Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Jordan.pl

becikowe a NFZ

Polecane posty

czy to prawda że becikowe przysługuje tylko jeśli wykażę że chodziłam na wizyty do ginekologa na NFZ??

ja chodziłam prywatnie i dostałam. ale musisz miec zaświadczenie ze w kazdym trymestrze byklaś na wizycie

no właśnie ja też chodze tylko prywatnie i się wystraszyłam bo dziewczyny na innym forum twierdziły że tylko na NFZ no ale to przecież absurd. tu jest taka strona o becikowym http://www.becikowe.com/ i podają że trzeba dostarczyć: # dokument stwierdzający tożsamość osoby ubiegającej się o becikowe # skrócony odpis aktu urodzenia dziecka lub inny dokument urzędowy potwierdzający datę urodzenia dziecka; # pisemne oświadczenie, że na dziecko nie zostało wcześniej pobrane becikowe np. przez drugiego z rodziców). # zaświadczenie lekarskie o opiece medycznej od 10 tygodnia ciąży nie ma nic o NFZ więc mam nadzieje ze nie bedzie problemu

Gość bkjbkjbkj
teraz do któregoś roku nie potrzeba zaświadczenia że do 10 tyg była pierwsza wizyta, tylko chyba że trzy w ciągu ciąży i nie muszą być na NFZ...

zgadza się znalazłam tę zmianę : MINISTERSTWO ZDROWIA Warszawa, 3 lutego 2010 r. Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej w porozumieniu z Ministerstwem Zdrowia postanowiły zmienić przepisy dotyczące wypłacania tzw. becikowego: kobiety które po 1 listopada 2009 roku wystąpiły lub wystąpią o wypłatę becikowego nie będą musiały udowadniać, że najpóźniej od 10 tygodnia ciąży były pod opieką lekarza ginekologa lub położnej. Jedynym warunkiem otrzymania pieniędzy będzie okazanie przez rodzica zaświadczenia lekarskiego, które potwierdzi co najmniej jedną wizytę ciężarnej u lekarza ginekologa lub położnej. Becikowe otrzymają też te kobiety, którym po 1 listopada 2009 r. odmówiono jego wypłaty, bo nie potrafiły udowodnić, że przebywały pod stałą opieką lekarza od 10 tygodnia ciąży. Po wejściu w życie nowych przepisów będą miały prawo ponownie ubiegać się o wypłatę pieniędzy w urzędach gmin i Miejskich Ośrodkach Pomocy Społecznej. Nowe przepisy wejdą w życie po nowelizacji ustawy o świadczeniach rodzinnych. Projekt ma stanąć na najbliższym posiedzeniu Rady Ministrów. Źródło

dokładnie i te nowe przepisy obowiązuja do końca 2011 roku :) no i nie musi być z nfz lekarz a zaświadczenie bierzesz w MOPS i tylko zanosisz do wypisania a wypisać może każdy lekarz nie koniecznie ginekolog na podstawie oczywiście karty ciąży :)

Gość k_asia84
dziewczyny a kiedy brać takie zaświadczenie od lekarza? może na ostatniej wizycie czy potem po porodzie spokojnie można sobie wziąśc?

Gość __maly__geniusz__
http://allegro.pl/alfabet-litery-literki-naklejki-polskie-litery-i1294488593.html Pomoce naukowe do stymulacji dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym Mam do zaoferowania zestaw edukacyjny składający się z 32 liter o wysokości 10,5 cm., w pięciu żywych kolorach: czerwony wpływa stymulująco i energetycznie, niebieski działa kojąco i wyciszająco pomarańczowy pobudza, motywuje do działania, zielony działa uspakajająco, odstresowująco żółty ma działanie antydepresyjne, stymuluje na układ nerwowy, rozwesela. Produkty naszej firmy wspomagają wszechstronny rozwój dziecka, przygotowując do poznania i pojmowania wiedzy. Sprawią, że Wasze pociechy szybciej i pełniej rozwiną się poprzez zabawę. Litery wykonane są z najwyższej jakości miękkiej samoprzylepnej folii. W zestawie znajdują się polskie litery!!!!!!! Do sprzedania posiadam również cyferki oraz zestawy o wysokości 19,5 pytania na maila maly.geniusz@wp.pl http://allegro.pl/cyferki-naklejki-zestaw-edukacyjny-i1294488626.html

Gość becik2becik
lepiej na ostatniej wizycie lub pod koniec ciąży chcieć takie zaświadczenie po po porodzie to nie będziesz miała czasu biegac i stac w kolejce jak dziecko małe w domu