Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaanocojets

Wynajem mieszkania - pomozcie zrozumiec.

Polecane posty

Witam :) Niedługo zacznę wynajmować mieszkanie, ale niezbyt znam się na tych sprawach... Na przykład, oferta: Opłaty 280,00 zł czynsz 500,00 wynajem + gaz,energia,kaucja 1000,00zł Ile jest stałej płacy miesięcznej? Niewliczająca opłat we własnym zakresie, za np. zużycie prądu? I co to ta kaucja?

Gość Pani Noc w Pomarańczy
Kaucja - jesli zrobisz szkody w pokoju, nie odda Ci tych pieniedzy. Jesli nie - dostaniesz je jak sie wyprowadzisz Czynsz 500 jest staly, oplaty to jak rozumiem gaz energia co miesiace A zatem miesiecznie chyba 640

Gość Babia Jadzia
generalnie płacisz za wynajem oraz opłaty pozostałe (czynsz do spółdzielni, gaz, prąd, internet...), przy czym czynsz (opłacany np. do spółdzielni) może być wliczony w pozycję wynajem lub wyodrębniony jako osobna pozycja kaucja to dodatkowa kasa dla właściciela, którą zwraca ci kiedy będziesz się wyprowadzał z jego mieszkania, to na pokrycie ew. strat, jakie poniesie z twojego powodu np. rozwalisz mu mebel... na moim przykładzie, wynajmowałam kawalerkę i płaciłam 1. dla właściciela 1000zł 2. czynsz do spółdzielni 300zł 3. wszelkie opłaty za prąd, internet, tv - bezpośrednio do dostawców

Proste. 280 plus 500, to jest 780zł. To jest stała opłata co miesiąc. 500 zł właścicielom mieszkania, 280 zl do spółdzielni (czy jakiegoś innego podmiotu). Do tego dochodzą rachunki za prąd, gaz, wodę, ogrzewanie (w zależności jakie jest). A kaucje, to wplacasz przy podpisaniu umowy. Zwróca Ci ja, jeśli nie narobisz szkód w mieszkaniu.

Gość taa niedobra pupa
Kaucja to taka oplata co sie deponuje, i potem ja powinnas dostac, przy wyprowadzaniiu. Zabezpiecza, zeby ktos nie uciakl bez placenia rachunkow, albo jakby zrobil spore szkody.

och, dzięki wam wielkie! Dziękuję za pomoc :) Niedługo mam się 'usamodzielnić' wiec nie chciałabym męczyć mamy, żeby mi tłumaczyła i załatwiała :P Dziękuję ;)

Gość Pani Noc w Pomarańczy
Ja mam oplaty co 2 miesiace. Jesli te 280 to oplaty co 2 miesiace to 680 Z tym, ze ... kwota oplat jest kwota mobilna