrawiam Bastianów i ich Rodziców!

Gość mama Bastiana
To prawda, że w Polsce teraz nie występuje jako samodzielne imię, ale jest ono poświadczone w formie Bastyjan w Polsce w XV w. ("Księga naszych imion" J. Bubaka):) Warto wrócić do korzeni;)

Hip Hip Hurra ;) i należałoby jeszcze zwrócić uwagę na fakt że dzisiejsze mamy były tak przewidujące że wrzuciły "y" i zamieniły "j" na "i" żeby imię Bastian - o bądź co bądź staropolskich korzeniach miało jednak bardziej nowoczesną wymowę i kształt ... Chwała im i Sława :) A tak na poważnie, szczerze nie wiem dlaczego przeciwnicy imion takich jak Bastian wypowiadają się plując jadem podczas gdy zwolennicy nie toczą piany i nie obrażają tych pierwszych mimo tego że są obrażani :) Nie macie się o co kłócić i wyzywać ? Pozdrowienia dla wszystkich :))

Gość Mamuśka Bastuśka
Bastian to też Niemieckie imię :) mój kolega z zagranicy ma na imię Bastian i tak nazwałam mojego synka a zdrobnienia to BASTUŚ , BASTEK , BASTULA :) Piękne mało spotykane imię :) dużo osób kojarzy z chłopcem z Filmu NIE KOŃCZĄCA SIĘ OPOWIEŚĆ . Główny bohater to Bastian

Gość mentaI cut
tylko buraki nazywają polskie dzieci obcojęzycznymi imionami, wstydzą się polskości. każdego Bastiana lepiej od razu skreślić na początku, bo rodzice którzy nazywają tak dziecko nie są w pełni normalni :)